
Απόστολος Κουρουπάκης
Ο Χρίστος Γερολατσίτης θα εμφανιστεί στο Windcraft Music Fest στα Κατύδατα την Κυριακή 26 Ιουλίου, με το διεθνές πρότζεκτ Daydreaming, έχοντας ως προσκεκλημένο τον David Lynch στο σαξόφωνο. Μαζί τους ο Andrew Downing στο double bass / κοντραμπάσο και ο Attilas Gyarfas drums / τύμπανα. Το Daydreaming είναι η τελευταία δισκογραφική δουλειά του πιανίστα και συνθέτη Χρίστου Γερολατσίτη (PKmusik, 2025), μια συλλογή πρωτότυπων συνθέσεων που συνδυάζουν μοντέρνα τζαζ με επιρροές από τη Μεσόγειο και τις χώρες όπου έζησε τα τελευταία χρόνια, όπως η Ινδία, η Ολλανδία, η Λετονία και η Κύπρος. Στο Windcraft Music Fest, το έργο παρουσιάζεται από ένα ακουστικό σύνολο που βασίζεται στη φόρμα του jazz trio (πιάνο, κοντραμπάσο, τύμπανα). Ο Χρίστος Γερολατσίτης λέει στην «Κ» ότι το γκρουπ που θα εμφανιστεί στο Windcraft Music Fest, χωρίς να το επιδιώκει ως στόχο, κινείται συχνά έξω από στερεοτυπικές προσεγγίσεις

Πολλές ιδέες προέκυψαν από ανθρώπους και τόπους που γνώρισα και ταξίδεψα τα τελευταία χρόνια. Άλλες από καταστάσεις, προσδοκίες και όνειρα που κουβαλώ και εξελίσσονται μέσα μου.
Οι ιδέες έρχονται κυρίως «εκτός μουσικής» και στη συνέχεια προσπαθώ να τις μεταφράσω σε μουσική γλώσσα.
– «Daydreaming» είναι η τελευταία δισκογραφική δουλειά σου, τι ρόλο έπαιξαν στη δημιουργία του οι μουσικές συμπράξεις και οι μουσικές εμπειρίες;
–Τα άτομα που συμμετέχουν στο άλμπουμ και η καλλιτεχνική τους άποψη διαμόρφωσαν ουσιαστικά τον μουσικό κόσμο του Daydreaming. Είναι μουσικοί που εκτιμώ πολύ και με ισχυρές προσωπικότητες. Ακόμα κι αν οι συνθέσεις είναι αρκετά δομημένες και μελετημένες, ο τρόπος που τις προσεγγίζει και τις «μεταφράζει» ο καθένας παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Οπότε ναι, οι συμπράξεις και οι εμπειρίες μαζί τους είχαν τεράστια σημασία.
–Ποιες μουσικές ιδέες έβαλες στις παρτιτούρες σου και γεννήθηκε το «Daydreaming»;
–Πολλές ιδέες προέκυψαν από ανθρώπους και τόπους που γνώρισα και ταξίδεψα τα τελευταία χρόνια. Άλλες από καταστάσεις, προσδοκίες και όνειρα που κουβαλώ και εξελίσσονται μέσα μου. Θα έλεγα ότι οι ιδέες έρχονται κυρίως «εκτός μουσικής» και στη συνέχεια προσπαθώ να τις μεταφράσω σε μουσική γλώσσα.
–Πόσο εύκολο είναι στην εποχή μας για έναν μουσικό να διαφοροποιηθεί; Υπάρχουν πάντα νέοι δρόμοι;
–Είναι σημαντικό να παραμένει κανείς ανοιχτός και δεκτικός ως άνθρωπος, η μουσική ακολουθεί αυτή τη στάση. Νέοι δρόμοι και ιδέες προκύπτουν συνεχώς, ειδικά σήμερα με την υπερπληροφόρηση και τις πολλές επιρροές. Το κρίσιμο όμως είναι το φίλτρο και η προσωπική άποψη που καλλιεργεί ο καθένας, γιατί αυτά οδηγούν στη μοναδικότητα και στη μουσική ταυτότητα.
–Πώς θα περιέγραφες την αντισυμβατικότητα του μουσικού τοπίου του γκρουπ με το οποίο θα εμφανιστείτε στο 12ο Windcraft Music Fest;
–Το γκρουπ, χωρίς να το επιδιώκει ως στόχο, κινείται συχνά έξω από στερεοτυπικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, τα τύμπανα λειτουργούν περισσότερο με χρώματα παρά με καθαρούς ρυθμούς ή groove, ενώ το μπάσο συχνά αναλαμβάνει μελωδικό ρόλο αντί για επαναλαμβανόμενες μπασογραμμές. Έτσι δημιουργείται ένας συνεχής μουσικός διάλογος.
–Ποια είναι η μουσική ταυτότητα του Χρίστου Γερολατσίτη;
–Δεν θα έλεγα ότι μπορώ να την ορίσω με ακρίβεια. Μπορώ όμως να αναφέρω μερικά από τα μουσικά μου ερεθίσματα. Μεγάλο μέρος της εμπειρίας μου στη σύνθεση προέρχεται από τη συνεργασία μου με το σχήμα του Eef van Breen, πάντα θαύμαζα την ισορροπία που κατάφερνε να βρίσκει ανάμεσα στο γραμμένο υλικό και την ελευθερία/εμπιστοσύνη που μας άφηνε ως μουσικούς. Επίσης, οι συνεργασίες με τον Ranjit Barot μού άνοιξαν νέους δρόμους στον ρυθμό, ενώ από τον Erik Truffaz έμαθα πολλά για τον λυρισμό αλλά και την ακρίβεια στον ήχο της μουσικής σαν γκρουπ. Ερχόμενος κυρίως από την κλασική τζαζ και περνώντας τον περισσότερο μου χρόνο (έως και σήμερα) να μελετώ το στυλ, είναι κάποιες μουσικές εμπειρίες που με έσπρωξαν σε άλλους δρόμους.

Ερχόμενος κυρίως από την κλασική τζαζ και περνώντας τον περισσότερο μου χρόνο (έως και σήμερα) να μελετώ το στυλ, είναι κάποιες μουσικές εμπειρίες που με έσπρωξαν σε άλλους δρόμους.
–Είναι οι μικρές στιγμές ικανές να χαρίσουν μεγάλες ιδέες;
–Οι πιο δυνατές συνθέσεις μου είναι αυτές που μπορούν να αγγίξουν ένα ευρύτερο ακροατήριο, είτε αυτό αφορά τους λάτρες της αυτοσχεδιαστική μουσική είτε όχι. Συχνά αυτές οι ιδέες γεννιούνται από μικρές στιγμές. Η πρόκληση είναι να παραμένει η μουσική προσιτή, όσο περίπλοκη κι αν είναι. Και ναι, συνήθως αυτές οι μικρές στιγμές οδηγούν στις πιο μεγάλες ιδέες.
–Τι σημαίνει να είσαι πιανίστας στην Κύπρο του 2026;
–Σημαίνει να είσαι ανεκτικός σε συνθήκες που συχνά δεν είναι ιδανικές. Και με υπομονή και επιμονή να προσπαθείς να συμβάλλεις, έστω και λίγο, στη βελτίωσή τους.
Πληροφορίες
Χρίστος Γερολατσίτης, «Daydreaming» (CY/HU/CA/US), Κυριακή 26 Ιουλίου, ώρα 8:15-9:15 μ.μ. Σκηνή Περιβόλι, Κατύδατα Λευκωσίας.
https://www.windcraftmusicfest.com/daydreaming




























