ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμβαίνουν στην Κύπρο: 21-28 Δεκεμβρίου 2022

O street artist Τwenty Three προσκαλεί το κοινό στην πρώτη ατομική του έκθεση, «Around the Walls: Between Tradition and Globalization»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιμέλεια: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ

Έκθεση Σατιρικής Χαρτογραφίας

Tο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου φιλοξενεί την έκθεση από την συλλογή του Παναγιώτη Ν. Σουκάκου, με τίτλο «Σατιρική Χαρτογραφία “Ιστορικές και Γελοιογραφικές Καταγραφές της Ευρώπης, πριν, κατά και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”». Η Σατιρική Χαρτογραφία προσεγγίζει την πολιτική γελοιογραφία, πολύ περισσότερο απ’ ότι την επιστημονική Χαρτογραφία. Στόχος της είναι, με αφορμή τη χαρτογραφική αποτύπωση, να προβάλει τολμηρά πολιτικά σχόλια. Η γλώσσα της Σατιρικής Χαρτογραφίας έχει πολλά να πει και ακόμα περισσότερα να αποκαλύψει, γιατί ξεπερνώντας το γεωγραφικό ανάγλυφο που εδράζεται, ανοίγει ένα παράθυρο που προάγει την καλλιέργεια και πνευματικότητα και φωτίζει την κριτική ιστορική σκέψη. Στην έκθεση θα εκτεθούν περίπου 23-25 σατιρικοί χάρτες. Η έκθεση πραγματοποιείται στον ισόγειο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος μέχρι τις 09 Ιανουαρίου 2023, με ώρες λειτουργίας από τις 10:00 π.μ. έως τις 7:00 μ.μ. καθημερινά και Σαββατοκύριακα. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία. Πληροφορίες τηλέφωνο 22 128175. Είσοδος ελεύθερη.

«Το Πάρτι με τα Αγόρια»

Η Alpha Square ανεβάζει σε πανελλήνια πρώτη ένα έργο που πρωτοπόρησε στην απεικόνιση γκέι ζωών επί σκηνής, «Το Πάρτι με τα Αγόρια», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Γιάννου, μουσική Σταύρου Μακρή και φωτισμούς Βασίλη Πετεινάρη. Τα αγόρια ενσαρκώνουν οι Πάνος Μακρής, Φώτης Αποστολίδης, Θανάσης Δρακόπουλος, Δημήτρης Αντωνίου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Γρηγόρης Γεωργίου, Μιχάλης Καζάκας, Εύρος Βασιλείου και ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Το θεατρικό «The Boys in the Band» του Μαρτ Κρόουλι ανέβηκε για πρώτη φορά το 1968 και αποτύπωσε τις συνταρακτικές φωνές μιας παρέας γκέι αντρών στην Νέα Υόρκη, λίγο πριν από την ιστορική εξέγερση στο Στόουνγουολ και τον ευρύτερο ακτιβισμό που ακολούθησε. Μόνο 10 παραστάσεις στο Θέατρο Δέντρο, Ενότητας 44, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία. Παραστάσεις 21, 22, 23, Δεκεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών.

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Στυλιανού, θα μεταφέρει το κοινό σε χριστουγεννιάτικη διάθεση με ένα άκρως εορταστικό πρόγραμμα. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα απολαύσετε τη μαγευτική Σουίτα Καρυοθραύστης του Tchaikovsky, ένα από τα πιο εμβληματικά Χριστουγεννιάτικα έργα, καθώς και το συναρπαστικό Πρελούδιο και Μαζούρκα από την Σουίτα Coppelia του Delibes. Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα ξεκινήσει με το εορταστικό «Christmas Festival», του Leroy Anderson διανθισμένο με θέματα εννέα δημοφιλών Χριστουγεννιάτικων καλάντων και τραγουδιών. Η βραδιά συνεχίζει με το δημοφιλές τζαζ τρίο, τους καταπληκτικούς μουσικούς Ιωάννα Τρουλλίδου (φωνή), Χάρη Ιωάννου (σαξόφωνο) και Μάριο Τούμπα (πιάνο) οι οποίοι θα ερμηνεύσουν μαζί με την ορχήστρα μια συναρπαστική επιλογή από αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τζαζ τραγούδια. Λευκωσία: Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 - Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ώρα 8:30 μ.μ. Λάρνακα: Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 - Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, ώρα 8:30 μ.μ. Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy

Ο Εδουάρδος Σακαγιάν στη STAND IN LINE

Ηγκαλερί Stand in Line εγκαινίασε στις 19 Δεκεμβρίου 2022 την ατομική έκθεση του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού Εδουάρδου Σακαγιάν. Το βάπτισμά του στην τέχνη ο Εδουάρδος Σακαγιάν τ’ οφείλει σε έναν πρόγονό του. Σε περίοπτη θέση στο πατρικό της Θεσσαλονίκης δέσποζε το πορτρέτο ενός προπάππου από το χέρι κάποιου βενετού ζωγράφου. Μπορεί το έργο αυτό να έγινε ο σπόρος για την εξέλιξή του, αλλά δεν τον έβαλε σε ράγες. Το ανήσυχο βλέμμα του Σακαγιάν αναζήτησε μες στον χρόνο, τη ριζικώς άλλη προοπτική. Ο ζωγράφος θέλησε να χωρέσει στη διάσταση του τελάρου την ίδια την κοινωνία. Stand In Line: 26Α Μετοχίου, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία. Πληροφορίες τηλέφωνο 99412000 | www.standinlineartspace.com | standinlineartspace@gmail.com. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 7 Ιανουαρίου 2023.

«Σκρουτζ - Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία»

Η θεατρική παράσταση «Σκρουτζ - Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία», από το Θέατρο Piccolo. Η παράσταση μάς βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων με το κλασικό αριστούργημα του Κάρολου σε μια παράσταση ιδανική για όλη την οικογένεια. Παραμονή Χριστουγέννων και ο τσιγκούνης και παράξενος Εμπενίζερ Σκρουτζ, συμπεριφέρεται άσχημα στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Εκείνο το βράδυ τον επισκέπτονται τρία πνεύματα των Χριστουγέννων, που του θυμίζουν όλα όσα έχουν αξία στη ζωή. Θα καταφέρουν τα τρία πνεύματα να απαλύνουν την σκληρή καρδιά του; Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς σε μια παράσταση που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Σκηνικά, κουστούμια, εφέ σε μια χριστουγεννιάτικη παράσταση με σπουδαία μηνύματα για όλη την οικογένεια. Συστήνεται για άνω των 5 ετών. Συντελεστές: Σκηνοθεσία/Διασκευή/Μουσική επιμέλεια: Μάριος Στυλιανού. Κούκλες: Βασιλική Ανδρέου. Παίζουν: Μάριος Στυλιανού, Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης, Αθηνά Σάββα, Πωλίνα Ματθαίου, Σάββας Μενοίκου. Παραστάσεις: 24 Δεκεμβρίου ώρα 4:00 μ.μ. και 26 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ. θέατρο Μασκαρίνι στα Λατσιά. Κρατήσεις τηλέφωνο 94409100.

«Κωδικός «Κομπανία 4Χ4!»…

Η Θεατρική Ομάδα Persona ανεβάζει το μιούζικαλ τσέπης «Κωδικός “Κομπανία 4Χ4!”…». Ένα μιούζικαλ τσέπης για ενήλικες, κατάλληλο και για παιδιά, με τη διαδραστική συμμετοχή των θεατών σε μια αλληγορική ιστορία για το σήμερα μέσα από τα μάτια των ζώων, για όλα εκείνα που δεν λέγονται, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να ειπωθούν. Ομάδα Δραματουργίας / Στίχοι τραγουδιών: Λέα Μαλένη, Χριστίνα Κωνσταντίνου. Τελική δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη. Πρωτότυπη Μουσική: Χριστίνα Αργύρη. Πρωταγωνιστούν: Βαλεντίνος Κόκκινος, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Μαριλύ Μήλια, Ελένη Σιδερά, Μαρίλια Χαριδήμου, Άγγελος Χατζημιχαήλ. Έκτακτη συμμετοχή: Λέα Μαλένη. Συμπληρωματικοί ρόλοι / Χειρισμός Κουκλών: Παναγιώτα Πέτρου, Μιχάλης Κολοκοτρώνης. Πρεμιέρα: Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ. Παραστάσεις: 23, 26, 27 Δεκεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ. Wherehaus 612, Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία. Πληροφορίες / Κρατήσεις τηλέφωνο 70000138.

Street artist Twenty Three

O street artist Τwenty Three προσκαλεί το κοινό στην πρώτη ατομική του έκθεση, «Around the Walls: Between Tradition and Globalization». O Twenty Three πειραματίζεται συνεχώς με νέα υλικά, στυλ και τεχνικές. Δουλεύει με stencils, εικονογραφίσεις, τυπώνει με τη μέθοδο της κυανοτυπίας και δημιουργεί δυναμικά διαδραστικά installations. Οι βασικές πηγές της έμπνευσης του ως street artist ξεκινούν από την επιθυμία του να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες ταυτότητες σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο και να εξερευνήσει τον χώρο ανάμεσα στην παράδοση και τον μοντερνισμό. Η έκθεση αποτελεί μια επιλογή έργων από τη δουλειά του των τελευταίων δέκα χρόνων. Πρόζακ, Μέδωντος 3Α, Λευκωσία. Τετάρτη 21 έως Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 - 22:00 μ.μ. IG: twenty_three_artist FB: twenty three artist | twentythreeartist@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Από το 2020, που άλλαξε το status της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, ο διεθνής οργανισμός έχει αντιδράσει «εγγράφως», ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ