ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο «Μικρός Ήρως» του Στέλιοτ Ανεμοδουρά

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από τη Read Library

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιμέλεια της Ανδρονίκης Λασηθιωτάκη

Μικρός Ήρως
Στέλιος Ανεμοδουράς (1917 – 2000)
εκδ. Μικρός Ήρως

Ο Μικρός Ήρως ήταν εβδομαδιαίο περιοδικό που συνέγραφε ο Στέλιος Ανεμοδουράς με το ψευδώνυμο «Θάνος Αστρίτης» και διάνθιζε με σχέδιά του κυρίως ο Βύρων Απτόσογλου. Το περιοδικό κυκλοφορούσε υπό μορφή τριπλής έκδοσης, με δύο δηλαδή ανατυπώσεις εντός της ίδιας εβδομάδας και αγαπήθηκε πολύ από τις πρώτες μεταπολεμικές γενιές, σε μία προσπάθεια του δημιουργού του να αμβλύνει μέσω αυτού τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου σπαραγμού που είχαν μόλις προηγηθεί. Στόχος του Ανεμοδουρά, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του, δεν ήταν τόσο η απόδοση υψηλών λογοτεχνικών εκφράσεων, όσο η χρήση λιτής και κατανοητής γλώσσας αλλά και η αποφυγή διχαστικών αναφορών, προκειμένου να επιτύχει την ανάδειξη αισθήματος πατριωτικής υπερηφάνειας και ομόνοιας, κάτι που πίστευε ότι είχε τόσο ανάγκη η «φουρνιά» των νεαρών κυρίως αναγνωστών εκείνη τη δύσκολη εποχή.

Πρόκειται για τις περιπέτειες τριών ηρωικών Ελληνόπουλων (του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του «Σπίθα») κατά τη διάρκεια της κατοχής και του αγώνα τους απέναντι σε Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες. Κυκλοφόρησε για μία ολόκληρη 15ετία, από τις 24 Φεβρουαρίου του 1953 έως τις 18 Ιουνίου του 1968 όταν και διακόπηκε απότομα για να συνεχισθεί άμεσα με πλήρη εικονογράφηση. Επανεκδόθηκε αρκετές φορές και έχει διασκευασθεί και για το θέατρο. Σήμερα, κυκλοφορούν συλλεκτικοί τόμοι από τις ομώνυμες εκδόσεις «Μικρός Ήρως» του εγγονού του Στέλιου Ανεμοδουρά, Λεωκράτη Ανεμοδουρά. Ο «Μικρός Ήρως» επανεκδόθηκε αρκετές φορές, είτε υπό μορφή κόμικς πλήρους εικονογράφησης (1968-71), είτε υπό μορφή κειμένου με εικόνες, είτε υπό μορφή συλλεκτικών τόμων (1986) ή με μορφή μόνο κειμένου ή με τόμους της πρωτότυπης εικονογράφησης. Τη δεκαετία του ’70, το ανάγνωσμα φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Μπλεκ με τη μορφή κειμένου με λίγες, διάσπαρτες εικόνες.

Ο «Μικρός Ήρως» ήταν το πρώτο, αμιγώς ελληνικό περιοδικό με pulp-fiction θεματολογία. Για τη συγγραφή του, ο Ανεμοδουράς δανείσθηκε στοιχεία ηρώων της παγκόσμιας λογοτεχνίας και μιας παράδοσης λαϊκής κουλτούρας από την οποία ήταν επηρεασμένος. Το ανάγνωσμα, γραμμένο σε επικό ύφος, ήταν επικεντρωμένο σε μια τριάδα κύριων χαρακτήρων που διέθεταν εκπληκτικές, σχεδόν υπερφυσικές ικανότητες. Ως περιοδικό επηρέασε τους ευαίσθητους νεαρούς αναγνώστες των δεκαετιών του '50 και του '60, όταν ακόμη η Αθήνα ελάχιστα διέφερε από την εικόνα που είχε κατά τα χρόνια της κατοχής. Έτσι, οι περισσότεροι από τους αναγνώστες του εντύπου ταυτίστηκαν με τους πρωταγωνιστές του και αυτό αποδεικνύεται από τις "μάχες" που παίζονταν από παιδιά στους δρόμους και όπου οι συμμετέχοντες μιμούνταν τους ήρωες της ιστορίας.

Η σειρά «Μικρός Ήρως» διατίθεται σε ψηφιακή μορφή από την εφαρμογή Read Library.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.read-library.com/ για περισσότερα βιβλία και πληροφορίες.

lasithiotakisa@sppmedia.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ