ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου διεκδικεί η Εκκλησία Κύπρου

Το ιστορικό κτήριο λειτουργεί ήδη ως Εθνολογικό Μουσείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου διεκδικεί η Εκκλησία Κύπρου, η οποία σήμερα λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο, υπό την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτης» ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ το κτήριο ανήκει στην Εκκλησία και δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο διαχειριζόταν το κτήριο ως Εθνολογικό Μουσείο. Στις προθέσεις, μάλιστα, του αρχιεπισκόπου είναι η ίδρυση νέου μουσείου στον χώρο που, όμως, ήδη λειτουργεί μουσείο, το Εθνολογικό. Μέρος της Οικίας παραχωρήθηκε διά δωρεάς στην Αρχιεπισκοπή, ενώ το ισόγειο και η δυτική πλευρά αγοράστηκαν από το κράτος, το 1949 και το 1952 αντίστοιχα. Επίσης, για τη συντήρηση των επίπλων στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πληρώθηκαν 15.085 λίρες με την Κυπριακή Δημοκρατία να δίνει τις 11.890. Φυσικά, η Δημοκρατία και ο Δήμος Λευκωσίας συνεισέφεραν και στην ανακαίνιση της πτέρυγας που δωρήθηκε στην Εκκλησία.

Το ερώτημα που προκύπτει για την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι πώς θα λειτουργήσει υπό διττό καθεστώς, ήτοι η διαίρεση του κτηρίου πώς θα βοηθήσει το μεν κράτος να διατηρήσει την εθνολογική συλλογή (ο νόμος ορίζει ότι τα Αρχαία μνημεία στoν Πρώτο Πίνακα αποτελούν ιδιοκτησία της κυβέρνησης) και την Εκκλησία να αναπτύξει τη δική της στο κομμάτι που της ανήκει.

Ερώτημα είναι και ποια ακριβώς είναι η συμφωνία που έγινε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και πώς εκτελέστηκε η επιθυμία των δωρητριών Ιουλίας Πική και Άννας Πική – Δημητριάδη, οι οποίες παραχώρησαν το οίκημα και την οικοσκευή του στον εκάστοτε αρχιεπίσκοπο για να δημιουργηθεί μουσείο; Ποιο είναι το αντίτιμο της ενοικίασης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων; Επίσης, θα αποζημιωθεί το κράτος για τα χρήματα που κατά καιρούς δαπανήθηκαν στο κτήριο;

 

Μουσειακός οίστρος

Είναι απορίας άξιον γιατί ο αρχιεπίσκοπος επιδεικνύει τέτοια μουσειολογική και μουσειακή σπουδή από τη στιγμή μάλιστα που το Βυζαντινό Μουσείο που λειτουργεί στους χώρους της Αρχιεπισκοπής έχει αρκετά προβλήματα, τα οποία, ωστόσο, δεν το εμποδίζουν από το να λειτουργεί ικανοποιητικά. Ένα ακόμη ερώτημα είναι με τι εκθέματα θα γεμίσουν τα νέα μουσεία και πού θα μετακινηθούν τα εκθέματα της Οικίας Κορνέσιου και γενικά το Εθνολογικό Μουσείο.

Ο μουσειακός οίστρος του αρχιεπισκόπου δεν φαίνεται να εξαντλείται αφού θέλει να μετατρέψει και σε μουσείο τον δεύτερο όροφο της παλαιάς αρχιεπισκοπής, όπου εδρεύει η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και εν πολλοίς λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, αλλά και ως χώρος εκδηλώσεων της Εταιρείας, άρα επισκέψιμος. Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε επίσης πως πρόθεσή του είναι και η μετατροπή των ναών του Αγίου Αντωνίου και Αγίου Ιωάννη , τον σημερινό αρχιεπισκοπικό ναό επίσης σε μουσεία. Σημειώνεται ότι οι ναοί του Αγίου Αντωνίου και Ιωάννη είναι αρχαία μνημεία Πίνακα Β΄ και η Οικία Κορνέσιου είναι ενταγμένη στον Κατάλογο Αρχαίων Μνημείων (Α΄ και Β΄ Πίνακα).

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τις σπασμωδικές κινήσεις που γίνονται σχετικά με τα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού και το πώς αρέσκονται οι περισσότεροι στις πολιτικές των εγκαινίων και της παραμονής σε ένα διαρκές πολιτισμικό λίμπο, αφού οι προθέσεις του αρχιεπισκόπου για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζονται πολλά εκατομμύρια, αλλά και εκθέματα… Γιατί, λοιπόν, δεν αρχίζει η Αρχιεπισκοπή από το ήδη υπάρχον Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα και κατά καιρούς διοργανώνει σημαντικότατες περιοδικές εκθέσεις.

Από την άλλη η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να παίρνει ξεκάθαρες θέσεις για ό,τι της ανήκει και ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πάσης φύσεως προσκόμματα και προκλήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X