ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια αγαπητική συνεργασία μουσικής-πρόζας

Η υψίφωνος Τζίνα Πούλου και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Παρίσης μιλούν στην «Κ» για τον «Βαφτιστικό» που ανεβάζει ο ΘΟΚ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) φέτος το καλοκαίρι επέλεξε να ανεβάσει την κλασική πια ελληνική οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο βαφτιστικός» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου και κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Ο «Βαφτιστικός» γράφτηκε το 1918 και έκτοτε έχει ανέβει πάρα πολλές φορές κυρίως από λυρικά θέατρα. Αυτή τη φορά παρουσιάζεται από τον ΘΟΚ, ο οποίος συστήνει στο θεατρόφιλο κοινό αυτού του είδους το θέατρο. Στην «Κ» μίλησε ο ηθοποιός Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος υποδύεται τον Χαρμίδη και η υψίφωνος Τζίνα Πούλου, η οποία έχει ενσαρκώσει τη «Βιβίκα» πάνω από 30 φορές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

–Αλέξανδρε, πώς είναι η εμπειρία σου για πρώτη φορά σε οπερέτα; Υπάρχει κάτι που σε δυσκόλεψε;

–Ανέκαθεν μου άρεσαν οι προκλήσεις. Ο συνδυασμός πρόζας και κλασικού τραγουδιού είναι μαγικός και πολύ όμορφος. Το να κρατάς τον χαρακτήρα είτε παίζεις, είτε τραγουδάς ζωντανό πάνω στη σκηνή είναι δύσκολο. Είναι ένα είδος θεάτρου που δεν είχα ξανακάνει και σίγουρα νιώθω χαρούμενος και τυχερός που συμβαίνει. Αυτό που με δυσκόλεψε πιο πολύ ήταν να αποτινάξω από πάνω μου ότι πρέπει να τραγουδήσω σαν λυρικός τραγουδιστής.

–Παίζοντας με μία σοπράνο σού δημιουργεί κάποιο άγχος να την ακολουθήσεις μουσικά;

–Η χαρά μου που έχω συναντήσει την Τζίνα Πούλου δεν γίνεται να αποτυπωθεί με λόγια. Η φωνή, ο επαγγελματισμός, η καλή ψυχή και η συναδελφικότητά της είναι ευλογία και πηγή έμπνευσης για μένα. Θαυμάζω τους λυρικούς τραγουδιστές από μικρή ηλικία και να που σήμερα δουλεύουμε μαζί με την Τζίνα Πούλου. Κι επειδή ζορίστηκα σε κάποιες πρόβες στο τραγουδιστικό κομμάτι της παράστασης, πρέπει να πω ότι με βοήθησε πάρα πολύ. Κι όχι με λόγια. Με δουλειά. Μου ξεκλείδωσε πόρτες που δεν ήξερα πώς ανοίγουν.

–Ο Χαρμίδης έχει θράσος και αυτοπεποίθηση; Πώς τον ένιωσες;

–Ο Χαρμίδης είναι ένα κλασικό λαμόγιο που θέλει να ζήσει τον έρωτα και έχει και σχέδιο. Μοιάζει με πολλούς καθημερινούς Έλληνες που βρίσκουν ανοικτό παράθυρο και μπουκάρουν. Είναι από εκείνους που ζουν το ψέμα τους αληθινά. Δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερα ....

–Ποιο είναι το άρωμα που σου έδωσε το έργο του Σακελλαρίδη; Τι θα ήθελες να πάρει ο θεατής φεύγοντας από την παράστασή σας;

–Αυτό το έργο έχει μια γλύκα, μια χαριτωμενιά. Κι όλα αυτά τα υπέροχα τραγούδια που είναι αδύνατον ο θεατής φεύγοντας να μην τα πάρει.

–Τι νομίζεις ότι έχει να δώσει μία παράσταση οπερέτας σήμερα;

–Μια οπερέτα όπως την κάνει ο Παναγιώτης Λάρκου έχει να δώσει πολλά. Ενέργεια τσίρκου, πάντρεμα λυρικών τραγουδιστών και ηθοποιών, χρώματα παντού και ναι θα το πω, είναι η συνεργασία της αγάπης. Ο θεατής που πιστεύει ότι η οπερέτα είναι ένα είδος που η πρόζα παίζεται στο περίπου και ακούμε και τραγούδια… θα εκπλαγεί.

ΤΖΙΝΑ ΠΟΥΛΟΥ

–Μετά από τόσα ανεβάσματα του «Βαφτιστικού» πώς έχεις βιώσει τη διαδρομή του έργου;

–Ο «Βαφτιστικός» αποτελεί κορυφαία ελληνική οπερέτα με διαχρονικά χαρακτηριστικά: έξυπνη πλοκή και εξαιρετική μουσική, έρωτα και απιστία, χαρά και μοναδικό χιούμορ, ανάλαφρη αγωνία και μελωδικά ακούσματα. Ο «Βαφτιστικός» τραβά το ελληνικό κοινό όσες φορές κι αν ανεβεί. Στις πάνω από 30 «Βιβίκες» που είχα τη χαρά και την τιμή να ερμηνεύω υπό τις οδηγίες εμπνευσμένων σκηνοθετών βίωσα όλα τα παραπάνω κάθε φορά και με άλλο τρόπο. Ακόμη γελώ, ακόμη πονώ, ακόμη χαίρομαι, ακόμη συμπονώ, ακόμη ζω τον «Βαφτιστικό» έντονα και διαφορετικά. Είναι εντυπωσιακό πώς ένα έργο γεννήθηκε, για να είναι πάντα σύγχρονο. Ο «Βαφτιστικός» ορίζει το κλασικό στην ελληνική οπερέτα. Η συγκεκριμένη δε παραγωγή του ΘΟΚ με σκηνοθέτη τον πολυτάλαντο και ιδιαίτερα ευφυή Παναγιώτη Λάρκου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!

–Έχεις ξαναβρεθεί σε παρόμοιο περιβάλλον θεατρικά σε προηγούμενες συμμετοχές σου;

–Υπήρξα «Βιβίκα» πλαισιωμένη από κορυφαίους λυρικούς καλλιτέχνες με εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες. Στην παραγωγή αυτή οι λυρικοί καλλιτέχνες πλαισιωνόμαστε από κορυφαίους ηθοποιούς με εξαιρετικές μουσικές ικανότητες. Χαίρομαι ιδιαίτερα αυτή την εμπειρία, που για μένα ως υψίφωνο αποτελεί ξεχωριστή πρόκληση. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, και αυτό οφείλεται στην ποιοτική δουλειά όλων!

–Δυσκολεύτηκες στη συνύπαρξή σου με τους άλλους συντελεστές επί σκηνής, προερχόμενη από τη μουσική πλευρά του έργου;

–Η ομάδα αυτή του ΘΟΚ είναι το όνειρο κάθε καλλιτέχνη. Το κλίμα είναι εξαιρετικό! Ταλέντο, επαγγελματισμός, νέες ιδέες, απόλυτος σεβασμός στο έργο όλων, πολλή και καλή ενέργεια, υψηλές απαιτήσεις. Δεν χορταίνω τις πρόβες και ανυπομονώ για την πρεμιέρα και τις παραστάσεις μας. Όχι μόνο δεν δυσκολεύτηκα, αλλά βίωσα την ουσία του μουσικού θεάτρου: το κοινό καλλιτεχνικό ποιοτικό αποτέλεσμα, το ποιοτικό όλον, στο οποίο καθένας συμβάλλει από το δικό του καλλιτεχνικό μετερίζι. Κείμενο, μουσική, χορός, σκηνικά, κουστούμια, φώτα, ήχοι δένουν αρμονικά για έναν ποιοτικό «Βαφτιστικό»!

–Ταιριάζει στα θεατρικά γούστα της εποχής μας μία Οπερέτα; Γιατί θα πρότεινες στον θεατή να παρακολουθήσει τον «Βαφτιστικό»;

–Η ζωή μας είναι μια οπερέτα! Η καθημερινότητά μας μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για πολλές εξαιρετικές οπερέτες. Ζούμε μια σειρά από οπερέτες! Ελάτε σε μια από τις παραστάσεις μας και θα το διαπιστώσετε!

–Τι θα ήθελες να αφήσει το έργο αυτό στον θεατή;

–Θα δανειστώ τα λόγια της «Βιβίκας»: «Γλέντι που θ’ αρχίση τρέλλα και μεθύσι. Γέλοιο και χορός θε να γίνη τρανός...». Ο θεατής θα διασκεδάσει τις έγνοιες του και θα χαρεί η ψυχή του. Θα ξενοιάσει και θα ψυχαγωγηθεί. Και θα φύγει με το μήνυμα ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η ίδια η ζωή.

Παραστάσεις: Λευκωσία, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ (Σχολή Τυφλών), Παρασκευή 21 Ιουνίου & Σάββατο 22 Ιουνίου. Πέμπτη 18 Ιουλίου και Παρασκευή 19 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Λεμεσός, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Πέμπτη 27 Ιουνίου και Παρασκευή 28 Ιουνίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Λάρνακα, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Τετάρτη 3 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Πάφος, Αρχαίο Ωδείο, Σάββατο 6 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Ελ. Αμμόχωστος, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, Τετάρτη 10 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.

Οι παραστάσεις στις 22 Ιουνίου στη Λευκωσία και στις 27 Ιουνίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους
Επικοινωνία/ Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, 77772717 και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση