ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρίτο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών

Σημαντικές είναι οι διαλέξεις του επίτιμου προέδρου του Συνεδρίου καθηγητή Θεόδωρου Γιάγκου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 120 επιστήμονες (ιστορικοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, θεολόγοι) από 24 χώρες (Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.

Σημαντικές είναι οι διαλέξεις του επίτιμου προέδρου του Συνεδρίου καθηγητή Θεόδωρου Γιάγκου, κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Το Κανονικό Δίκαιο από το κέντρο της αυτοκρατορίας στην περιφέρεια. Οι περιπτώσεις του Νίκωνα Μαυρορείτη και Νεοφύτου του Εγκλείστου» (17 Ιανουαρίου, 6:45 μ.μ.) και του κεντρικού ομιλητή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Siena, Enrico Zanini, με θέμα «The “Byzantine District” of Gortyn: Houses, Streets, Water and Everyday Life in an Early Byzantine Mediterranean Capital». Η διάλεξη τελείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας (18 Ιανουαρίου, 7:00 μ.μ.).

Ο πρόεδρος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου Ανδρέας Φούλιας σημείωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η διοργάνωση και θεσμοθέτηση του διεθνούς συνεδρίου είναι πρώτα απ’ όλα σημαντική για την ίδια τη Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, «αφού πραγματώνουμε ένα από τους κύριους στόχους της Εταιρείας μας, που είναι η προσφορά προς τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Η αναζήτηση μέσα από την ενδελεχή έρευνα της αλήθειας, αυτό είναι άλλωστε η επιστήμη, φρονούμε ότι είναι από μόνο του μια σημαντική προσφορά».

Πράγματι στα τρία συνέδρια που διοργάνωσε η Εταιρεία έχει κατορθώσει να φέρει στην Κύπρο περισσότερους από 350 ειδικούς επιστήμονες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς και νέους επιστήμονες, που όπως τονίζει ο κ. Φούλιας αποτελεί για τη Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου τη μεγαλύτερη επιβράβευση.

Θεματικές του Συνεδρίου

Τα θέματα των ομιλητών στο Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών θα καλυφθεί όλο το φάσμα των βυζαντινών σπουδών (ιστορία, αρχαιολογία, λογοτεχνία, θεολογία). Στο συνέδριο εντάχθηκαν και δύο ενότητες με καθαρά κυπριακό ενδιαφέρον, η μία αφορά τον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας με ανακοινώσεις από τους Χαράλαμπο Μπακιρτζής, Ανθή Καλδέλη, Όλγα Μπακιρτζή με τίτλο «Ανασχεδιάζοντας τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας», την Πέλλη Μάστορα, «Το ψηφιδωτό δάπεδο της Βασιλικής Α΄ στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας: Ανάγνωση παλίμψηστου» και τους Χρήστο Αργυρού, Λεόνη Μεννογιάτη Αργυρού με τίτλο «Το Κέντρο Επισκεπτών στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας και οι πληροφοριακές πινακίδες του». Η άλλη θεματική που αφορά την Κύπρο έχει τίτλο «Ανιχνεύοντας την ιστορία της Κύπρου». Σε αυτή τη θεματική θα υπάρξουν ομιλίες από τη Νάσα Παταπίου.

«Μια τελετή κηδείας στην Αμμόχωστο και η σαρκοφάγος της βασίλισσας», από τον Νικόλαο Κωστουράκη «Η Κύπρος κατά τα έτη 1090-1191: μία βυζαντινή «αποικία» που επιδιώκει την αυτονόμησή της;», από τον Θεοχάρη Πέτρου «Η παρουσία του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο: μύθοι, παραδόσεις και ιστορική αλήθεια (4ος -18ος αιώνας)», από τη Λαμπρινή Καραγιάννη «Η επίσκεψη του Κορνέλιο Μάνι στην Κύπρο» και από τον αρχιμανδρίτη Τυχικό Βρυώνη με τίτλο «Βυζαντινοί ναοί 10ου – 16ου αιώνα στην Πάφο που μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη».

Συγκεκριμένα στις θεματικές του συνεδρίου εντάσσονται θεματικές όπως τα μοναστηριακά καθιδρύματα και θρησκευτικά δίκτυα, με ομιλίες σχετικές με τις βυζαντινές μονές στην Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Τις γυναίκες και τους ευνούχους στο Βυζάντιο, ως φαινόμενο οι δεύτεροι και ο ρόλος της γυναίκας στην άσκηση. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα θεματική είναι αυτή με τίτλο «Εις την Πόλιν: περιδιαβαίνοντας τα απάτητα μονοπάτια της Κωνσταντινούπολης», με ανακοινώσεις που αφορούν την Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ενδιαφέρουσες είναι και οι θεματικές Θαλάσσιοι δρόμοι του Βυζαντίου, καθώς και η Τοπογραφία. Φυσικά, θα υπάρχουν ανακοινώσεις σχετικές με τη λογοτεχνική παραγωγή και τα Χειρόγραφα, τις μικρογραφίες και τις εικόνες, για τη Γλυπτική, τη Λογοτεχνία, την Αρχιτεκτονική και την τοπογραφία. Αρκετές είναι θα είναι και οι ομιλίες σχετικές τις Πηγές και τα κείμενα, αλλά στις θεματικές που αφορούν τη Ναοδομία, την Αγιολογία και την τιμή αγίων, τις Εικόνες, καθώς και τις Αγιολογικές και λειτουργικές πηγές. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι θεματικές, Ιδεολογικές προσεγγίσεις, Νέες προσεγγίσεις της βυζαντινής και μεσαιωνικής κληρονομιάς, Σε διαπραγμάτευση με την εξουσία: Κοσμική και εκκλησιαστική εξουσία στην ύστερη αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Πολιτική και ιστοριογραφία, Κοινότητες και επικοινωνία, Πολιτισμικά αφηγήματα, Ύστερη αρχαιότητα, Οικονομία και υλικός πολιτισμός.

Για το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΒΕΚ www.byzantinistsociety.org.cy/cbms2020  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση