ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γκαλερί «7»: μια φωτογραφική έκθεση για τη «δεύτερη ζωή» των εικόνων

Στην εποχή της ταχείας κατανάλωσης εικόνων, οι φωτογραφίες σπανίως έχουν «δεύτερη ζωή»

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Στην εποχή της ταχείας κατανάλωσης εικόνων, οι φωτογραφίες σπανίως έχουν «δεύτερη ζωή». Ακροβολισμένες στα κοινωνικά δίκτυα, περνoύν μπροστά από τα μάτια μας για κάποια δευτερόλεπτα και μετά τις καταπίνει η λήθη. Πώς, όμως, θα ήταν αν μια λήψη όχι μόνο μπορούσε να επιβιώσει στον χρόνο, αλλά να αλλάξει και περιεχόμενο, δηλαδή να συνδεθεί με μια άλλη ιστορία από την πραγματικότητα, που οδήγησε στη γέννησή της; Η φωτογράφος Χλόη Ακριθάκη και η Κύπρια συγγραφέας Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη δοκιμάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το λοξό κόνσεπτ, σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 2 Φεβρουαρίου στην Γκαλερί «7» (Σόλωνος 20), με τίτλο «ΦΩΤΟγραφίες».

Η έκθεση περιλαμβάνει 100 φωτογραφίες.

Γνωρίστηκαν στην Πράγα, όπου ζουν μόνιμα και οι δύο εδώ και πολλά χρόνια. Σχεδόν τυχαία ξεκίνησαν ένα παιχνίδι μεταξύ τους. Η Χλόη έστελνε μια φωτογραφία από το προσωπικό της αρχείο και η Βίβιαν, δίχως να έχει ιδέα για τη χρονολογία ή τον τόπο όπου τραβήχτηκε, έγραφε ένα μικρό μυθοπλαστικό κείμενο για αυτήν. «Ηταν σαν πρόκληση και το αποτέλεσμα πάντοτε με εντυπωσίαζε, με ξάφνιαζε. Δεν περίμενα ότι αυτή η εικόνα που αποτυπώθηκε στον φακό μου μπορούσε να μεταμορφωθεί από τη φαντασία κάποιου άλλου ανθρώπου», λέει στη στήλη η θυγατέρα του Αλέξη και της Φώφης Ακριθάκη, που έπεσε κάτω από τη μηλιά και ακολούθησε τον δρόμο της τέχνης.

Κάθε λήψη έχει και τη δική της ιστορία.

«Μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Βίβιαν έχει γράψει πάνω από 100 μικρές ιστορίες για αντίστοιχες φωτογραφίες που της έδωσα και θα παρουσιαστούν στο αφιέρωμα. Οι τοίχοι της γκαλερί θα θυμίζουν λίγο ένα εικονογραφημένο ημερολόγιο, ένα ανοιχτό βιβλίο, που όμως έχει δημιουργηθεί από δύο ανθρώπους. Είναι μια απόπειρα που ενσωματώνει πολλά προσωπικά μας στοιχεία. Ομως, στην περίοδο της καραντίνας αυτό είναι μάλλον κάτι που ταιριάζει στην κατάσταση. Το δημόσιο έχει υποχωρήσει, το ατομικό βγαίνει μπροστά και αποκτά μεγαλύτερη έκθεση. Είμαστε πιο έτοιμοι να δούμε τι κρύβει μέσα του κάποιος, τις σκέψεις του… το ίδιο μας το βλέμμα έχει αλλάξει», υπογραμμίζει.

Η έκθεση «ΦΩΤΟγραφίες» θα διαρκέσει έως τις 27/2.

«Η παλαιότερη λήψη είναι από τα σύνορα της τότε Ανατολικής Γερμανίας, το 1988, αλλά υπάρχουν βέβαια και πολύ πιο πρόσφατες, οι περισσότερες από το Βερολίνο, την Πράγα και την Αθήνα», συμπληρώνει η Χλόη Ακριθάκη, που έχει περάσει τη ζωή της ανάμεσα στις τρεις αυτές πόλεις. «Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο από τις εκδόσεις Μελάνι ένα βιβλίο με τα κείμενα της Βίβιαν, εμπνευσμένα από τις φωτογραφίες μου», μας ενημερώνει. Καλώς εχόντων των πραγμάτων –δηλαδή να μην ξανακλείσουν οι γκαλερί– η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.

athinaika@kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ