ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αγωνία των μουσικών για τις πλατφόρμες streaming

Αύξηση των εισοδημάτων τους από τη διαδικτυακή αναμετάδοση των τραγουδιών τους στις διάφορες πλατφόρμες ζητούν οι καλλιτέχνες

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Είναι ένα πρόβλημα που φάνηκε εντονότερα την περασμένη χρονιά, όταν ακόμη και τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής διαπίστωσαν ότι οι πλατφόρμες streaming δεν αρκούσαν ώστε να βγουν έστω κάποια από τα σπασμένα της πανδημίας: τα πνευματικά δικαιώματα που αποδίδουν στους καλλιτέχνες το Spotify, η Apple Music, η Amazon Music Unlimited και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες κάθε άλλο παρά αντιστάθμιζαν τα χαμένα έσοδα.

Στις ΗΠΑ, οι σχετικές διαμαρτυρίες οδήγησαν μέχρι και στη σύσταση νέων οργανισμών που ζητούν αύξηση των αποδιδόμενων πνευματικών δικαιωμάτων. Στη Μεγάλη Βρετανία, η υπόθεση έφτασε στο Κοινοβούλιο, εν μέρει με αφορμή μία επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον την οποία υπέγραφαν ονόματα όπως ο Πολ Μακάρτνεϊ, η Κέιτ Μπους, η Ανι Λένοξ κ.ά.

Η βρετανική Βουλή πραγματοποίησε έρευνα της οποίας το πόρισμα αναμένεται εντός του καλοκαιριού, στο μεταξύ όμως εκείνη η επιστολή προς τον πρωθυπουργό υπεγράφη από ακόμη περισσότερους καλλιτέχνες, ανάλογου διαμετρήματος: εδώ και λίγες ημέρες, οι Ρόλινγκ Στόουνς, ο Βαν Μόρισον, ο Τομ Τζόουνς, οι Pet Shop Boys, η Γιόκο Ονο, ο Τζάρβις Κόκερ, ο Μπάρι Γκιμπ και αρκετοί ακόμη διεκδικούν επίσης την αύξηση της αμοιβής των ερμηνευτών, των τραγουδοποιών και των μουσικών, το έργο των οποίων κυκλοφορεί μέσω streaming. Σύμφωνα με την επιστολή, οι καλλιτέχνες λαμβάνουν ένα απειροελάχιστο εισόδημα από τη διαδικτυακή αναμετάδοση των τραγουδιών τους (τη στιγμή που οι συνεργαζόμενοι μουσικοί δεν λαμβάνουν τίποτα), μια αδικία που θα μπορούσε να διορθωθεί εάν ο σχετικός νόμος του 1988 αναδιαμορφωνόταν έτσι ώστε τα αποδιδόμενα πνευματικά δικαιώματα από τις υπηρεσίες streaming να εξομοιωθούν με τα αντίστοιχα του ραδιοφώνου.

Μέχρι και η Παγκόσμια Οργάνωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας του ΟΗΕ στήριξε με δική της έρευνα, στις αρχές Ιουνίου, τα αιτήματα των Βρετανών μουσικών. Χαρακτήρισε τις αμοιβές του streaming «ανεπίτρεπτες», τόνισε ότι το πρόβλημα είναι «συστημικό», ενώ υποστήριξε και κάτι ακόμη: ότι ανάλογες και δικαιότερες λύσεις θα πρέπει να βρεθούν όχι μόνον από τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά και από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση