ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ προφυλάσσει τα έργα του για το Ολοκαύτωμα

Τα παραχωρεί ως μόνιμο δάνειο στον οργανισμό Prussian Cultural Heritage Foundation

ΑΜΠΕ

Ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ λέει ότι δεν θέλει ποτέ η σειρά έργων του «Μπίρκεναου», που αναφέρεται στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, να περάσει στην αγορά τέχνης. Γι' αυτό τον λόγο τα παραχωρεί ως μόνιμο δάνειο στον οργανισμό Prussian Cultural Heritage Foundation, επιβλέποντα οργανισμό 27 πολιτιστικών ιδρυμάτων στη Γερμανία. Το δάνειο των έργων «Μπίρκεναου» έγινε κατόπιν συμφωνίας με το Ίδρυμα Gerhard Richter και τα έργα θα εκτεθούν μαζί με άλλα 100 έργα τέχνης από διαφορετικές περιόδους του καλλιτέχνη στο υπό κατασκευήν στο Βερολίνο Museum of the 20th Century.

«Είμαι ενθουσιασμένος που τα έργα έρχονται στο Βερολίνο» είπε, σε ανακοίνωση, ο Ρίχτερ. Από την πλευρά του, ο Hermann Parzinger, επικεφαλής του Prussian Cultural Heritage Foundation, χαρακτήρισε το δάνειο «όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Έως τις 3 Οκτωβρίου, τα έργα της σειράς που ο Ρίχτερ δημιούργησε το 2014 εκτίθενται στην προσφάτως εγκαινιασθείσα Alte Nationalgalerie, στη Museum Island στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Στοχασμοί πάνω στη ζωγραφική». Βάση των τεσσάρων έργων αφηρημένης ζωγραφικής ήταν τέσσερις φωτογραφίες που μυστικά τράβηξε κρατούμενος στο στρατόπεδο Μπίρκεναου και οι οποίες δείχνουν καιόμενα πτώματα. Ο Γερμανός καλλιτέχνης είπε ότι βασανίστηκε για να βρει έναν αρμόζοντα τρόπο να αναδημιουργήσει τις εικόνες και, στο τέλος, αποφάσισε να θολώσει τα έργα παραστατικής ζωγραφικής που είχε αρχικά ετοιμάσει, ζωγραφίζοντας πάνω τους. Στα τελικά έργα, μόνο τα πιο ανεπαίσθητα στοιχεία της αρχικής εκδοχής είναι ορατά.

Προσφάτως, τα έργα αυτά ήταν μέρος μεγάλης αναδρομικής του Γκέρχαρντ Ρίχτερ που φιλοξένησε το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης με τίτλο «Στο κάτω κάτω, ζωγραφική». Προηγουμένως, ήταν αναρτημένα στο κτήριο του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ