ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κριτική θεάτρου - Η Βίβλος ιδωμένη αλλιώς

Μία έντιμη κωμωδία, με τους συντελεστές της να έχουν καταφέρει να συμπυκνώσουν με χιούμορ και καλό ρυθμό

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

«Ολόκληρη η Βίβλος σε μία ώρα» των Adam Long, Reed Martin και Austin Tichenor (συγγραφείς του αντίστοιχου «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα»), σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου (με δραματουργική επεξεργασία Μιχάλη Παπαδόπουλου) είναι η παράσταση που ανεβάζει το Θέατρο Αντίλογος αυτή την περίοδο. Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Άρης Κυπριανού, Κλείτος Κωμοδίκης και Βασίλης Παφίτης, με τον μουσικό Σάββα Χρυσοστόμου να βρίσκεται επί σκηνής. Η ιδιαίτερη θεματολογία του κειμένου, η Βίβλος και η θέασή της από μία σκωπτική πλευρά, σχεδόν διακωμώδησής της, καθιστά την παράσταση επιρρεπή στο να παρασυρθεί σε πιο επιθεωρησιακά επίπεδα (πράγμα που δεν είναι κακό φυσικά, αν η παράσταση δηλώνεται ως τέτοια), ή ακόμα και να γίνει ένα καταγγελτικό/αντιθρησκευτικό θέαμα που στόχο έχει απλώς να προκαλέσει. Έχει λοιπόν παγίδες το κείμενο των Adam Long, Reed Martin και Austin Tichenor και φυσικά την εγγενή ιδιαιτερότητά του, ακουμπάει ευαίσθητα ζητήματα. Αυτή η ιδιαιτερότητα είναι θεωρώ απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη, διότι «καίει», όπως οι φλόγες της κολάσεως, για τον δημιουργό που θελήσει να είναι υπεράνω του κειμένου και να γίνει «βασιλικότερος του βασιλέως».

ιδιαίτερη θεματολογία του κειμένου, η Βίβλος και η θέασή της από μία σκωπτική πλευρά, σχεδόν διακωμώδησής της, καθιστά την παράσταση επιρρεπή στο να παρασυρθεί σε πιο επιθεωρησιακά επίπεδα.

Αυτές τις παγίδες φαίνεται πως η Ελένη Αναστασίου τις έλαβε υπόψη της και με τρόπο ικανοποιητικό κατάφερε να τις αποφύγει και να ανεβάσει την παράσταση χωρίς να θέλει προγραμματικά να σκανδαλίσει το κοινό της και να προκαλέσει, χωρίς φυσικά να πέφτει στην έτερη παγίδα, αυτή μιας ιδιότυπης λογοκρισίας, προκειμένου να μη θιγεί το κοινό. Η παράσταση της Αναστασίου κατάφερε, λοιπόν, να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες, διατηρώντας έναν συνεχή ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, με τους τρεις ηθοποιούς επίσης να μην ξεφεύγουν από το σκηνοθετικό πλαίσιο και να μην πέφτουν σε εύκολες υποκριτικές λύσεις, που μπορούν να φέρουν γέλιο, απλώς για χάριν του γέλιου. Πράγμα ουδόλως εύκολο, όσο και αν προσφέρεται από το ίδιο το ύφος του κειμένου. Οι τρεις ηθοποιοί, οι Άρης Κυπριανού, Κλείτος Κωμοδίκης και Βασίλης Παφίτης με έντονο και συγχρονισμένο ρυθμό ακολουθούν το κείμενο, αυτοσχεδιάζουν ταυτόχρονα, απευθύνονται στο κοινό, ζητώντας τη συμμετοχή του, χωρίς να χάνουν την ενέργειά τους, παραμένοντας εκείνοι κυρίαρχοι του θεατρικού παιχνιδιού.

Σημαντικό ρόλο στην παράσταση έχει και ο μουσικός Σάββας Χρυσοστόμου, ο οποίος έδινε τον απαραίτητο ευχάριστο τόνο στη θεατρική πράξη. Με ξένισαν, ωστόσο, οι μουσικές αναφορές στα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας, που έμοιαζαν να μην έχουν θέση στην παράσταση.

«Ολόκληρη η Βίβλος σε μία ώρα» είναι μία έντιμη κωμωδία, με τους συντελεστές της να έχουν καταφέρει να συμπυκνώσουν με χιούμορ και καλό ρυθμό, όντως σε μία ώρα και κάτι ιστορίες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, χωρίς υπερβολές, υπερπαιξίματα ή προσπάθειες εντυπωσιασμού. Πρόκειται για μία ευχάριστη παράσταση και ίσως να είναι μία καλή διέξοδος από τα καθημερινά άγχη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Θέατρο  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση