ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Troika Laundromat έφερε πολιτική θύελλα

Αντικείμενο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΑΚΕΛ το δημοσίευμα που εμπλέκει τον Πρόεδρο με το ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την πολιτική θερινή ραστώνη διέκοψε κάπως απότομα το δημοσίευμα της πλατφόρμας Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) την περασμένη βδομάδα το οποίο συνέδεε το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τον ίδιο ως δικηγόρο με το ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος Troika Laundromat. Η αναδημοσίευση του από μερίδα των εγχώριων ΜΜΕ και η κίνηση του ΑΚΕΛ να ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οδήγησε λίγες μέρες αργότερα στη διάψευσή του από το Προεδρικό και το δικηγορικό γραφείο Νίκου Χρ. Αναστασιάδη χαρακτηρίζοντάς το ως λιβελογράφημα. Οι αιχμές βεβαίως που συνοδεύτηκαν για τα εγχώρια ΜΜΕ που το αναδημοσίευσαν (το Προεδρικό εξέφρασε τη λύπη του ενώ το δικηγορικό γραφείο απείλησε πως θα κινηθεί νομικά) ήταν αρκετά για να προκαλέσουν νέο κύκλο συζητήσεων και τριγμούς μεταξύ της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ. Όχι μόνο για την ουσία του δημοσιεύματος, το ζήτημα ελευθερίας του τύπου αλλά και για το ποιος ξεκίνησε την πολιτική των πολιτογραφήσεων τελικά με την κυβέρνηση να ρίχνει το μπαλάκι στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Προσπαθούν να μας πλήξουν…
Στις πρώτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου έγινε λόγος για προσπάθεια να πληγεί η χώρα σημειώνοντας πως ο καθένας μπορεί να σκεφτεί γιατί κάποιοι αναμασούν ένα τέτοιο ζήτημα δεδομένου όπως είπε ότι οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν στην εν λόγω ιστοσελίδα έχουν τύχει διερεύνησης από ανακριτικές αρχές χωρίς να προκύψει κάτι. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε λίγες μέρες αργότερα και το κυβερνών κόμμα μέσα από μία λιτή ανακοίνωση. «Η υιοθέτηση διαδικτυακών δημοσιευμάτων που χωρίς τεκμηρίωση προσπαθούν να πλήξουν την αξιοπιστία της Κύπρου και του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν βοηθούν τη χώρα μας, όπου ένας από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας μας είναι ο χρηματοοικονομικός» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι ποιους και ποια συμφέροντα βλέπουν να κρύβονται πίσω από τα δημοσιεύματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην ιστοσελίδα του OCCRP, η εν λόγω πλατφόρμα είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2006 και αποτελείται από ένα δίκτυο δημοσιογράφων που εργάζονται γύρω από την αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Με μηνύσεις και παράπονα για τα ΜΜΕ
Όμως η κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν την χώρα. Η κίνηση του Προεδρικού να εκφράσει «λύπη» για τα ΜΜΕ που αναδημοσίευσαν το συγκεκριμένο θέμα αλλά και η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης που εκφράζει την πρόθεση να κινηθεί δικαστικώς «εναντίον όσων μέσα από ψευδείς ειδήσεις και λιβελλογραφήματα, και με καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν να πλήξουν τη φήμη του γραφείου», επιφυλάσσοντας πλήρως τα δικαιώματά του «εναντίον κυπριακών εντύπων που αναδημοσίευσαν τα λιβελλογραφήματα» ήταν αρκετή για να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Το ΑΚΕΛ που έθεσε πρώτο το όλο θέμα ζητώντας απαντήσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο, σχολίασε την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου, ξεκαθαρίζοντας πως ανέμενε απάντηση επί της ουσίας. «Αντί τούτου δηλώνουν ότι δεν θα ασχοληθούν με όσα καταγγέλλει το OCCRP αλλά θα στραφούν ενάντια σε όσους αναδημοσίευσαν τα κείμενα ή υποβάλλουν ερωτήματα εδώ στην Κύπρο». Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί το γραφείο δεν στρέφεται και κατά του OCCRP. Κατηγορώντας τον Πρόεδρο για φίμωση της δημοσιογραφίας «με απειλές», το ΑΚΕΛ κατήγγειλε την προσπάθεια του Προεδρικού να περάσει το μήνυμα ότι το δημοσίευμα στοχεύει να κτυπήσει πολιτικά τον Αναστασιάδη, αφήνοντας ασχολίαστο πως «από δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου δυσφημείται η Κυπριακή Δημοκρατία». Υπενθυμίζεται οτι βάσει του εν λόγω δημοσιεύματος, ούτε το δικηγορικό γραφείο ούτε το Προεδρικό θέλησε να κάνει σχόλιο, όταν κλήθηκε από το OCCRP. 

Αντιπαράθεση με γαλλικά...

Στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, καλώντας τον Πρόεδρο να... μαζέψει τον δικηγόρο του, μετά και την κίνηση του πρώην δικηγορικού του γραφείου να κινήσει αγωγή σε κυπριακά ΜΜΕ. Σημειώνεται πάντως πως πλην του ΑΚΕΛ που έθεσε πρώτο θέμα και των Οικολόγωνόπου  ο κ.Περδίκης έθιξε θέμα ελευθερίας του τύπου και στη συνέχεια μέσω ανακοίνωσης των Οικολόγων έθεσε θέμα διασυρμού της Κύπρου διεθνώς, κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα. 

Ανάρτηση που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη Βίκτωρα Παπαδόπουλου. 

 

Ο Συλικιώτης η Guardian και ο Αμπράμοφ
Την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ δεν άφησε αναπάντητη το Προεδρικό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για υποκρισία του ΑΚΕΛ καθώς όπως είπε καλεί τον Πρόεδρο «να δώσει εξηγήσεις για ένα ανώνυμο, συκοφαντικό δημοσίευμα που καταλογίζει στον Πρόεδρο δραστηριότητες του κ. Αμπράμοφ, τον οποίο, όμως, είχε πολιτογραφήσει η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ». Καθόλου τυχαίο ότι σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόδρομος Προδρόμου παρουσίασε δημοσίευμα της Guardian με δηλώσεις του τότε υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη για την πολιτογράφηση του κ. Αμπράμοφ, όταν ο τελευταίος σε ανάρτησή του έκανε λόγο για αποπροσανατολισμό και αρνήθηκε ότι έκανε δηλώσεις για τον Αμπράμοφ, αλλά για την διαδικασία. Σημειώνεται πως το δημοσίευμα της Guardian το οποίο παρουσίασε ο κ. Προδρόμου ως απάντηση στον Νεοκλή Συλικιώτη, είχε παρουσιάσει η ιστοσελίδα sigmalive μία μέρα προηγουμένως.

Στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου υπενθύμισε ότι το δημοσίευμα του OCCRP δεν περιέχει απολύτως κανένα επιβαρυντικό στοιχείο και όπως είπε τα τραπεζικά έγγραφα που δηλώνει το OCCRP ότι κατέχει δεν περιέχουν καμία απόδειξη για παραβίαση του νόμου. Στη δήλωσή του, ο κ. Προδρόμου υπενθύμισε ότι τα ίδια λέγονταν και γράφονταν επί διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, διερωτώμενος τι είχε γίνει τότε για ξεκαθάρισμα του ονόματος της χώρας, όπως ζητά να γίνει σήμερα το ίδιο κόμμα.

«Το OCCRP κατηγορεί ευθέως τον κ. Αναστασιάδη και το δικηγορικό του γραφείο για ύποπτες διαδρομές χρήματος. Σε αυτό να απαντήσει ο κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος και το δικηγορικό του γραφείο», απάντησε το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του προς τον κ. Προδρόμου. «Την απάντηση σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα» του OCCRP, σημειώνει ο Πρόδρομος Προδρόμου, «την έχει δώσει ο (υπουργός Εσωτερικών το 2010, έτος πολιτογράφησης του κ. Αμπράμοφ στην Κύπρο) Νεοκλής Συλικιώτης», ο οποίος αναφερόμενος στον κ. Αμπράμοφ είχε δηλώσει το 2013 στον αγγλικό «Guardian» πως «θεωρείται ότι προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση