ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η απαξίωση πριν από το φινάλε

Δημοσιεύματα επισήμαναν την κρίση στο κινηματογράφο

Kathimerini.gr

Χειρότερη από την κατάργηση ενός οργανισμού είναι η απαξίωσή του. Γιατί, αν καταργηθεί, η αντίδραση μπορεί να είναι τέτοιας έκτασης ώστε να οδηγήσει στην ανατροπή της απόφασης· ενώ η σταδιακή απαξίωσή του τον εξαφανίζει αναίμακτα. Ισχνές διαμαρτυρίες, επιστολές παραίτησης μελών (όλο και πιο αδιάφορες), καθησυχαστικές απαντήσεις από το ΥΠΠΟ, δημόσιες διαπομπεύσεις και ιδιωτικά μαχαιρώματα... Καιρό τώρα δημοσιεύματα στον Τύπο και στο Διαδίκτυο επισήμαναν (ορισμένα δε και επέτειναν) την κρίση.

Ομως –κι εδώ βρίσκεται η απαξίωση– δεν ιδρώνει πια κανενός το αυτί. Ηταν που ήταν το Κέντρο Κινηματογράφου ένας μικρόκοσμος με ενδημικά προβλήματα, απέγινε. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι υπήρχαν περίοδοι που διοικητικά ευτύχησε και ανέπνεε (τηρουμένων των αναλογιών) με μια κανονικότητα, συνεπικουρούμενη και από την ικανοποιητική οικονομική ενίσχυση του κράτους.

Ομως, όσο τα χρήματα λιγόστευαν και ο λόγος ύπαρξής του (ως ενισχυτικός μηχανισμός στην παραγωγή ταινιών) υποχωρούσε, τα καρκινώματα έκαναν μεταστάσεις. Χθες, δημοσιοποιήθηκε και η παραίτηση του πρόεδρου του Δ.Σ. Γιάννη Λεοντάρη (ανέλαβε Ιανουάριο του 2016, μετά την καρατόμηση του Αλέξη Γρίβα). Στην (εξαντλητικά μακρά) επιστολή του αναφέρεται σε δυσλειτουργίες. Θα σταθούμε σε δυο σημεία:

1. «Θεωρώ προσωπική μου αποτυχία το ότι το όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων του ΕΚΚ στάθηκε σταθερά από τον πρώτο μήνα της θητείας μας απέναντι στην παρούσα διοίκηση και όχι δίπλα της, ιδιαίτερα όταν με αποφάσεις μας έγινε φανερή η πρόθεσή μας να εφαρμόσουμε πλήρως τον νόμο και να επιβάλουμε κανόνες ισονομίας για όλο το προσωπικό».

2. «Εκτίμησή μου είναι ότι η ενδεχόμενη διαφαινόμενη εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Hellenic Film Commission στον νέο υπό ίδρυση φορέα (ΕΚΟΜΕ - Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), στο πλαίσιο νέου νομοθετικού πλαισίου, αν τελικά πραγματοποιηθεί, εγκυμονεί τον κίνδυνο της εκχώρησης του ελέγχου αυτής της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα σε αντίθεση με τη συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική». Το σημείο αυτό έχει ειδική βαρύτητα, καθώς είναι έντονη η φημολογία ότι με το εν λόγω νέο νομοθετικό πλαίσιο μέρος των αρμοδιοτήτων του ΕΚΚ –και όχι μόνον– περνούν, επί της ουσίας, στα χέρια του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η υπουργός Πολιτισμού, διαβεβαιώνοντας «ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είχαν ήδη δρομολογηθεί πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Λεοντάρη και την αποχώρηση του Τίμωνα Κουλμάση, μέλους του Δ.Σ., λόγω της ανάληψης των καθηκόντων του ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο πρόγραμμα Eurimages».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση