ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «Κίτρινη ταπετσαρία» ξανά στο σανίδι

Η παράσταση επιστρέφει με μία ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή στο Κτήριον 53

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα του έργου «Η Κίτρινη Ταπετσαρία» στο θέατρο Aιγαία και έξι μήνες μετά την παρουσίασή του στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, η παράσταση επιστρέφει με μία ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή στο Κτήριον 53, με την ηθοποίο Αντωνία Χαραλάμπους ξανά στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου.

Το έργο βασίζεται στη νουβέλα της Αμερικανίδας συγγραφέα Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν και αποτελεί μία συλλογή από εγγραφές ημερολογίου γραμμένες από μια νεαρή γυναίκα που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη. Ο σύζυγος-γιατρός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι με σκοπό να της επιβάλλει μια θεραπεία ανάπαυσης για αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μια προσωρινή νευρική κατάθλιψη-μια ελαφρά τάση προς υστερία», μια διάγνωση αρκετά κοινή για τις γυναίκες εκείνης τη περιόδου. Κλείνοντας την στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού της απαγορεύει κάθε δημιουργική εργασία και της επιβάλλει μια αυστηρή διατροφική και φαρμακευτική αγωγή καθώς και τη χρήση ηλεκτροθεραπείας. Της στερεί επίσης την επαφή με όλα τα οικεία της πρόσωπα ακόμα και με το μωρό της.

Χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα εκτός από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα της ιστορίας επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της ταπετσαρίας, που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα με την οποία η αφηγήτρια θα αναπτύξει μια σχέση καταλυτική -ιδιαίτερα όσον αφορά την αντίληψη της έμφυλης ταυτότητάς της και των περιορισμών που επιβάλλονται από το πατριαρχικό αφήγημα.



Xωρίς κανένα άλλο ερέθισμα εκτός από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα της ιστορίας επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της ταπετσαρίας, που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα .


Η νουβέλα της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1892 στο περιοδικό «The New England Magazine» και θεωρείται ως ένα σημαντικό πρώιμο έργο της αμερικανικής φεμινιστικής λογοτεχνίας. Η συγγραφέας αναδεικνύει με τόλμη θέματα όπως η ψυχική υγεία των γυναικών και το στίγμα των ψυχικών παθήσεων, ο εγκλεισμός και η επιβολή ελέγχου στο γυναικείο σώμα, η καταπίεση των γυναικών μέσα από τον έγγαμο βίο, η απαξίωση της γυναικείας ταυτότητας, η γυναικεία ανελευθερία του λόγου, ο αποκλεισμός των γυναικών από την εργασία και την πνευματική δημιουργία.

Παραστάσεις: 23, 30 Νοεμβρίου και 2, 14, 16 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ. και 24 Νοεμβρίου και 1, 5 Δεκεμβρίου, ώρα 7.30 μ.μ.
Κτήριον 53, Αθήνας 25-27, Λευκωσία .

Πληροφορίες: 97607201
Εισιτήρια €15 SoldOut Tickets.

Θερμές ευχαριστίες στους ηθοποιούς Πάνο Μακρή και Παναγιώτα Παπαγεωργίου για τη βοήθειά τους.

 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X