ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε με επιστολή στον Πρόεδρο ο Λιλλήκας

Ο κ. Λιλλήκας επισημαίνει πως το σώμα έχει να συνεδριάσει από την 13η Φεβρουαρίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ζητώντας του, με αφορμή την επανέναρξη των συνομιλιών, σύγκληση του εθνικού συμβουλίου. Ο κ. Λιλλήκας υπογραμμίζει πως το σώμα δεν έχει συγκληθεί από την 13η Φεβρουαρίου το 2017 καταγράφοντας τα όσα διαδραματίστηκαν από τότε μέχρι σήμερα. Στην επιστολή του κ. Λιλλήκα επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, κύριε Πρόεδρε, δεν αναμένω και πολύ περισσότερο δεν απαιτώ να υιοθετήσετε τη δική μας ανάλυση και πολιτική. Απαιτώ, όμως, όπως μας επιτρέψετε να σας βοηθήσουμε με τους δικούς μας προβληματισμούς και προτάσεις. Λυπούμαι αλλά είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τη πάγια θέση μας, που κατά καιρούς εκφράσατε κι εσείς, ότι το Κυπριακό δεν είναι προσωπική ή κομματική υπόθεση. Το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους και πρώτιστα από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πάντως, παρά την επιστολή του κ.Λιλλήκα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ακόμη συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, ούτε έχει απαντήσει στον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών.

Δείτε αυτούσια την επιστολή:

Επανέρχομαι στο θέμα της σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου. Η τελευταία συνεδρία του Σώματος ήταν στις 13 Φεβρουαρίου 2017.

Έκτοτε μεσολάβησαν:

1. Η Διάσκεψη της Γενεύης η οποία εξαιτίας της Τουρκικής αδιαλλαξίας οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

2. Το Μόντ Πελεράν 3 με Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων που δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα.

3. Η συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών.

4. Η αποχώρηση του Ακκιντζί από τις συνομιλίες.

5. Δύο ανακοινώσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τις οποίες απειλείται η Κυπριακή Δημοκρατία με «χρήση όλων των μέσων» προκειμένου να ανασταλεί το ενεργειακό μας πρόγραμμα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Απειλές εκφράζονται και κατά των εταιρειών που αδειοδοτήθηκαν για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αμφισβητείται η ΑΟΖ μας δυτικά της Πάφου.

6. Επανέναρξη των συνομιλιών αύριο, 11 Απριλίου 2017.

Το Εθνικό Συμβούλιο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Για να μπορέσει, όμως, να σας βοηθήσει συμβουλευτικά, θα πρέπει να το συγκαλείτε έγκαιρα πριν τη λήψη των όποιων αποφάσεων από μέρους σας.

Όπως ο ίδιος δηλώνετε, κύριε Πρόεδρε, οι στιγμές είναι κρίσιμες. Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε ένας λόγος παραπάνω να είχατε ήδη συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεδρία για ανταλλαγή απόψεων και συλλογικό προβληματισμό. Πολλά είναι τα ζητήματα που θα έπρεπε να μας απασχολήσουν, με πνεύμα συναίνεσης αλλά και ρεαλισμό για να αποφευχθούν λάθη τα οποία ενδεχόμενα θα έχουν κόστος για την πλευρά μας και την εθνική μας υπόθεση.
Ενδεικτικά παραθέτω κάποια ζητήματα που χρήζουν συλλογικού προβληματισμού:

1. Ποιοι είναι οι στόχοι και τα πλάνα της Τουρκίας στην παρούσα φάση; Ποια είναι η τακτική της και πως την αντιμετωπίζουμε;

2. Πως επηρεάζει το Κυπριακό η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.;

3. Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τις εξελίξεις στη Συρία, στην ευρύτερη περιοχή με την εμπλοκή των υπερδυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσίας; Πως μπορεί να επηρεαστούν από αυτές τις εξελίξεις η Τουρκία καθώς και το Κυπριακό;

4. Πως αξιολογούνται οι απειλές του ΥΠΕΞ της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά των εταιρειών που αδειοδοτήθηκαν για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ; Πως αντιμετωπίζουμε προληπτικά αυτές τις απειλές;

5. Πως πρέπει να αξιολογηθεί η εισήγηση Ακκιντζί όπως ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Άιντα υποβάλλει «γεφυρωτικές προτάσεις»; Εκτιμάτε ότι ο κ. Άιντα θα λειτουργήσει σε μια τέτοια περίπτωση αντικειμενικά; Υπάρχει ενδεχόμενος κίνδυνος, με αυτή τη διαδικασία, η πλευρά μας αντί να απορρίπτει ακραίες τουρκικές θέσεις να βρεθεί να απορρίπτει προτάσεις που θα έχουν τη σφραγίδα του ΟΗΕ; Τι επιπτώσεις θα υπάρξουν σε μια τέτοια περίπτωση, ιδιαίτερα αν οι συνομιλίες οδηγηθούν σε νέο αδιέξοδο;

Όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, κύριε Πρόεδρε, δεν αναμένω και πολύ περισσότερο δεν απαιτώ να υιοθετήσετε τη δική μας ανάλυση και πολιτική. Απαιτώ, όμως, όπως μας επιτρέψετε να σας βοηθήσουμε με τους δικούς μας προβληματισμούς και προτάσεις. Λυπούμαι αλλά είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τη πάγια θέση μας, που κατά καιρούς εκφράσατε κι εσείς, ότι το Κυπριακό δεν είναι προσωπική ή κομματική υπόθεση. Το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους και πρώτιστα από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X