ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η enacttheatre παρουσιάζει δύο παραστάσεις ψηφιακά

«Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο» και οι «Καρέκλες» του Ιονέσκου στην οθόνη σας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η θεατρική πράξη δεν φαίνεται να σταματάει πουθενά και οι άνθρωποι του θεάτρου νιώθουν την ανάγκη να είναι παρόντες, ανεξαρτήτως δυσκολιών. Το βέβαιο είναι ότι δεν αρκούνται σε ό,τι προσφέρει η τεχνολογία, ωστόσο δεν παραλείπουν να αξιοποιούν τα σύγχρονα μέσα, περιμένοντας, όμως, την ημέρα που θα επιστρέψουν στη σκηνή ενώπιον των θεατών. Έτσι σκέφτηκε και η enacttheatre και παρουσιάζει την κινηματογραφημένη απόδοση του θεατρικού έργου «Οι Καρέκλες» Ε. Ιονέσκο σε κινηματογράφηση του Κύρου Παπαβασιλείου, αλλά και την devised θεατρική παράσταση «Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο», μια συμπαραγωγή με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.

«Οι Καρέκλες» του Ε. Ιονέσκο

«Με τα καινούρια δεδομένα, βρεθήκαμε σε ένα άδειο θέατρο να παίζουμε θέατρο. Και αυτό λέει πολλά για το σήμερα. Έχει κάτι πολύ νεκρό το όλο έργο. Μουδιασμένο». Μετά από 68 χρόνια, από όταν γράφτηκε το έργο, σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ αφού το φαινόμενο της κοινωνικής αποστασιοποίησης ταυτίζει το βίωμά μας, με τους δύο ήρωες του έργου. Ο χρόνος κυλάει βασανιστικά μέσα από την επανάληψη ενός τρελού παιχνιδιού με αόρατους καλεσμένους και μια σκηνή γεμάτη ασφυκτικά με καρέκλες που παραμένουν άδειες. Οι δύο ηθοποιοί μπαίνουν στο θέατρο όπου προοριζόταν η παράσταση, αλλά με τα καινούργια δεδομένα το θέατρο είναι άδειο από θεατές. Οι άδειες καρέκλες του θεάτρου μετατρέπονται στις «Καρέκλες» του Ευγένιο Ιονέσκο υπογραμμίζοντας το παράλογο του θεάτρου και της ζωής. Το έργο «Οι Καρέκλες» του Ε. Ιονέσκο αφορά δύο ηλικιωμένους που βρίσκονται απομονωμένοι σε ένα σπίτι. Λίγο πριν να δώσουν τέλος στη ζωή τους αποφασίζουν να φανταστούν ότι καλούν κόσμο στο σπίτι τους έτσι ώστε να ανακοινώσουν το μήνυμά τους. Αυτό το μήνυμα είναι το απόλυτο τίποτα. Το έργο διηγείται το παράλογο της ύπαρξης, την ανάγκη για πραγματική επικοινωνία και την αγωνία του ανθρώπου να μεταδώσει το μήνυμα του. Τα πάντα όμως επιστρέφουν στο τίποτα, στη φάρσα της ζωής, στο ότι κάποτε δεν έχει σημασία για μάς τίποτα απ’ όλα αυτά. Το έργο επιχορηγήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες Κύπρου και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Bridges Residency της Λίας Χαράκη.

Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Μακρή και Έλενα Καλλινίκου, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Η κινηματογράφηση και έγινε από τον Κύρο Παπαβασιλείου (και το μοντάζ) και τον Γιάννη Ζούρη.

Η παράσταση θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο viva.gr

«Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο»

Το έργο της enacttheatre «Ένας ελέφαντας στο Δωμάτιο» είναι βασισμένο σε δύο ημερολόγια που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, σχολιάζει όλες αυτές τις σκέψεις, τα όνειρα και τις φοβίες που μας ενώνουν αυτό το διάστημα σατιρίζοντας τη σκοτεινή πλευρά της νέας πρωτόγνωρης καθημερινότητας μας. Πρόκειται για ένα συνειρμό από σκέψεις που κυλάει σαν καταρράκτης και πλημμυρίζει το δωμάτιο. Φουσκώνει γίνεται τεράστιος, είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Πέντε άνθρωποι καθηλωμένοι σε καρέκλες χωρίς σωματική επαφή έχουν μόνο τις λέξεις τους για να έρθουν κοντά. Κάποτε είναι λέξεις που κάθονται στη ψυχή, κάποτε τους διαλύουν και άλλοτε διαλύονται στο κενό. Κρύβουν μηνύματα που πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν, ενώ ασταμάτητα στροβιλίζονται μέσα στο χώρο σαν σκέψεις που φεύγουν ή επαναλαμβάνονται μέχρι ο ένας να φτάσει τον άλλο. Ο άνθρωπος έστω και αν βρίσκεται σε μια κατάσταση απομόνωσης και εγκλεισμού συνεχίζει να παλεύει με τις ίδιες ανησυχίες. Δεν σταματά να έχει ανάγκη για επικοινωνία έστω και αν είναι μέρος μιας πειραματικής κανονικότητας.

Το εξαιρετικό κείμενο είναι της ομάδας του enacttheatre με τη συμβολή των ηθοποιών και επί σκηνής βρίσκονται οι ηθοποιοί: Ανδρέας Δανιηλ, Έλενα Καλλινίκου, Ανδρέας Μακρής, Μαρίνα Μακρή και Λουκία Πιερίδου. Καλλιτεχνική συνεργάτιδα η Κωνσταντίνα Peter, το ηχητικό τοπίο είναι της Μαριάννας Μιχαήλ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Αλέξης Θεμιστοκλέους, βοηθός παραγωγής η Εβίτα Ιωάννου και στη διεύθυνση παραγωγής η Έλενα Αγαθοκλέους.

Η παραγωγή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας the Yard.Residency.20 και επιχορηγήθηκε από το πρόγραμμα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ΘΥΜΕΛΗ.

Η παράσταση θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο viva.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση