ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας γυρισμένη στο Ελληνικό… για το τώρα

Φανταστείτε τρεις διαστημανθρώπους να έρχονται ύστερα από αιώνες σε αρχαιολογική αποστολή στη Γη

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Φανταστείτε τρεις διαστημανθρώπους να έρχονται ύστερα από αιώνες σε αρχαιολογική αποστολή στη Γη, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Διακτινίζονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, διότι από εκεί εκπέμπεται ένα περίεργο σήμα επικοινωνίας. Με τις στολές τους περιπλανώνται στο ερημωμένο περιβάλλον και συναντούν ίχνη όσων έζησαν κάποτε εκεί. Σκηνές, μπουγάδες, είδη καθημερινής ανάγκης των προσφύγων, μαρτυρούν την ταυτότητα των τελευταίων ενοίκων. Τα πλάνα της sci-fi ταινίας του χαρισματικού Γιώργου Ζώη «Third kind», που προβλήθηκε το 2018 στις Κάννες αποσπώντας θετικότατες κριτικές, αποτυπώνουν μια ατμόσφαιρα απόκοσμη, στο λεπτό όριο της αποξένωσης από τη ζωή.

Ο χαρισματικός σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης.

Βλέπουμε τις παλιές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου σε αργή περιήγηση: αραχνιασμένους βραστήρες, απαρχαιωμένες μικροφωνικές, ρημαγμένες αίθουσες αναμονής πτήσεων – σαν να εξαφανίστηκε ο πολιτισμός από τη μια μέρα στην άλλη. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί με τρομερή ευφυΐα το είδος της επιστημονικής φαντασίας, όχι μόνο για να μιλήσει για το προσφυγικό, αλλά για τη μνήμη, την Ιστορία, το συλλογικό και το ατομικό αφήγημά της. To φιλμ γυρίστηκε εκεί το 2017, λίγο αφότου είχαν αποχωρήσει και οι τελευταίοι μετανάστες. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο Ζώης αυτά τα θέματα, προβάλλοντάς τα στο μέλλον, είναι μια ενδιαφέρουσα τομή.

Αυτή η ανορθόδοξη θέαση του παρόντος έκανε τους επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI), στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, να διοργανώσουν σήμερα μια διαδικτυακή προβολή της ταινίας, αλλά και μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Ο στόχος της εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ανθρωπολόγοι Δημήτρης Αντωνίου (Πανεπιστήμιο Κολούμπια) και Γιώργος Μάντζιος (Πανεπιστήμιο του Τορόντο), είναι η εξοικείωση με τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας ως διαύλου αφήγησης και μέσου πολιτικής κριτικής της παρούσας κοινωνικής συνθήκης.

Ο λέκτωρ του Πανεπιστημίου Columbia Δ. Αντωνίου.

H «Πρωτοβουλία» πήρε σάρκα και οστά το 2019 χάρη στην ιδέα του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ, που γνωρίζει πολύ καλά τη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου. Στην ουσία, όχι μόνον ενισχύθηκε μια γόνιμη συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο, αλλά επιχειρείται μια νέα, φρέσκια αντιμετώπιση στις ανθρωπιστικές σπουδές και την εμβέλειά τους στην κοινωνία. Ετσι, η «Πρωτοβουλία» υποστηρίζει προσπάθειες νέων ανθρώπων σε όλη τη χώρα, σε τομείς της Ιστορίας, της τέχνης και της εκπαίδευσης με τέτοιο χαρακτήρα.

Η συζήτηση με τον Ζώη θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 ώρα Νέας Υόρκης στα αγγλικά και θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το κοινό. Οι σύνδεσμοι της προβολής και της επακόλουθης συζήτησης είναι διαθέσιμοι στην ενότητα «Εκδηλώσεις» της ιστοσελίδας snfphi.columbia.edu, ενώ κάποιος που θα ήθελε να δει την ταινία πιο πριν (αξίζει!), αυτή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Vimeo.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση