ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την επόμενη μέρα του μελετά ο Γιώργος Λιλλήκας

Αναδιάρθρωση Συμμαχίας και το σενάριο συνεργασιών στον β’ γύρο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ο Γιώργος Λιλλήκας ξεκινούσε πρώτος τον προεκλογικό του τον περασμένο Μάρτη, ήταν εν πολλοίς πεπεισμένος πως όχι μόνο θα συγκέντρωνε το 25% που συγκέντρωσε πέντε χρόνια προηγουμένως αλλά θα κατόρθωνε να περάσει στον β’ γύρο κερδίζοντας αυτή τη φορά τον Νίκο Αναστασιάδη.

Δεν υπολόγισε ωστόσο πως ο ενδιάμεσος χώρος θα συνασπιζόταν και θα συσπειρωνόταν υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά και πως για τη διεξαγωγή μίας προεκλογικής εκστρατείας χρειάζεται η υγιής οργανωτική δομή ενός κόμματος. Αυτή ακριβώς η αδυναμία στην οργανωτική δομή, οι πιέσεις που δέχτηκε η υποψηφιότητά του για απόσυρση και η λογική της χαμένης ψήφου φαίνεται να είναι από τους κύριους λόγους των χαμηλών ποσοστών που συγκέντρωσε σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του επιτελείου αλλά και του εκτελεστικού γραφείου της Συμμαχίας Πολιτών.

Αναδιάρθρωση

Όπως αναφέρουν πηγές αυτό ακριβώς το χαμηλό ποσοστό κινητοποίησε τη Συμμαχία Πολιτών να αντιληφθεί πως χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή και αναδιάρθρωση στο κόμμα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως με την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του το κόμμα είχε μία μεγάλη απόσυρση πρωτοκλασάτων στελεχών υπέρ της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου. Μαζί με πρωτοκλασάτα στελέχη, είχαν αποχωρήσει και έμμισθα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών τα οποία είχαν μετακινηθεί στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπου μαζί με τις γνώσεις τους μετέφεραν και το μητρώο της Συμμαχίας Πολιτών. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, το κόμμα να μπαίνει λαβωμένο και εν πολλοίς κατακερματισμένο στον προεκλογικό. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος αλλά και μέλη του επιτελείου, η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα είχε δεχτεί και ένα σοβαρό πλήγμα από το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του παρουσιαζόταν εν πολλοίς ως αυτή της χαμένης ψήφου, με αποτέλεσμα όπως λένε φίλοι και οπαδοί του κ. Λιλλήκα να στηρίζουν τελικά είτε τον κ. Παπαδόπουλο είτε τον κ. Μαλά. Όπως σημειώνεται τις επόμενες μέρες αναμένονται ανακατατάξεις και αποφάσεις που στόχο θα έχουν την καλύτερη λειτουργία και την αναδιάρθρωση της Συμμαχίας Πολιτών.

Το ερώτημα ωστόσο που εγείρεται είναι πώς θα κινηθεί ο Γιώργος Λιλλήκας στον β΄ γύρο. Όπως λέγεται η τελική απόφαση θα παρθεί στην ανώτατη σύγκλητο που θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Στην πρώτη συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου υπήρξαν στελέχη τα οποία ξεκαθάρισαν πως ούτε ο ένας υποψήφιος ούτε ο άλλος αποτελεί επιλογή με πολιτικές πηγές να εκτιμούν πως ο κ. Λιλλήκας θα τηρήσει τη στάση που τήρησε και το 2013, όταν κάλεσε τους οπαδούς τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Τα δεδομένα ωστόσο διαφέρουν κατά πολύ από το 2013, καθώς ο Γιώργος Λιλήκας προσπαθούσε να σφραγίσει το 25% που είχε λάβει από τις προεδρικές εκλογές και να δημιουργήσει ένα νέο κίνημα. Σήμερα με το 2,2% που συγκέντρωσε, οι επιλογές φαίνεται να στενεύουν κατά πολύ.

Το ζήτημα είναι πως στελέχη του κόμματος έχουν ήδη τοποθετηθεί δημοσίως, όπως για παράδειγμα η βουλευτής του κόμματος Άννα Θεολόγου η οποία ανέφερε πως ανέκαθεν έλεγαν πως στόχος είναι να φύγει ο Νίκος Αναστασιάδης από την εξουσία ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν περισσότερα κοινά στην οικονομία με τον κ. Μαλά και το ΑΚΕΛ παρά με τον Νίκο Αναστασιάδη. O Κωνσταντίνος Ζένιος ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και δη του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη πως πιο σημαντική παράμετρος για την όποια συνεργασία είναι το κυπριακό. 

Ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι το πώς θα κινηθεί ο Γιώργος Λιλλήκας. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία των συναλλαγών και σημείωσε πως προτεραιότητα για την όποια συνεργασία θα αποτελέσουν οι θέσεις στο κυπριακό. Με αυτό ως δεδομένο πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η πλάστιγγα θα γείρει προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Υπάρχουν ωστόσο και οι κομματικοί κύκλοι που θεωρούν αδύνατη την όποια σύμπλευση με τον κ. Αναστασιάδη υπογραμμίζοντας πως η Συμμαχία Πολιτών θα φανεί ανακόλουθη αν συμπλεύσει με τον κ. Αναστασιάδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X