ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάρις Αλεξίου, 50 χρόνια καριέρας και ένα αντίο που δεν περιμέναμε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την σπουδαία τραγουδίστρια που πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την μουσική σκηνή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα, ελάχιστοι καλλιτέχνες κατάφεραν να χτίσουν μια καριέρα σαν αυτή της Χάρις Αλεξίου. Η ιστορία της στο ελληνικό μουσικό πεντάγραμμο ξεκινάει την δεκαετία του 1970 και από τότε, η ίδια παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της μουσικής βιομηχανίας καταφέρνοντας να συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους τραγουδιστές, μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς, παλαιότερους και νεότερους. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Λιτή, απλή, ταλαντούχα, με επίγνωση και τόλμη, η Χάρις Αλεξίου δίκαια κατάφερε να αγαπηθεί από το κοινό όσο λίγες. Με αφορμή την απόσυρσή της από το τραγούδι -την οποία ανακοίνωσε μέσα από την ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ «Κατάλληλη Ώρα» την Τετάρτη 3 Ιούνιου- βρήκαμε μερικά πράγματα που αφορούν την καριέρα της και αξίζει να ξέρουμε.

Τα πρώτα χρόνια

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο και φτάνοντας στο 1970, θα δούμε την Χαρούλα σε ηλικία περίπου 20 ετών και με καταγωγή από την Θήβα να δίνει «το παρών» της στην δισκογραφία με δίσκο 45 στροφών και το τραγούδι «Όταν πίνει μια γυναίκα» των Βασίλη Βασιλειάδη και Πυθαγόρα.

Ένα περίπου χρόνο μετά, συνεργάζεται με τους Απόστολο Καλδάρα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Τόλη Βοσκόπουλο και Μάνο Χατζιδάκι. Την εποχή εκείνη, συμμετέχοντας στον δίσκο "Μικρά Ασία" των Απόστολου Καλδάρα και Πυθαγόρα με τον Γιώργο Νταλάρα, καταφέρνει τον πρώτο σημαντικό σταθμό της καριέρας της και «μπαίνει» σε κάθε ελληνική δισκοθήκη. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος δίσκος κατέχτησε ρεκόρ πωλήσεων και εντάχτηκε στις "100 Μεγαλύτερες Ηχογραφήσεις του Αιώνα" της MINOS - EMI. Ο πρώτος της προσωπικός δίσκος τα "12 Λαϊκά Τραγούδια", ήρθε το 1975 και εκείνη, ξεκίνησε τις εμφανίσεις σε μπουάτ στην Πλάκα. Η κίνηση αυτή ήταν ιδιαίτερα πρωτοπόρα για την εποχή, αφού οι πλείστοι καλλιτέχνες επέλεγαν την ασφάλεια των νυχτερινών κέντρων. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Πάριο, ενώ οι συναυλίες της δεν περνούσαν απαρατήρητες.

Η μεγάλη επιτυχία

Καλύπτοντας ευρεία γκάμα της ελληνικής μουσικής, η Χάρις Αλεξίου παρουσίασε τις επόμενες δεκαετίες αρκετές δουλειές της. Κατά την δεκαετία του 80, η ίδια στράφηκε κυρίως προς την λαϊκή μουσική και συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες όπως ο Αντώνης Βαρδής, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος κ.ά. Μια δεκαετία αργότερα, η Χάρις κάνει στροφή στην καριέρα της και μας δείχνει μια πιο ροκ, έντεχνη και έθνικ πλευρά της.

Η επιτυχία της συνεχίστηκε τόσο την δεκαετία του 2000, όσο και του 2010. Λέγεται μάλιστα, πως η Χάρις Αλεξίου το 2008 – μαζί με τον Μπάμπη Στόκα και την Ανδριάνα Μπάμπαλη- έδωσε την μεγαλύτερη συναυλία των τελευταίων χρόνων στο Καλιμάρμαρο Στάδιο με περισσότερους από 20 χιλιάδες θεατές. Κατά την διάρκεια της πορείας της, οι περιοδείες δεν έλειψαν σχεδόν από το πρόγραμμά της.

Κορυφαίες συνεργασίες

Όπως ήδη έχουμε πει, η Χάρις Αλεξίου κατάφερε να συνεργαστεί με όλα σχεδόν με όλους σχεδόν τους μεγάλους συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές της Ελλάδας. Ανάμεσά τους: Μάνος Λοΐζου, Αθηναϊκή Κομπανία, Μανώλης Ρασούλης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Βαρδής, Γιάννης Πάριος, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, Άννα Βίσση, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Νικόλας Άσιμος, Γιώργος Ζαμπέτας, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννης Σπανός, Θάνος Μικρούτσικος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Λίνα Νικολακοπούλου, Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Σπάθας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Αφροδίτη Μάνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Χατζής και όχι μόνο. Παράλληλα, η Χάρις Αλεξίου έχει εμφανιστεί στις κορυφαίες αίθουσες του κόσμου και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις. Αξίζει να πούμε πως μέχρι σήμερα, έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 προσωπικούς δίσκους.

Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες της βρίσκονται τα τραγούδια: "Όλα σε θυμίζουν", "Ο φαντάρος", "Η αγάπη είναι ζάλη", "Ξημερώνει", "Μια ζωή μέσα στους δρόμους", "Οδός Αριστοτέλους", "Ελένη", "Το τανγκό της Νεφέλης", Τέλι, τέλι, τέλι", "Θεός αν είναι", "Πανσέληνος", "Μία είναι η ουσία", "Οι φίλοι μυο χαράματα", "Απόψε θέλω να πιω", "Όλες του κόσμου οι Κυριακές," "Να ζήσω ή να πεθάνω", "Πήρε φωτιά το Κορδελιό" και άλλα.

Το συγκινητικό «Χειρόγραφο» και ο τελευταίος της δίσκος

Μια μουσικοθεατρική παράσταση που δημιουργήθηκε μέσα από ένα χειρόγραφο με κομμάτια της ζωής της Χάρις Αλεξίου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, παρουσιάστηκε στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου το 2016 και σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Όσο αφορά τώρα την τελευταία της δουλειά, ήρθε τον Απρίλιο του 2020 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας Minos EMI. Πρόκειται για «Τα τραγούδια της ξενιτιάς» των οποίων η ιστορία ξεκινάει 33 χρόνια πριν, όταν η Χάρις Αλεξίου ηχογράφησε ένα τραγούδι με θέμα την ξενιτιά με αφορμή ένα αφιέρωμα του BBC.

Το επίσημο αντίο και η εκτίμηση κοινού και συναδέλφων

Η Χάρις Αλεξίου είναι ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας. Κατά την διάρκεια όλων των χρόνων της καριέρας της, κατόρθωσε να αποχτήσει την εκτίμηση τόσο των συναδέλφων της, όσο και του κοινού. Αναφερόμενη στην απόφασή της να σταματήσει το τραγούδι μετά από περίπου 50 χρόνια, η Χάρις είπε «Έχω απομακρυνθεί από το τραγούδι τελείως. Δεν μπορώ να τραγουδήσω, όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δε μπορώ να το κάνω καλά».

 Πηγή: Must 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση