ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οκτώ Κύπριοι στην έκθεση «In a Bright Green Field» στην Αθήνα

Διοργανώνεται από το New Museum και το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το New Museum της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζουν την έκθεση «In a Bright Green Field», την τρίτη σε σειρά σύμπραξη των τριών Ιδρυμάτων με έμφαση στο έργο σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 11 Ιουνίου 2025 στο Μουσείο Μπενάκη–Πειραιώς138, περιλαμβάνει έργα είκοσι επτά δημιουργών κάτω των 40 ετών (με οκτώ καλλιτέχνες από την Κύπρο) που διερευνούν πιθανές εκδοχές του μέλλοντος στις οποίες θα μπορούσαν να αναδυθούν ανανεωμένες σχέσεις με τον φυσικό κόσμο και ανοιχτές προσεγγίσεις της κοινότητας. Η έκθεση παρουσιάζει καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ποικίλα μέσα, και εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ευρώπη.

Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο μια γενιά καλλιτεχνών που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις τοπικές ιστορίες της Ελλάδας και της Κύπρου και πώς αυτές είναι χρήσιμες για την ανάλυση ευρύτερων προκλήσεων του κόσμου. Οι καλλιτέχνες αυτοί καταγράφουν τις καταιγιστικές αλλαγές στην εργασία και το φυσικό τοπίο τις οποίες επιταχύνει η τεχνολογία, ενώ παράλληλα επισημαίνουν τις νέες μορφές συλλογικότητας που εμφανίζονται τόσο στην αστική όσο και στην αγροτική ζωή. Τα έργα τους διερευνούν την ποιητική των υποδομών, τις βουκολικές μορφές επιστημονικής φαντασίας, τον αστικό ανιμισμό και τις παραγωγικές συνεργασίες που έχουν αντίκτυπο πολύ πέρα από τον χώρο του μουσείου.

Ελένη Οδυσσέως, Refugium, 2023. Φωτο Μίρκα Κουτσούρη


Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τη λυρική ζωγραφική και γλυπτική ως το πειραματικό ντοκιμαντέρ και την κοινοτική performance, η έκθεση «In a Bright Green Field» αφορά μια τέχνη που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για μυριάδες πιθανές εκδοχές του μέλλοντος.

Η έκθεση «In a Bright Green Field» ακολουθεί τις «The Same River Twice» του 2019 και «The Equilibrists» του 2016 και απηχεί προγενέστερα εγχειρήματα τόσο του New Museum όσο και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, τα οποία στρέφονταν στη σύγχρονη τέχνη για απαντήσεις στα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής, και αντικατοπτρίζει την αποστολή του Μουσείου Μπενάκη ως ενός ιστορικού μουσείου που επενδύει στη γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν. Η έκθεση, σε επιμέλεια του Gary Carrion-Murayari, Kraus Family Senior Curator του New Museum, θα συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο που θα εκδοθεί από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ με νέα κείμενα από τον Gary Carrion-Murayari, την επιμελήτρια και συγγραφέα Δανάη Γιαννόγλου που εργάζεται στη Αθήνα και την επιμελήτρια και συγγραφέα Ιουλίτα Τουμαζή με έδρα τη Λευκωσία.

 

Δαμιανός Ζησίμου, Άποψη εγκατάστασης: Large red poppy flowers I, 2024. Φωτο Beeldsmits


Οκτώ καλλιτέχνες από την Κύπρο

Στην έκθεση, σε επιμέλεια του Gary Carrion-Murayari, Kraus Family Senior Curator του New Museum, από την Κύπρο συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ραΐσσα Αγγελή (γ. 1986, Λευκωσία), Δαμιανός Ζησίμου (γ. 1994, Λευκωσία), Κυριάκος Κυριακίδης (γ. 1996, Λευκωσία), Μαριέττα Μαυροκορδάτου (γ. 1996, Λευκωσία), Μαρίνα Ξενοφώντος (γ. 1988, Λεμεσός), Ελένη Οδυσσέως (γ. 1991, Αμμόχωστος), Θεόδουλος Πολυβίου (γ. 1989, Λευκωσία), Μαρία Τουμάζου (γ. 1989, Λευκωσία).

Οι συμμετέχοντες

Στην έκθεση, σε επιμέλεια του Gary Carrion-Murayari, Kraus Family Senior Curator του New Museum, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ραΐσσα Αγγελή (γ. 1986, Λευκωσία), Νίκη Αναλυτή (γ. 1994, Κέρκυρα), Ιλεάνα Αρναούτου (γ. 1994, Αθήνα) και Ισμήνη Κινγκ (γ. 1993, Αθήνα), Δαμιανός Ζησίμου (γ. 1994, Λευκωσία), Δανάη Ηώ (γ. 1993, Αθήνα), Μπάυρον Καλομαμάς (γ. 1993, Αθήνα), Κωνστάντζα Καψάλη (γ. 1989, Θεσσαλονίκη), Κυριάκος Κυριακίδης (γ. 1996, Λευκωσία), Ιωάννα Λημνιού (γ. 1987, Αλεξανδρούπολη), Μαρία Λουίζου (γ. 1988, Αθήνα) Μαριέττα Μαυροκορδάτου (γ. 1996, Λευκωσία), Πολίνα Μίλιου (γ. 1990, Αθήνα), Μαρίνα Ξενοφώντος (γ. 1988, Λεμεσός), Ελένη Οδυσσέως (γ. 1991, Αμμόχωστος), Νεφέλη Παπαδημούλη (γ. 1988, Αθήνα), Θεόδουλος Πολυβίου (γ. 1989, Λευκωσία), Σοφία Ροζάκη (γ. 1990, Αθήνα) Δαυίδ Σαμπεθάι (γ. 1989, Αθήνα), Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία (γ. 1998, Αθήνα), Μάριος Σταμάτης (γ. 1986, Λάρισα), Τεό Τριανταφυλλίδης (γ. 1988, Αθήνα), Μαρία Τουμάζου (γ. 1989, Λευκωσία), Bέρα Χοτζόγλου (γ. 1992, Αθήνα), Άννα Χουσιάδα (γ. 1990, Αθήνα), Latent Community (καλλιτεχνικό δίδυμο από το 2017 με έδρα την Αθήνα), Ιώνιαν Μπισάι (γ. 1992, Άγιοι Σαράντα), Σωτήρης Τσίγκανος (γ. 1992, Αθήνα), The Post Collective (καλλιτεχνικό δίδυμο από το 2017 με έδρα τις Βρυξέλλες), Mirra Markhaëva (γ. 1992, Ivolginsk, Buryatia), Έλλη Βασσάλου (γ. 1983, Αθήνα).


Κεντρική φωτογραφία: Νεφέλη Παπαδημούλη, Skinscapes, 2021. φωτο © Robin Zenner

NEWSROOM

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση