ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κέντρο και ΕΛΑΜ στο απυρόβλητο

Η σύγκρουση των δύο μεγάλων άφησε εκτός προεκλογικού τους υπόλοιπους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε σύγκρουση δίχως τέλος βρίσκεται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τόσο για την οικονομία όσο πλέον και για το Κυπριακό, με στόχο την πόλωση και τη συσπείρωση του ακροατηρίου τους. Και αυτό καθόλου τυχαία καθώς στην τελική ευθεία και οι δύο επιχειρούν την πλήρη συσπείρωση σε μία εκλογική μάχη διαχρονικά αδιάφορη.

Το αν αυτό βολεύει και θα ωφελήσει τελικώς τα δύο μεγάλα κόμματα θα φανεί με το άνοιγμα της κάλπης. Το σίγουρο είναι ότι η διαμάχη αυτή αφήνει εκτός κάδρου και εν πολλοίς εκτός αντιπαράθεσης τόσο τα κόμματα του Κέντρου όσο και το ΕΛΑΜ, τα οποία δουλεύουν στο παρασκήνιο και καθαρά οργανωτικά χωρίς να αποκλείεται εξαιτίας αυτού να υπάρξουν εκπλήξεις, όπως άλλωστε υπήρξαν και στις βουλευτικές του 2016.

Αέναη μάχη

Η συνέντευξη του Αβέρωφ Νεοφύτου στην «Κ» την περασμένη Κυριακή κατά την οποία υπογράμμιζε πως ανέχτηκε το ΑΚΕΛ έξι χρόνια και πως η ανοχή έχει τα όριά της, ήταν αρκετή για να ρίξει περαιτέρω λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Ο Άντρος Κυπριανού απάντησε μέσω twitter «ενδιαφέρουσα αντίληψη για δημοκρατία: τώρα που δεν συμφωνούμε πλέον μαζί τους δεν θα μας ανεχτούν άλλο». Όμως το όλο ζήτημα δεν έμεινε εκεί καθώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ κατήγγειλε το ΑΚΕΛ ότι αλιεύει ψήφους από την Κόκκινη Λίμνη, αφήνοντας να νοηθεί πως το κόμμα της Αριστεράς προσπάθησε να εκμεταλλευθεί πολιτικά το έγκλημα στο Μιτσερό.

Τοποθέτηση που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του γ.γ. του ΑΚΕΛ ο οποίος σε διάσκεψη τύπου που έδωσε, όχι μόνο ανέφερε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου έριξε χαμηλά το επίπεδο αλλά προειδοποίησε πως είναι το ΑΚΕΛ που δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλο «ούτε την παχυδερμία, ούτε την ημετεροκρατία τους, ούτε την αναξιοκρατία τους, ούτε τα σκάνδαλά τους ούτε και τις διαπλοκές τους. Αρκετά με τα ψέματα, αρκετά με τα επικοινωνιακά παιχνίδια και την προπαγάνδα, αρκετά με το αντιΑΚΕΛικό τους μένος». Όπως είπε «ο κομματικός φανατισμός ήταν πάντοτε καταστροφικός και αυτό το πράγμα θα έπρεπε να το γνωρίζει καλύτερα από εμάς ο κ. Νεοφύτου ο οποίος ευαγγελίζεται το σύγχρονο και το Ευρωπαϊκό».

Τα ολισθήματα

Το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει η κόντρα των δύο. Πολιτικοί κύκλοι και από τα δύο κόμματα σημειώνουν πως η αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ πάντα καταφέρνει να συσπειρώσει το ακροατήριο των δύο κομμάτων. Στην όλη αντιπαράθεση όμως παρατηρήθηκαν και επικοινωνιακά ολισθήματα που προκάλεσαν εντάσεις και δυσφορία. Στον ΔΗΣΥ υπάρχει η ανησυχία του αριθμού προσέλευσης των Τ/κ εξαιτίας και της υποψηφιότητας του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και γι’ αυτό τον λόγο άνοιξε τη συζήτηση για το τι τάζει το ΑΚΕΛ στους Τ/κ.

Μία κίνηση που για κάποιους προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στο προφίλ του κόμματος, όταν η υποψήφια του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου στοχοποίησε τον κ. Κιζίλγιουρεκ ως εν πολλοίς εγκάθετο της Τουρκίας. Και λέμε πως προκάλεσε ζημιά δεδομένου ότι πολλοί ήταν οι Συναγερμικοί που υπενθύμισαν στον ΔΗΣΥ πως ο κ. Κιζίλγιουρεκ ήταν στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη αλλά και σύμβουλος του Νίκου Αναστασιάδη. Πολλοί ήταν βεβαίως και εκείνοι που κατάγγειλαν τον ΔΗΣΥ για στροφή προς τον συντηρητισμό με στόχο να κόψει την στρόφιγγα ψήφων προς το ΕΛΑΜ ενώ τη δική της σημασία είχε και η παρέμβαση της Καίτης Κληρίδου.

Η ίδια διαφοροποιήθηκε εξαίροντας την προσήλωση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στη λύση του Κυπριακού και ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει τον ΔΗΣΥ λόγω έλλειψης επιλογών. Το σίγουρο είναι πως στον ΔΗΣΥ αντιλαμβάνονται πως η συζήτηση για την προσέλευση των Τ/κ βγήκε εκτός πλαισίου κυρίως λόγω των τοποθετήσεων της κας Σταύρου, όπως λένε και σε αυτό το πλαίσιο αναμένουν μέσω δημοσκόπησης να δουν κατά πόσο η κοινωνία ακολουθεί ή απορρίπτει το αφήγημά τους.

Στο ΑΚΕΛ από την άλλη αξιοποιήθηκε πλήρως η επίθεση προς τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, για να ενισχύσουν το αφήγημά τους πως ο ΔΗΣΥ ρέπει προς τον συντηρητισμό και στην ουσία μεταλλάχθηκε στο Κυπριακό σκληραίνοντας τη στάση του για «μικροκομματικά οφέλη». Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις διαφαίνεται πως ο ΔΗΣΥ κατάφερε να ανακόψει τις διαρροές προς το ΕΛΑΜ, με τα ερωτήματα γύρω από την υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αλλά αδυνατεί να μαζέψει επί του παρόντος τα αστικά κέντρα.

Τα αστικά κέντρα βεβαίως που ανέκαθεν δυσκολευόταν να μαζέψει σε ευρωεκλογές ο ΔΗΣΥ. Στο ΑΚΕΛ βεβαίως υπάρχει μία σχετική ανησυχία για το γεγονός ότι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ απάντησε ευθαρσώς μεν για το θέμα της υιοθέτησης της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ε.Ε αλλά άφησε ανοικτό το θέμα της άρσης εμπάργκο. Ερωτήματα βεβαίως εγείρονται και για την αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ Σενέρ Λεβέντ και ΑΚΕΛ με τον πρώτο να αφήνει αιχμές για το γεγονός ότι ο κ. Κιζίλγιουρεκ προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό BRT που αποτελεί μέσο που προωθεί η Άγκυρα, ενώ στον ίδιο σταθμό δεν κλήθηκε ποτέ ο κ. Λεβέντ. Αν και ο κ. Κιζίλγιουρεκ έδωσε απάντηση για ποιο λόγο κλήθηκε μία φορά, υπογραμμίζοντας πως λυπάται για τις δηλώσεις Λεβέντ, υπάρχουν εκείνοι οι κύκλοι που βλέπουν με προβληματισμό και θέτουν ερωτήματα γύρω από την αντιπαράθεση ΑΚΕΛ και Λεβέντ.

Ζήτημα τέθηκε και για τον τρόπο που χειρίστηκε το ΑΚΕΛ την κρίση στην ΑΟΖ. Οι δηλώσεις του κ. Κυπριανού για τις τριμερείς και τις χειραψίες τη μέρα της δημοσιοποίησης της κρίσης αλλά και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη ότι θα «πρέπει να συζητήσουμε τις αιτίες οι οποίες διευκόλυναν την τουρκική επιθετικότητα» αποτέλεσαν βούτυρο στο ψωμί του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πήρε την πάσα και κατήγγειλε το ΑΚΕΛ για αστείρευτη κριτική και υπονόμευση των κυβερνητικών χειρισμών για μικροκομματικά οφέλη.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου αντιλήφθηκαν το ολίσθημα και φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα στα στελέχη να χαμηλώσουν τους τόνους. Καθόλου τυχαία και η συναινετική πρόταση του Άντρου Κυπριανού με την έξοδό του από το εθνικό συμβούλιο.

Την ίδια ώρα όμως που ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ βρίσκονται στα χαρακώματα, το υπόλοιπο Κέντρο φαίνεται να τηρεί χαμηλούς προεκλογικούς τόνους ακολουθώντας το μοτίβο ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν μία καθαρά οργανωτική μάχη. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος παρά την μετωπική επίθεση εναντίον όλων που ακολούθησε κατά τις προεδρικές εκλογές, όχι μόνο χαμήλωσε τους τόνους αλλά είναι εκτός της όποιας αντιπαράθεσης. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ούτε ο ΔΗΣΥ ούτε το ΑΚΕΛ κτυπούν σήμερα τον Νικόλα Παπαδόπουλο (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) θεωρείται πως θα ενισχύσει το Δημοκρατικό Κόμμα. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα ανταλλάζουν πυρά, ο ίδιος βγήκε με πρόταση που προνοεί μείωση των τιμών στα εισιτήρια.

Το αν αυτή η πολιτική θα βγει σε καλό του Κέντρου, είναι ένα ζήτημα που θα φανεί στην κάλπη. Όπως λέγεται πάντως στις πρώτες δημοσκοπήσεις των κομμάτων, το ΔΗΚΟ φαίνεται να μην έχει την όποια φθορά προϋποθέτει ο προεκλογικός. Όπως λέγεται ο κύριος στόχος είναι η οργανωτική δουλειά και κυρίως η μείωση των διαρροών προς τη Δημοκρατική Παράταξη.

Υπογείως το ΕΛΑΜ

Όμως το ΔΗΚΟ δεν είναι το μόνο που τηρεί χαμηλούς τόνους. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΛΑΜ. Το ακροδεξιό κόμμα, αποφεύγει επιμελώς να τοποθετείται καθώς όσες φορές βγήκε στο προσκήνιο είχε σημαντική φθορά. Ενδεικτικό το περιστατικό με τα μπουφάν αλλά και η είδηση ότι η ηγεσία και άλλα στελέχη του κόμματος δεν υπηρέτησαν στην Εθνική Φουρά.

Το γεγονός ότι η «Κ» αποκάλυψε τις σχέσεις του ΕΛΑΜ με το νεοναζιστικό κόμμα στη Γερμανία NDP αλλά και θέμα χρηματοδότησής του κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2016, δεν διαψεύστηκε από το ΕΛΑΜ αλλά ούτε δόθηκαν οι όποιες απαντήσεις για την φερόμενη εμπλοκή στελεχών του με τη νύχτα. Όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι όπως και στις βουλευτικές εκλογές του 2016, το ΕΛΑΜ προτιμά να εργαστεί στο παρασκήνιο, αποφεύγοντας έτσι να δώσει και τις όποιες απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα που φέρεται να εμπλέκεται.

Σε αυτό φαίνεται να το ευνοεί και η αλλαγή της ατζέντας και η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ που το κρατά εκτός προσκηνίου. Ήδη στον ΔΗΣΥ ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε όποια επιθετική ρητορική εναντίον του ΕΛΑΜ, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα το ενισχύσει σημαντικά. Το αν βέβαια και το γεγονός ότι παραμένει στο απυρόβλητο τη στιγμή που βάσει δημοσκοπήσεων καταλαμβάνει την έδρα, το ευνοήσει, είναι ένα ζήτημα που συζητείται και προβληματίζει

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση