ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστολή λειτουργίας της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή

Αναφέρει ότι οδηγείται στο κλείσιμο από τις ενέργειες του κοινοτάρχη και της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια της Λεμεσού. Όπως αναφέρει το Δ.Σ. της εταιρείας «Σχόλη-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή» και το σωματείο «Φίλοι Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή» σε ανακοίνωσή τους η Σχολή αναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία έπειτα από την απόφαση του κοινοτάρχη να κλείσει τον δρόμο που οδηγεί στη Σχολή.


Ο δρόμος που κλείνει είναι ένα πλακόστρωτο μήκους 60 περίπου μέτρων και δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια με κονδύλι και κατασκευή της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού ειδικά για πρόσβαση στη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή, με πρωτοβουλία του τότε κοινοτάρχη. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Μουσείο ο σημερινός κοινοτάρχης και η σημερινή Επαρχιακή Διοίκηση δείχνουν διαφορετική συμπεριφορά, και ουσιαστικά εμποδίζουν τη Σχολή από το να λειτουργεί κανονικά. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι χωρίς αυτή την πρόσβαση δεν μπορεί να λειτουργήσει η Σχολή και το Μουσείο αφού είναι απαραίτητη για τις μεταφορές χαρακτικών πιεστηρίων, βαρετών αντικειμένων, υλικών και κορνιζαρισμένων έργων.

Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας δεν αφορά μόνο τη Σχολή στην Πλατανίστεια, αλλά και τις δραστηριότητές της παγκύπρια. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι εδώ και κάποιες μέρες συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού εργάζεται για την κατασκευή περιτοιχίσματος που θα χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση κάγκελου για ιδιωτική χρήση. Στην ανακοίνωσή του το Μουσείο Χαμπή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι προηγήθηκαν απίστευτου κάλλους αισχρότητες εναντίον της Σχολής και του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή από τον ίδιο κοινοτάρχη. Η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή, μέσω της ανακοίνωσής της εκφράζει τη λύπη της που είναι αναγκασμένη να ακυρώσει προγραμματισμένα εργαστήρια παροχής δωρεάν μαθημάτων τον Ιούλιο στην Επισκοπή Πάφου, τον Αύγουστο στα Πλατανίστεια, τον Σεπτέμβρη στη Λόφου και τον Οκτώβρη στη Λευκωσία. Μέχρι να ανοίξει η διάβαση η Σχολή θα επικεντρωθεί σε ερευνητικό έργο.

 

«Δεν τίθεται ζήτημα»

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Πλατανίστειας Ανδρέα Κωστή θεωρεί ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα παρεμπόδισης λειτουργίας του Μουσείου και ότι η είσοδος του Μουσείου από τον επίμαχο δρόμο έχει απόσταση περίπου 700 μ. και το περιτοίχισμα βρίσκεται εντός ιδιωτικής περιουσίας. Ο κ. Κωστή σημείωσε στην «Κ» ότι το Μουσείο διαθέτει και άλλες τέσσερεις εισόδους πρόσβασης και από εκείνο το τεμάχιο κανονικά δεν υπάρχει είσοδος. Ο κοινοτάρχης τόνισε ότι δεν παρακωλύεται η λειτουργία του μουσείου και δεν αυτό επηρεάζεται με κανένα τρόπο και κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να  επισκεφθεί την περιοχή για να το διαπιστώσει

 

Ο δρόμος που οδηγεί στη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή

 

Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη σε νέα ανακοίνωσή της και σε συνέχεια της παρέμβασης που είχε γίνει στις 14 Οκτωβρίου 2015, αναφορικά με παράλειψη της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος λειτουργίας της Σχολής – Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στην Πλατανίστεια, και μετά από νέο παράπονο του κ. Χαμπή μέσω επιστολής του στις 9 Ιουλίου 2018 όπου ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση με την έκθεση της 14ης Οκτωβρίου 2015, αλλά αντίθετα, η κατάσταση χειροτερεύει.

Η Επίτροπος ζητάει από την Επαρχιακή Διοίκηση να θέσει υπόψη της Επιτρόπου εντός 10 ημερών, τα σχόλια και τις απόψεις της σε σχέση με το νέο παράπονο του κ. Τσαγγάρη, περιλαμβανομένων και των λόγων για τους οποίους μπορεί να αποφασίστηκε η τοποθέτηση κάγκελου στην πλατεία, παρά τα όσα επεσήμανε η έκθεση της 14 Οκτωβρίου 2015.

Στην έκθεση, είχε επισημανθεί στην παράγραφο 7.7: (α) η διάσταση της σημασίας της Σχολής – Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στον πολιτισμό και ότι ως εκ τούτου, πρέπει να διαφυλαχθεί και να διευκολύνεται στις δραστηριότητες της, σε περιβάλλον προσιτό, φιλικό και ποιοτικό για να επιτελεί την αποστολή της και να την αναδεικνύει στο ευρύτερο κοινό και (β) η ανάγκη η πρόσοψη της Σχολής – Μουσείου και η είσοδος της να μην παρεμποδίζονται ή επηρεάζονται από οτιδήποτε ή η πλατεία, ούτε να παρενοχλούνται οι επισκέπτες ή να αποκλείονται τα οχήματα τους.


Η έκθεση του 2105 επίσης αναφερόταν στην παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στο Υπουργείο Εσωτερικών, την οποία θεωρεί ότι «υπό τις περιστάσεις ήταν εξαιρετικής σημασίας». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η Γενική Διευθύντρια δεν χαρακτήρισε μόνο απαράδεκτη την κατάσταση στη κοινότητα Πλατανίστειας. Αναφέρθηκε σε παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας της Σχολής Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και επεσήμανε το σημαντικότερο, αλλά και αυτονόητο, ότι οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον τους, που εμποδίζει την αποστολή τους, αντιστρατεύεται την ίδια την κρατική πολιτιστική πολιτική».

 

Η Σχολή Χαμπή
Η Σχολή λειτουργεί από το 1995 με παροχή δωρεάν μαθημάτων στη μνήμη του Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου. Οι δραστηριότητες της επεκτάθηκαν παγκύπρια σε πόλεις και χωριά, με χιλιάδες μαθητές. Πολλά σχολεία από όλες τις επαρχίες της Κύπρου επισκέπτονται το Μουσείο και οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε εργαστήρια της Σχολής. Το έργο της Σχολής και του Μουσείου είναι γνωστό και σχολιάζεται με τα καλύτερα λόγια από καλλιτέχνες και ειδικούς στη χαρακτική στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ