ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το φθινοπωρινό Fine Arts Sale της Cypria με μια χρυσή τετράδα έργων

Η συλλογή, εκτός από πίνακες και γλυπτά περιλαμβάνει χαρακτικά, σκίτσα, και λιθογραφίες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το φθινοπωρινό Arts Sale της Cypria για ακόμη μία χρονιά φέρνει στο ενδιαφερόμενο κοινό πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για την απόκτηση έργων τέχνης. Συνολικά, θα είναι διαθέσιμα για το φιλότεχνο επενδυτικό κοινό 139 έργα τέχνης και έξι σπάνιες εκδόσεις. Η συλλογή, εκτός από πίνακες και γλυπτά περιλαμβάνει χαρακτικά, σκίτσα, και λιθογραφίες. Στην εσπερινή δημοπρασία, λοιπόν, της 15ης Σεπτεμβρίου στο RoofTerraceτου μουσείου Κώστα και Ρίτας Σεβέρη θα είναι διαθέσιμα, σπάνια έργα από πολύ σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, όπως οι Carl Rottmann, Αλέκος Φασιανός, Μιχαήλ Κάσιαλος, Χριστόφορος Σάββα, Ανδρέας Κάραγιαν, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Σαράντης Καραβούζης, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Ανδρέας Χρυσοχός, Γιώργος Σκοτεινός, JohnKiki, Ρένος Λοΐζου, Άγγελος Μακρίδης, Ρένος Λοΐζου, Ζωή Ζέγγελη και πολλοί άλλοι. Γενικά, η συλλογή συγκεντρώνει εξαιρετικά έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα, ενώ σε αυτή συγκαταλέγονται δύο μικρότερες συλλογές, η μία αποτελούμενη από έργα Κυπρίων ζωγράφων της αποκαλούμενης δεύτερης γενιάς και η δεύτερη από έργα Ρώσων ζωγράφων τα οποία είχαν παρουσιαστεί στο Λονδίνο. «Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία του κοινού και αυτός είναι ο λόγος που προτιμήσαμε η δημοπρασία να γίνει νωρίς το φθινόπωρο και σε ανοικτό χώρο όπως αυτός του υπέροχου Roof Terraceτου Μουσείου Σεβέρη,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Cypria.

Η χρυσή τετράδα

Στην εσπερινή φθινοπωρινή δημοπρασία της Cypria οπωσδήποτε, ξεχωρίζουν τέσσερις εξαιρετικής ποιότητας έργα τέχνης, με τη συνολική εκτιμώμενη αξία τους να ανέρχεται στις 58.000 – 92.000 ευρώ. Ξεχωρίζουν, λοιπόν, το έργο του σπουδαίου Carl Rottmann «Επίδαυρος» με εκτίμηση €10.000 – 15.000). O Rottmann συγκαταλέγεται στους Γερμανούς Masters του 19ου αιώνα και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και εκθέσεις σε μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η Επίδαυρος είναι ένα από τα έργα που ο Rottmann ζωγράφισε κατά την προετοιμασία του Ελληνικού Κύκλου και μέχρι σήμερα αποτελούσε μέρος ιδιωτικής βρετανικής συλλογής. Ο «Μυστηριώδης Παράδεισος» του Αλέκου Φασιανού με εκτίμηση τις €25.000 – 40.000. Ο πίνακας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ζωγραφικότερα και ωραιότερα έργα του Φασιανού (1935) και όπως δηλώνεται στον κατάλογο «Το έργο είναι ένας Φασιανός στα καλύτερά του. Η «Νεαρή Γυναίκα στο Λουτρό» του Μιχαήλ Κάσιαλου, με εκτίμηση στις €15.000 – 25.000. Όπως σημειώνει η Cypria στον κατάλογό της ο Κάσιαλος δεν απασχολείται στο δρώμενο αλλά εστιάζει στον εσωτερικό συμβολισμό της μορφής, προσδίδοντας της μια μυθική διάσταση που την τοποθετεί έξω από τον συγκεκριμένο χώρο. Δημιουργεί ουσιαστικά ένα γυναικείο αρχέτυπο που δεν ανήκει σε καθορισμένο χώρο αλλά δρα στο συλλογικό υποσυνείδητο. Το έργο ανήκει σε μια από τις πιο μυστικιστικές στιγμές του Κάσιαλου. Το έργο του Χριστόφορου Σάββα «Μελέτη των Λουομένων της Κερύνειας», με εκτίμηση τις €8.000 – 12.000 θεωρητικά πρόκειται για μια μελέτη για τον πίνακα «Λουόμενες στη Κερύνεια» που βρίσκεται στο Λεβέντειο Μουσείο - αποτελεί δηλαδή ένα προσχέδιο ή ένα σκίτσο – στην ουσία είναι ένα αυτόνομο έργο και μάλιστα αποτελεί μια από τις πιο εμπνευσμένες στιγμές του Χριστόφορου Σάββα. Ανάμεσα στα έργα της συλλογής βρίσκεται η εξαιρετική «Γυναίκα στα Κόκκινα» του Δημήτρη Μυταρά (εκτ. €7.000 – 10.000). Τα τρία βασικά χρώματα του πίνακα, – κόκκινο, κίτρινο, μπλε – απλώνονται σχεδόν αυτούσια στο καμβά ισορροπώντας με ιδιαίτερο δυναμισμό τη σύνθεση.

Δύο έργα του Λεφτέρη Οικονόμου βρίσκονται επίσης στον κατάλογο της δημοπρασίας, «Η μαρίνα της Λάρνακας» (εκτ. €8.000 – 12.000) και «Στο Μουράγιο του Ρομάντζου, Λάρνακα» (εκτ. €8.000 – 12.000). Επίσης, θα δημοπρατηθούν «Οι Πράσινες Αμυγδαλιές στο Λόφο» του Τηλέμαχου Κάνθου (εκτ €7.000 – 10.000), οι «Πέτρες και Αγρια Ρόδα» (εκτ €8.000 – 12.000) του Ανδρέα Λαδόμματου, και ο «Στρυμώνας» του Σπύρου Βασιλείου (εκτ €7.000 – 10.000). Σημαντικός πίνακας είναι και η «Αποθέωση του καλλιτέχνη Wilhelm von Kaulbach» του Carl Theodor von Piloty (εκτ. €8.000 – 12.000).

Ο «Ελληνικός Κύκλος»

Τον 19ο αιώνα ο Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας, ένας από τους μεγαλύτερους λάτρεις και προστάτες των Τεχνών στην Ευρώπη, χρηματοδότησε τον αποκαλούμενο «Ελληνικό Κύκλο» του CarlRottmann. Τα 23 έργα που αποτέλεσαν τον «Ελληνικό Κύκλο» απέκτησαν δική τους πτέρυγα στη Neue Pinakothek του Μονάχου. Ο Rottmann ήταν ήδη γνωστός για την περίφημη «Δύση της Χαϊδελβέργης» καθώς και για τα έργα του Ιταλικού Κύκλου που είχαν αποτελέσει την εικαστική έκφραση της ιταλικής συμμαχίας του Λουδοβίκου Α΄. Ο 19ος αιώνας σηματοδοτεί τη γερμανική αναγέννηση στην τέχνη, την δημιουργία της εθνικής ταυτότητας των Γερμανών και τις πολιτικές φιλοδοξίες των Γερμανικών πριγκιπάτων που ο Λουδοβίκος ο 1ος της Βαυαρίας προωθεί από την πλευρά του με μεγάλο όπλο του την τέχνη. Έτσι, όταν ο Rottmann ταξιδεύει στην Ελλάδα, στόχος του δεν είναι να συλλάβει το ελληνικό τοπίο ή το ελληνικό φως αλλά να αποδώσει τον ιστορικό χώρο μέσα στον οποίο καταδύεται η Γερμανική ψυχή για να αναδυθεί «εμβάπτιστη» των αρχαιοελληνικών πνευματικών επιτευγμάτων ώστε να συνεχίσει την λαμπρή πορεία του ελληνικού πνεύματος.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Πληροφορίες: http://www.goldengallerycy.com, 97-771977, 99-643177

Art Deal by Kapatays

Μια μοναδική εικαστική εμπειρία μέσα από τις εξαίρετες δημιουργίες καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ