ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκίνησε θεσμική σύγκρουση με άγνωστη την κατάληξη

Ο Πρόεδρος κατήγγειλε τον γενικό ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά και τα κόμματα πήραν θέση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι προειδοποιήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη το βράδυ της Παρασκευής, ότι δεν πρόκειται να γίνει κυβερνήτης ή συγκυβερνήτης και οι αιχμές του ότι οι ανακοινώσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ενέχουν το πολιτικό στοιχείο και ταυτίζονται πλήρως με συγκεκριμένο κόμμα, φωτογραφίζοντας το ΔΗΚΟ, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό. Ήταν μία σύγκρουση η οποία σιγόβραζε εδώ και καιρό, ωστόσο πλέον φέρεται να παίρνει σάρκα και οστά με τα κόμματα να παίρνουν θέση μάχης στην όλη σύγκρουση.

Η ανάμειξη με την πολιτική και οι εξουσίες

Αφορμή για την ενόχληση του Προέδρου, ήταν η στάση που τήρησε ο γενικός ελεγκτής στο νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, όπου προειδοποιούσε να μην επαναληφθεί το σκηνικό του Συνεργατισμού. Αυτός ήταν κι ο λόγος που ο Πρόεδρος έθιξε ζήτημα ανάρμοστης συμπεριφοράς και να σημειώνει πως πλέον μέσω των ανακοινώσεών του πολιτικοποιείται. Ο γενικός ελεγκτής έσπευσε το πρωί του Σαββάτου να ξεκαθαρίζει στο ΚΥΠΕ πως ο ίδιος ουδέποτε αναμείχθηκε στην πολιτική και πως μόνος οδηγός των ενεργειών του είναι το σύνταγμα και οι νόμοι. Κληθείς να σχολιάσει την σύγκρουση Προέδρου- Ελεγκτή και τη συζήτηση για τις εξουσίες του γενικού ελεγκτή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του το θέμα της οριοθέτησης των εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή. Ανέφερε μάλιστα, ότι οι εξουσίες καθορίζονται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, ενώ παρέπεμψε στο Ανώτατο Δικαστήριο σε περίπτωση που εγείρεται θέμα αμφισβήτησης εξουσίας.

Λειτουργεί ως εκπρόσωπος τύπου κόμματος

Θέση στον καυγά Προέδρου-Οδυσσέα πήραν τα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ δια ανακοίνωσης τύπου τάχθηκε υπέρ του Προέδρου αφήνοντας αιχμές πως ο Οδυσσέας Μιχηλίδης ανέλαβε λίγο πολύ χρέη εκπροσώπου τύπου του ΔΗΚΟ. Σημείωσε μάλιστα πως η προσπάθεια μηδενισμού του ρόλου άλλων θεσμών είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. «Στη συζήτηση όμως που γίνεται εδώ και βδομάδες, με επίκεντρο να βρεθούν τα εργαλεία στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, ο Γενικός ελεγκτής έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, λειτουργώντας πολλές φορές περισσότερο ως πολιτικός παρά ως ελεγκτής, αναλαμβάνοντας μάλιστα το ρόλο «εκπροσώπου Τύπου» συγκεκριμένου κόμματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Υπερβαίνει τα εσκαμμένα

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση κατά τη συζήτηση του πρώτου νομοσχέδιου «ο κ. Μιχαηλίδης εξέδιδε ανακοινώσεις είτε για να απαντήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε για να συνεπικουρήσει στη θέση του συγκεκριμένου κόμματος. Το ίδιο συνέβη και χθες. Μετά την παρουσίαση του σχεδίου Β’ και τη δεδηλωμένη εκ μέρους της κυβέρνησης πρόθεση, που προκύπτει και ως υποχρέωση από το Σύνταγμα, για να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί ό, τι είναι απαραίτητο για να εφαρμοστεί, είδαμε την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος που εξέφραζε μια πολιτική θέση και το σιγοντάρισμα λίγες ώρες μετά από τον Γενικό Ελεγκτή προτάσσοντας μάλιστα και άρθρα του Συντάγματος».

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε να επαναλάβουμε και σήμερα το σεβασμό μας και στο Σύνταγμα και στο σύνολο των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κάθε θεσμός έχει τον διακριτό του ρόλο και εξουσίες. Όπως σωστά τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής δε μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή συγκυβερνήτη και δεν μπορεί να πολιτεύεται και να ταυτίζεται με κόμματα. Η προσπάθεια μηδενισμού του ρόλου όλων των υπολοίπων θεσμών, και της Βουλής συμπεριλαμβανομένης, για να δημιουργηθεί η εντύπωση πως μόνο ένας είναι ο θεσμός που λειτουργεί σωστά, είναι επικίνδυνη και για την ίδια ακόμα τη δημοκρατία» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συναγερμού.

ΑΚΕΛ: Συγκρούστηκε με όλους τους θεσμούς ο Πρόεδρος

Το ΑΚΕΛ, μέσω δηλώσεων του βουλευτή του κόμματος Άριστος Δαμιανού σημείωσε πως ο ελεγκτής δεν πρέπει να εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα σε πολιτικές αποφάσεις, ωστόσο κατήγγειλε την κυβέρνηση για σύγκρουση με όλους τους θεσμούς κατά τα εφτά χρόνια διακυβέρνησης.

« Στα εφτά και πλέον χρόνια που ο κ. Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει συγκρουστεί κατά τρόπο θεσμικά απαράδεκτο με όλους σχεδόν τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους. Συγκρούστηκε με τους δύο πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, εκτοξεύοντας μύδρους και απειλές, καθώς και με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, το νομικό του σύμβουλο, υποχρεώνοντάς τον κ. Κληρίδη να πει το γνωστό «ντροπή». Ήταν τότε που ο κ. Αναστασιάδης υπερασπιζόταν ως μάρτυρας τον κ. Ερωτοκρίτου στα Δικαστήρια, την ώρα που η Δημοκρατία τού ασκούσε ποινική δίωξη για πολύ σοβαρά αδικήματα. Ανάλογα πράττει δυστυχώς και με τον Γενικό Ελεγκτή.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού έχει πρόβλημα με τον έλεγχο, έχει πρόβλημα με τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία. Εδώ και μέρες καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να απαντήσει για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες, για τα χρυσά διαβατήρια και τα ιδιωτικά τζετ και εισπράττουμε σιγή ιχθύος. Ευαγγελίζονται τη διαφάνεια και τον εκσυγχρονισμό αλλά επιλέγουν και επιβάλλουν συσκότιση και αδιαφάνεια.

Μόνο ζημιά προκαλεί η σύγκρουση

Αναμφίβολα η σύγκρουση του Προέδρου με τον Γενικό Ελεγκτή μόνο ζημιά προκαλεί. Τόσο στους θεσμούς όσο και στην εικόνα της Πολιτείας. Πόσο μάλλον που χύνει νερό στο μύλο της απαξίωσης της δημόσιας ζωής και απογοητεύει -δικαιολογημένα- τους πολίτες. Στη δική μας αντίληψη, οι αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή είναι οριοθετημένες από το Σύνταγμα. Το άρθρο 116 επιτρέπει τον έλεγχο στις δαπάνες του κράτους και στη διαχείριση κρατικών πόρων, με στόχο την αποτροπή διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως και της Νομικής Υπηρεσίας. Μια θεσμική ανεξαρτησία που πλήττεται όταν σε αυτές τις θέσεις προορίζονται για διορισμό πρόσωπα που δεν διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Ελεγκτής δεν πρέπει να εμπλέκεται, άμεσα ή έμμεσα, στις πολιτικές αποφάσεις, ενίοτε υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του και δίνοντας έτσι το έναυσμα ή το άλλοθι για να αμφισβητείται η θεσμική αμεροληψία του. Βέβαια οι κυβερνώντες, είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα σεβασμού στου θεσμούς. Επί των ημερών τους πλήττεται καθημερινά η χρηστή διοίκηση ενώ η σύγκρουση συμφέροντος και η διαπλοκή αγγίζουν -δυστυχώς- μέχρι και το ίδιο το Προεδρικό» ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

Νικόλας: Επίθεση στη δημοκρατία η επίθεση στον Οδυσσέα

Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, μετά τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημορατίας και τις αιχμές περί συνεννόησης Οδυσσέα με ΔΗΚΟ. Ο ίδιος μίλησε για επίθεση ενάντια στη δημοκρατία. Επανήλθε βεβαίως το πρωί του Σαββάτου με νέα τοποθέτηση. «Την ώρα που η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση, κατά τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ασχολείται με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τις επιπτώσεις της κρίσης, επιδίδεται σε θεωρίες συνωμοσίας και σε επιθέσεις κατά των θεσμών, για να αποτρέψει τον έλεγχο του ιδίου και της κυβέρνησης του. Η επίθεση του ΠτΔ εναντίον κατά του Γενικού Ελεγκτή, αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας, κατά του ελέγχου και κατά της διαφάνειας. Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, των τζετ και των διαβατηρίων, είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για «ανάρμοστη» συμπεριφορά άλλων. Αυτή η τελευταία θεσμική εκτροπή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο κύριος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι απέσυρε το νομοσχέδιο των εγγυήσεων γιατί δεν ήθελε τον έλεγχο. Δεν ήθελε ο Γενικός Ελεγκτής να ελέγχει τον ίδιο και την κυβέρνηση του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος. «Αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι, την εμμονή της Κυβέρνησης στην αδιαφάνεια αλλά και την αλαζονεία της εξουσίας που εξέπεμπε χθες ο ΠτΔ, είναι οι χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να δανειστούν και δεν θα έχουν καμία άλλη στήριξη. Με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, οδεύουμε σε μία βαθιά ύφεση την οποία θα πληρώσουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι χιλιάδες εργαζόμενοι, η μεσαία τάξη και η οικονομία ευρύτερα» ανέφερε.

Φταίνε και οι δύο λέει η Συμμαχία

Λάθη και στους δύο διαπιστώνει η Συμμαχία πολιτών η οποία δια της ανακοίνωσής της αναφέρει πως και οι δύο πλευρές έχουν δίκαιο και άδικο.

«Ο Πρόεδρος οφείλει να είναι πιο ανεκτικός στους ελέγχους του Γενικού Ελεγκτή ενώ πρέπει ταυτόχρονα να ενισχύσει την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Απ’ την άλλη ο Γενικός Ελεγκτής επιβάλλεται να περιοριστεί σ’ αυτά που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι ως καθήκοντα κι αρμοδιότητες του» αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου.

Όπως σημειώνεται «δεν έχει αρμοδιότητα, λόγου χάρη, ο Γενικός Ελεγκτής να σχολιάσει αναπτυξιακά έργα της Kυβέρνησης για το αν πρέπει να γίνουν και πού. Για παράδειγμα, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εάν θα γίνει ο αυτοκινητόδρομος Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς. Αυτή είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της εκλελεγμένης κυβέρνησης».

«Υπενθυμίζουμε ότι, ως Συμμαχία Πολιτών στηρίξαμε πιο ουσιαστικό ρόλο του ΓΕ στον έλεγχο του Συνεργατισμού, την ώρα που αυτοί οι οποίοι σήμερα τον υπερασπίζονται, ξεδόντιαζαν το ρόλο του με την ψήφο τους στη Βουλή.

Εν κατάκλείδι, υποδεικνύουμε ότι σ΄ αυτό τον δύσμοιρο τόπο, πρέπει επιτέλους να βρούμε το μέτρο και ν΄ αφήσουμε στην άκρη τις υπερβολές. Ο Γενικός Ελεγκτής διορίστηκε από τον ΠτΔ. Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί είχαν προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τη θέση του ΓΕ. Αν τελικά διαπιστώνεται ότι έγινε λάθος επιλογή, τότε ευθύνες έχουν τόσο αυτοί που τον διόρισαν όσο κι αυτοί που τον εισηγήθηκαν» σημειώνεται.

Αδειάζει κάθε αξιωματούχο ο Πρόεδρος

Το Κίνημα Αλληλεγγύη μέσω ανακοίνωσης διαφώνησε με τις καταγγελίες του προέδρου περί υπέρβασης καθηκόντων σημειώνοντας ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν ενεργεί εκτός όρων εντολής και με πολιτικά κριτήρια. Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο καθένας είναι υπόλογος της προσωπικής του Ιστορίας.

Διερωτήθηκε τι είδους Δημοκρατία είναι αυτή όταν όποιος Ανεξάρτητος Θεσμός διαφωνεί με την εκάστοτε κυβέρνηση -που με βάση τους όρους εντολής του και συνταγματικά καλείται την να ελέγχει- πρέπει να πάει σπίτι του.
Όπως σημείωσε «κάθε αξιωματούχο που «αδειάζει» ο Πρόεδρος Αναστασιάδη τον πληρώνει ο Κυπριακός λαός κάθε μήνα δια βίου για να ξεκουράζεται» προσθέτοντας πως η «κυβέρνηση Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι σήμερα, έχει «απαλλάξει» από τα καθήκοντα τους λόγω «διαφωνιών» μαζί τους, δύο Αρχηγούς Αστυνομίας, έναν Υπαρχηγό αλλά και δύο Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας. Διερωτήθηκε αν μετά «την προσπάθεια ‘φαγώματος’ του Γενικού Εισαγγελέα που αφυπηρετεί, έχει πάρει σειρά ο Γενικός Ελεγκτής. « Άλλος ένας από τους «άριστους των αρίστων» παίρνει δρόμο για τον ‘κάλαθο των αχρήστων’;

Προσωπική εμπάθεια απέναντι στον γενικό ελεγκτή διαπίστωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων. «Η αλήθεια - όπως ομολογήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - είναι ότι μόνο μία τροπολογία ήταν το πρόβλημα, αυτή που αφορούσε τη συμμετοχή ως παρατηρητή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Ελέγχου της παροχής των κυβερνητικών εγγυήσεων στις τράπεζες. Μια τροπολογία που υποστήριζαν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο Γιώργος Περδίκης.

«Ήθελε ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση να μοιράσουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ κυβερνητικές εγγυήσεις στις ιδιωτικές τράπεζες και τους ενοχλούσε το άγρυπνο μάτι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Τους ενόχλησε περισσότερο φαίνεται το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να «πείσουν» το ΔΗΚΟ, το οποίο για τους δικούς του λόγους αποφάσισε να μην κάνει – για ακόμα μια φορά- τα χατίρια της Κυβέρνησης και των τραπεζών» σημείωσε ο κ. Περδίκης.
«Να αναμένουμε άραγε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να ζητήσει την τροποποίηση όλων εκείνων των νόμων που δίνουν το δικαίωμα στην ελεγκτική υπηρεσία να ελέγχει προκαταβολικά τις κυβερνητικές αποφάσεις ,δικαίωμα που θεμελιώθηκε μέσα από δεκαετίες ορθής πρακτικής και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ; (πχ παρατηρητής στην επιτροπή αξιολόγησης δημοσίων προσφορών). Έτσι θα μπορούν να μοιράζουν και τα δημόσια έργα και προμήθεια υλικών κ.α. στους ημέτερους ανενόχλητοι οι κυβερνώντες. Όλα να τα αναμένουμε από αυτή την Κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Περδίκης .

Όμως - για να επανέλθουμε στην σκληρή πραγματικότητα – πρέπει όσοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της έγκρισης του σχεδίου των εγγυήσεων και της απευθείας χορηγίας των μικροποσών να παραδεχτούν ότι υπεύθυνος πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η Κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η προσωπική του εμπάθεια και ο ρεβανσισμός βλάπτουν σοβαρά την κυπριακή οικονομία και τη δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X