ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:21
 

Δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στο αρχαίο Ιδάλιο

Τα έργα υλοποιούνται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, που είναι ο Κύριος Δικαιούχος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας

Newsroom K

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της πράξης «Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μέσο Τοπικής Ανάπτυξης», με το ακρωνύμιο «Ελκυστικοί Προορισμοί», η οποία χρηματοδοτείται κατά 85% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

Τα έργα υλοποιούνται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, που είναι ο Κύριος Δικαιούχος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας. Στόχος είναι η προώθηση κοινής μεθοδολογίας για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς Κύπρου και Ελλάδας, μέσα από την εφαρμογή πιλοτικών δράσεων στους αρχαιολογικούς χώρους Ιδαλίου (στην Κύπρο) και Ηφαιστίας (στη Λήμνο), για την τόνωση του διασυνοριακού τουριστικού προϊόντος.

Από το 2018, οπότε άρχισε να υλοποιείται η πράξη αυτή, το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης (σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Πεύκιος Γεωργιάδης) για έργα υποδομής εντός του αρχαιολογικού χώρου Ιδαλίου. Συγκεκριμένα, θα περιφραχθεί ο απαλλοτριωμένος χώρος της αρχαίας Διοικητικής Ακρόπολης του Ιδαλίου, εντός της οποίας υπάρχουν πολλές ανεσκαμμένες θέσεις, ώστε να λάβει τη μορφή ενός ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου. Ως προθάλαμος για τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο θα λειτουργεί το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ιδαλίου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2008. Επίσης, έχει εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή δύο στεγάστρων, τα οποία θα καλύψουν ευαίσθητους χώρους του αρχαίου ανακτόρου. Τα στέγαστρα θα είναι στη μορφή των δύο στεγάστρων που τοποθετήθηκαν στο αρχαίο ανάκτορο το 2016. Τα έργα για την περίφραξη και τα στέγαστρα αναμένεται να αρχίσουν εντός του Δεκεμβρίου 2019.

Παράλληλα με τα έργα υποδομής, προγραμματίζεται μέχρι τον Μάιο του 2020 να εγκατασταθούν σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος πληροφοριακές πινακίδες, καθώς και η ετοιμασία φυλλαδίων με πληροφοριακό υλικό και σύντομο οδηγό του χώρου, που θα διανέμονται δωρεάν στους επισκέπτες. Τέλος, μέχρι τον Ιούλιο 2020 θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή εφαρμογή, την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να κατεβάζουν στις έξυπνες συσκευές τους (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ) και η οποία θα λειτουργεί ως ψηφιακός οδηγός του χώρου με πληροφοριακό και εποπτικό υλικό.

Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στον μακροπρόθεσμο στόχο του Τμήματος Αρχαιοτήτων για δημιουργία ενός μείζονος σημασίας αρχαιολογικού χώρου στον Δήμο Ιδαλίου, στο κέντρο του νησιού, σε καίριο σημείο σύνδεσης των επαρχιών Λευκωσίας-Λεμεσού-Λάρνακας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Στην πρόωρα χαμένη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν αφιερωμένη η ημερίδα-έκθεση «Σύγχρονοι Μινωίτες: Ο κρητικός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λονδίνου.

Η Σοφία από την Κρήτη

Ένα πολυπληθές ακροατήριο ανακάλυψε πώς ο Μινωικός πολιτισμός, εξακολουθεί να εμπνέει τον σύγχρονο κόσμο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο Κάνωπος είναι αστέρας πρώτου μεγέθους, το δεύτερο πιο φωτεινό άστρο στον ουρανό και το πιο φωτεινό στον αστερισμό της Τρόπιδος, της Πρύμνας και των Ιστίων.

Περιήγηση στον έναστρο ουρανό

Η βραβευμένη γραφίστρια και art director Σάρα Γκίλινχαμ συγκέντρωσε στο εξαιρετικό βιβλίο «Κοιτάζοντας τα αστέρια» στοιχεία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Η αυτοκαταστροφική διαδρομή του ήρωα κινητοποιείται από την υστερική λαχτάρα της ευτυχίας.

Ευτυχία μέχρις εσχάτων

Με αυτό το εμβόλιμο κομμάτι ο Δημήτρης Σωτάκης προτείνει πλαγίως την αλληγορική ανάγνωση της μυθοπλασίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Μέσα στο Virginia Museum of Fine Arts υπάρχει ένα λειτουργικό δωμάτιο, που περιμένει τον βραδινό του φιλοξενούμενο.

Με ξενοδόχο τον Χόπερ

Η ιδέα του Virginia Museum Of Fine Arts να προσφέρει σε όποιον επιθυμεί μια τρισδιάστατη εμπειρία του καλλιτεχνικού έργου ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X