ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι σενάρια μελετά η Λευκωσία μετά τις εξαγγελίες

Στο τραπέζι μερικό ή ολικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων για τους ξένους και αφαίρεση διαβατηρίου των εμπλεκόμενων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Συγκεκριμένα σενάρια στο τραπέζι μελετώνται αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Συμβούλιο ως απάντηση στις εξαγγελίες Ερντογάν για πιλοτικό άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης.

Η «Κ» είχε αποκαλύψει από το βράδυ της Τρίτης την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας καταδικαστικό ψήφισμα ή δήλωση. Αυτή είναι και η μόνη σίγουρη κίνηση που θα κάνει η Λευκωσία. Στις πέντε το απόγευμα ώρα Κύπρου συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα δει το ζήτημα. Το στοίχημα είναι η δήλωση που θα βγει να μιλά για παραβίαση της Τουρκίας στα ψηφίσματα που αφορούν το Βαρώσι και όχι να αποτελεί μία γενική και αόριστη δήλωση. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του μήνα θα βγει το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εκεί αναμένεται σαφής αναφορά στις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι.

Πέραν όμως της άμεσης προσφυγής, η Λευκωσία σκέφτεται σοβαρά κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων ή και όλων για τους ξένους, ακόμα και αφαίρεση διαβατηρίου των εμπλεκόμενων όπως για παράδειγμα του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται λιγότερο πιθανόν καθώς βάσει έκθεσης του γενικού εισαγγελέα υπάρχουν –πέραν των πολιτικών προεκτάσεων- και νομικά κωλύματα.

Η Λευκωσία πάντως προσπαθεί για έντονη αντίδραση των Βρυξελλών μετά και τις εξαγγελίες Ερντογάν. Τα όσα διέρρεαν για έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται καθώς κράτη μέλη της Ε.Ε απάντησαν στις εκκλήσεις της Λευκωσίας, πως δεν συντρέχει ένας τέτοιος λόγος. Απογοητευτική θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους και η δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση