ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας περιμένει τους πολίτες

Ανακαινίστηκε εκ βάθρων το 2019 και εγκαινιάζεται την Τρίτη 18 Ιουνίου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας παραδόθηκε προς χρήση από τον εργολάβο μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του, η οποία κρίθηκε απαραίτητη μετά και το συμβάν με την κατάρρευση της στέγης του. Πλέον είναι πανέτοιμο να καταστεί ένας πολιτιστικός πόλος για ολόκληρη την Κύπρο. Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 και εγκαινιάστηκε στις αρχές του 1967. Το κόστος ανήλθε στις 210.000 λίρες Κύπρου και είχε 1.189 θέσεις. Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας χτιζόταν για δέκα χρόνια, με τις εργασίες να διακόπτονται κατά διαστήματα, και μάλιστα είχε γίνει πρόταση το 1964 να κατεδαφιστεί ό,τι είχε κτιστεί μέχρι τότε εξαιτίας των πολλών μειονεκτημάτων που παρουσίαζε.

Αργότερα στο νεοκλασικίζον κτήριό του από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 βρήκε φιλόξενη στέγη ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.


Εγκαίνια από μια Κοντέσσα…

Ο Θίασος Νίκου Σιαφκάλη είναι ο πρώτος κυπριακός θίασος –είχε ιδρυθεί το 1969– που εμφανίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 30 Μαρτίου του 1969 με το έργο του Ε. Άλμπυ, «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ». Ωστόσο, το Δημοτικό Θέατρο της Λευκωσίας εγκαινιάστηκε με το έργο «Κοντέσσα Βαλέραινα» του Γρ. Ξενόπουλου από τον θίασο του Εθνικού Θεάτρου τον Μάρτιο του 1967, με πρωταγωνίστρια τη θρυλική Κυβέλη. Στην παράσταση αυτή παρευρέθηκαν ο τότε διοικητής – διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Ηλίας Βενέζης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄, ο δήμαρχος Λευκωσίας Ιωαννίδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία κ. Αλεξανδράκης και άλλοι υψηλοί επίσημοι. Η παράσταση που θα εγκαινίαζε το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας έγινε προτάσει του Ηλία Βενέζη και ανέβηκε στη σκηνή για τρεις ημέρες 26, 27 και 28 Μαρτίου 1967 και εκτός της Κυβέλης στον θίασο συμμετείχαν οι Μαίρη Αρώνη, Νίκος Τζόγιας, Αθανασία Μουστάκα, Άρης Βλαχόπουλος και Νίκος Φιλιππόπουλος. Την καλλιτεχνική εποπτεία παραστάσεων είχε ο Λεωνίδας Τριβιζάς. Τα σκηνικά ήταν του Κλ. Κλώνη και τα κοστούμια του Αντώνη Φωκά.

Το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος ήρθε στην Κύπρο ακόμη δύο φορές και παρουσίασε παραστάσεις του στη Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το 1971 με το έργο «Μαρία Στούαρτ» του Σίλερ για τέσσερις παραστάσεις (28/01/1971 - 31/01/1971), σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη και πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Αρώνη. Το 1992 Το Εθνικό ανέβασε το έργο «Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ από τις 3 έως τις 5 Μαρτίου σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και πρωταγωνίστρια την Αντιγόνη Βαλάκου.

Μετά τα εγκαίνια του Θεάτρου, τον Μάρτιο, τον επόμενο μήνα ο Δήμος Λευκωσίας κάλεσε και το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, ο οποίος, ωστόσο, λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παρουσιάσει κάποια δουλειά του σε αυτό.

Μετά τον πόλεμο του 1974 και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1975 στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου διοργανώθηκε συναυλία με έργα αποκλειστικά του Σόλωνα Μιχαηλίδη στην παρουσία Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Παρόμοιες συναυλίες έγινες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου και αυτές αποτέλεσαν ένα από τα πρώτα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα στην Κύπρο μετά τα γεγονότα του 1974.

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εγκαινίων περιλαμβάνει μια αναδρομή στη θεατρική ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη. Στο θεατρικό δρώμενο συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κώστας Δημητρίου, Τζένη Γαϊτανοπούλου, Στέλιος Καυκαρίδης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Χριστίνα Παυλίδου, Νεοκλής Νεοκλέους και Νίκη Δραγούμη, οι μουσικοί Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και Νικόλας Παπαγεωργίου και η ομάδα του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας. Η βραδιά θα κλείσει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Jens Georg Bachmann, σε έργα Σόλωνα Μιχαηλίδη και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

 *Με πληροφορίες από τον Τύπο της εποχής και το βιβλίο της Άντρης Χ. Κωνσταντίνου, Το θέατρο στην Κύπρο από το 1960 ως το 1974, εκδ. Καστανιώτης, Αθήνα 2007.

 Η «Κ» λίγο πριν από τα εγκαίνια του θεάτρου μπήκε στους χώρους του και σας δίνει μία γεύση από τον ναό της θεατρικής τέχνης.

 

 

 

 

 

Η πλατεία του θεάτρου

 

Λεπτομέρεια από την πλατεία

Οι μηχανισμοί των παρασκηνίων

Χώροι δοκιμών, καμαρίνια, χώροι ξεκούρασης.

Φωτογραφίες Φίλιππος Χρήστου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση