ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλυσίδα μουσείων από την Εκκλησία της Κύπρου

Ο αρχιεπίσκοπος θέλει να εορτάσει θριαμβικά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να μετατρέψει τους ιστορικούς ναούς του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Αντωνίου σε εκκλησιαστικά μουσεία, αλλά και να ανακαινίσει τον πρώτο όροφο της παλαιάς Αρχιεπισκοπής και να διεκδικήσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο εντάσσονται στο σχέδιό για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, όπως ανακοίνωσε ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας για το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄.

Επιθυμεί, λοιπόν, να δημιουργήσει μία αλυσίδα βυζαντινών, εκκλησιαστικών, ιστορικών και εθνικών μουσείων πέριξ της Αρχιεπισκοπής. Και επειδή ο αρχιεπίσκοπος από την πρώτη στιγμή θεωρεί ότι του ανήκει το κτήριο εξ ολοκλήρου που σήμερα στεγάζει το Εθνολογικό Μουσείο αποφάσισε να του κάνει έξωση… και να μην ανανεώσει το συμβόλαιο ενοικίασης με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το αρμόδιο Υπουργείο Έργων και Συγκοινωνιών ακόμα τηρούν σιγή ιχθύος για το ζήτημα. Εκκωφαντική σιγή τηρούν και όλες οι υπόλοιπες επιστημονικές οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα.

Το Εθνολογικό Μουσείο

Λίγα χρόνια μετά τη δωρεά της Ιουλίας Πική και της αδελφής της Άννας Δημητριάδη, του οικήματος στην Εκκλησία της Κύπρου το μεγαλοπρεπές κτήριο αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Έκθεση Βυζαντινής Τέχνης. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων η Πολιτεία απαλλοτρίωσε το 1949 και το 1952 τη δυτική πλευρά, ενώ στο καταπίστευμα που άφησαν οι πλευρές περιλαμβανόταν μόνο η βορειοανατολική πλευρά, καθώς και ο όροφος. Ο δε αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρει ότι στην Εκκλησία  της Κύπρου ανήκει ολόκληρη η οικία. Η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου το 1935 κηρύχθηκε αρχαίο μνημείο.

Τελικά, η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου λειτούργησε ως Εθνολογικό Μουσείο από το 1988. Οι εργασίες συντήρησης τόσο του κτηρίου όσο και των κινητών αντικειμένων που περιλαμβάνονταν εντός του ξεκίνησαν το 1981. Το 1982 η οικία ενοικιάστηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων όταν αποφασίστηκε ότι θα λειτουργήσει ως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στον όροφο και Έκθεση Βυζαντινής Τέχνης σε μέρος του ισογείου Σε αυτές εργάστηκε εξειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος Αρχαιτοτήτων, ξένοι ειδικοί (από Δανία και αλλού) και για αρκετά χρόνια το Τμήμα Αρχαιοτήτων δαπάνησε αρκετές χιλιάδες λίρες. Η πρώτη έκθεση φωτογραφιών, σχεδίων και εγγράφων σχετικά με την ιστορία του Χατζηγεωργάκη και της Οικίας έγινε το 1986 με δαπάνη σχεδόν 10.000 λιρών.

Στα αρχικά στάδια της ανακαίνισης της Οικίας και μετατροπής της σε Μουσείο για τα έπιπλα της δωρήτριας Ιουλίας Πική δαπανήθηκαν συνολικά 15.085 λίρες, εκ των οποίων οι 11.890 δόθηκαν από την κυβέρνηση, 119 λίρες από τους εκτελεστές της διαθήκης της Ιουλίας Πική και 3.076 από τον Φώτο Φωτιάδη. Σε επόμενο στάδιο ανακαίνισης το κόστος έφτασε στις 9.086 λίρες, εκ των οποίων οι 5.249 δόθηκαν από την κυβέρνηση, οι 1.888 από τους εκτελεστές της διαθήκης της Ιουλίας Πική, οι 1.1901 από τον Φώτο Φωτιάδη και 30 από το Ίδρυμα Παλαιάς Λευκωσίας. Οι Φώτος Φωτιάδης και οι εκτελεστές της διαθήκης της δωρήτριας Ιουλίας Πική συνέχισαν και τα επόμενα χρόνια να προσφέρουν σημαντικά ποσά για την αποκατάσταση του κτηρίου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά. Τι προέβλεπε η συμφωνία ενοικίασης για τις εργασίες αποκατάστασης, ποιος θα επωμιζόταν το κόστος; Τα χρήματα που δαπανήθηκαν από το κράτος είναι δωρεά προς την Εκκλησία; Ποιο είναι το αντίτιμο της ενοικίασης; Υπάρχουν ρήτρες για τη μη ανανέωση; Για όλα τα παραπάνω ερωτηματικά, αλλά και γενικά για το τι μέλλει γενέσθαι ουδείς εκ των υπευθύνων εχει ακόμη απαντήσει.

Θα λειτουργεί και ως ναός

Ο αρχιεπίσκοπος στην κοπή της πίτας του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ διευκρίνισε ότι ο ιστορικός ναός του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος θα τύχει περαιτέρω ανακαίνισης, θα εξακολουθήσει να είναι μετόχι της μονής τού Αποστόλου Βαρνάβα και θα λειτουργείται επί καθημερινής βάσεως, γιατί δεν θέλει να αδικείται η μυστηριακή λατρεία που τελείται σε αυτό, αλλά και στους άλλους ιερούς χώρους που θέλει να μεταβάλει σε μουσεία. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου εξήγησε ακόμη πως τα μουσεία θα έχουν διευρυμένο ωράριο και όλοι επειδή μία ακόμη μέριμνά του είναι η προστασία και προβολή των εκκλησιαστικών μνημείων της Κύπρου θα μπορούν να κάνουν πλήρη εκκλησιαστική μουσειακή περιήγηση.

Να σημειωθεί ότι για την περίπτωση της Γεροσκήπου ο αρχιεπίσκοπος δεν δείχνει την ίδια σπουδή, ίσως επειδή δεν πρόκειται για εκκλησιαστικά κατάλοιπα, αλλά αρχαιότητες της προχριστιανικής εποχής. Ίσως, αν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακάλυπταν ότι ο χώρος λειτούργησε στα πρωτοχριστιανικά χρόνια ως βασιλική να τον έπειθαν να τα διατηρήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X