ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κυριακή 18/5: Vogue Greece Μαΐου

Η Ελληνίδα Δάφνη Πατακιά ανοίγει τα φτερά της στην παγκόσμια σκηνή του κινηματογράφου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Vogue Greece Μαΐου που κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Μαΐου με την «Καθημερινή», ενώνει τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τις ζωές πολλών δημιουργικών ανθρώπων που μας εμπνέουν. Όπως η διεθνής Ελληνίδα ηθοποιός Δάφνη Πατακιά που γεννήθηκε στο Βέλγιο και έχει χαρακτηριστεί το νέο ταλέντο του ευρωπαϊκού σινεμά. Λίγο πριν την πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Βασίλη Κεκάτου Οι Άγριες Μέρες Μας, που απέσπασε θερμές κριτικές στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, φωτογραφίζεται αποκλειστικά για τη Vogue Greece και μιλά στην Κέλλυ Σταυροπούλου για τα μηνύματα και την αίσθηση της οικογένειας που μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα. «Σκεφτόμουν, με αφορμή τις Άγριες Μέρες Μας, ότι η μεγαλύτερη τύχη στη ζωή είναι από ποιον γεννιέσαι, πότε και πού. Επίσης, η ταινία περνάει και ένα μήνυμα, θετικό για μένα, ότι αν νιώθεις ότι δεν ανήκεις στη βιολογική σου οικογένεια, μπορείς να τη βρεις αλλού. Με συγκινεί το ότι αυτά τα παιδιά που ζουν κοινοβιακά ίσως θεραπεύονται μέσα από τη συνύπαρξή τους – αν και παραμένουν μόνα τους στην υπαρξιακή τους αγωνία. Μου άρεσε επίσης που οι χαρακτήρες είναι πολύπλοκοι, ηθικά δεν είναι σωστοί, αλλά ταυτόχρονα συμπάσχεις μαζί τους», περιγράφει.

Η σειρά φαινόμενο του Netflix Adolescence, προκάλεσε παγκόσμια αλυσίδα αντιδράσεων και η Vogue Greece Μαΐου φιλοξενεί δύο εκ των πρωταγωνιστών της, τον συνδημιουργό της Stephen Graham, και την ανερχόμενη Faye Marsay, οι οποίοι μίλησαν αποκλειστικά στη Χριστίνα Πολίτη, για τις συζητήσεις που άνοιξαν, όπως το θέμα της επικοινωνίας. «Να κρατάμε ανοιχτό τον δίαυλο με τα παιδιά μας. Όταν φτάνουν στα 13 ή στα 14, συχνά μας απομακρύνουν. Αλλά είναι κρίσιμο να συνεχίζουμε να τα ρωτάμε «Πώς είσαι;». Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει, επιτέλους, να μιλάμε περισσότερο για την ψυχική υγεία των ανδρών, αλλά αυτό πρέπει να ξεκινά από νωρίς. Οι νέοι νιώθουν την πίεση να χτίσουν μια τέλεια εικόνα του εαυτού τους, ειδικά στα social media. Αλλά αν διατηρήσουμε ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, τους βοηθάμε να μεγαλώσουν ολοκληρωμένα. Αυτό είναι το παν για μένα: η επικοινωνία. Να μην τη χάνουμε ποτέ», δηλώνει ο Stephen Graham.

Η Faye Marsay περιγράφει τις σκέψεις της για τον ρόλο που την τράβηξε: «Ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις που από τις δύο πρώτες σελίδες κιόλας λες «Ωπ, κάτι γίνεται εδώ». Ο Jack Thorne γράφει με πολύ ανθρώπινο τρόπο. Η ιστορία ξεκινά ήρεμα και ξαφνικά βγαίνουν τα όπλα, και μάλιστα από ένα 13χρονο. Ξαφνιάζεσαι, δεν ξέρεις τι να περιμένεις στη συνέχεια. Δεν γνώριζα το τέλος όταν το διάβασα, αν ήταν ένοχο το παιδί ή όχι, αλλά το ενδιαφέρον μου είχε ξυπνήσει. Οι χαρακτήρες έχουν ρεαλισμό και αλήθεια. Αυτό με κέρδισε».

Με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας, η Vogue Greece Μαΐου συναντά μαμάδες που σπάνε τα ταμπού γύρω από τη μητρότητα. Η Μαίρη Συνατσάκη μέσα από την οθόνη του κινητού της μιλά ανοιχτά για θέματα που σπάνια θίγονται. «Ένα από αυτά, που δεν συζητιέται σχεδόν καθόλου, είναι το πώς αλλάζει η σχέση του ζευγαριού όταν έρχεται το παιδί. Είναι σαν να το αγγίζουμε ακροθιγώς, χωρίς να λέμε τι γίνεται. Ο μπαμπάς δεν έχει άπειρα πράγματα που μπορεί να κάνει για το βρέφος, εκτός από το να φροντίζει τη μαμά, και σε πιάνουν λίγο τα νεύρα σου, ρε παιδί μου, που πρέπει να ξαγρυπνήσεις πιο πολύ, να κουραστείς πιο πολύ, γιατί εκ των πραγμάτων το μωρό στη δική σου αγκαλιά θέλει να βρίσκεται. Και το ταμπού είναι ότι, ενώ νευριάζεις, δεν το λες, γιατί οι σύγχρονοι μπαμπάδες ασχολούνται με τα μωρά περισσότερο από τους δικούς μας μπαμπάδες και νιώθεις τύψεις. Λες, τι άλλο να ζητήσω…», σχολιάζει στην Κέλλυ Σταυροπούλου.

Η ηθοποιός Ευγενία Δημητροπούλου με τη στάση της ανέδειξε και απενοχοποίησε μια διαφορετική προσέγγιση στον θεσμό της υιοθεσίας. «Η επιθυμία να μεγαλώσω ένα παιδί γεννήθηκε σε ένα πολύ καλό timing, γιατί ένιωθα ώριμη και πλήρης εμπειριών. Ήθελα να επικοινωνήσω μια ιστορία απαλλαγμένη από την επωδό “αχ, τι κρίμα, δεν έκαναν δικό τους και υιοθέτησαν”, ήθελα να μεταφέρω τη δική μου αλήθεια και υπαρξιακή χαρά», δηλώνει στην Ιωάννα Φωτιάδη.

Η Vogue Greece Μαΐου συναντά γυναίκες που πρωταγωνιστούν στην σκηνή της τέχνης. Η Αφροαμερικανίδα καλλιτέχνιδα Simone Leigh εκθέτει στην Αθήνα έργα της και δηλώνει περήφανη για τα επιτεύγματά της και ευγνώμων που μπορεί στο απόγειο της ωριμότητάς της να παραμένει στο προσκήνιο, κάτι σπάνιο, όπως λέει. Η Simone Leigh, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της αμερικανικής σύγχρονης τέχνης, συνεχίζει να επαναστατεί μέσα από τη γλυπτική της, εστιάζοντας στην υπερηφάνεια, τη δύναμη και την ορατότητα των μαύρων γυναικών. Στην έκθεσή της στην Αθήνα, με τίτλο Ανατομία της αρχιτεκτονικής, η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει έργα που επαναδιατυπώνουν τη γυναικεία εμπειρία και υπενθυμίζουν την ιστορία της αφρικανικής διασποράς.

Η ιδρύτρια της The Intermission Άρτεμις Μπαλτογιάννη, πίστεψε σε μια ιδέα που έμοιαζε ανέφικτη: να φέρει στην Ελλάδα τα πρώτα έργα του Jean-Michel Basquiat. Σήμερα, τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά την εκρηκτική του είσοδο στη σκηνή της Νέας Υόρκης, το έργο του Basquiat έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από μια παρουσίαση που φωτίζει τις απαρχές του. Η έκθεση Untitled, που διοργανώνει, σε συνεργασία με τη Galerie Enrico Navarra, παρουσιάζει μέσα από περίπου 20 έργα πώς ο νεαρός από το Μπρούκλιν μετέτρεψε τις ποιότητες της street art σε υψηλή τέχνη.«Εξακολουθεί να γοητεύει, μπορεί εγώ να τον θεωρούσα κατεστημένο, όμως την εποχή εκείνη η ματιά του ήταν ριζοσπαστική, όπως σημαντικό είναι ότι βρίσκει μια θέση σήμερα στη fine art, που τότε του την αρνούνταν». Κυρίως, αυτό που την εντυπωσιάζει είναι η σκέψη του, ο τρόπος που εντάσσει τη γλώσσα στο έργο. «Η δουλειά μπορεί να φαίνεται απλοϊκή, προσωπική, όμως αν συνδέσεις την εικόνα με τον λόγο, μπορείς να διακρίνεις την ευαισθησία και τη δυναμική της δουλειάς του. Είναι απόλυτα συντονισμένος με αυτό που συμβαίνει γύρω του», υποστηρίζει στην Ξένια Γεωργιάδου.

Η Roisin Tapponi ξεκίνησε την Sasha Movies, την πρώτη ανεξάρτητη streaming πλατφόρμα αφιερωμένη στον κινηματογράφο από τη Νοτιοδυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική (SWANA region), ως μια μορφή αντίστασης: αφηγηματική, πολιτική, συλλογική. Με αυτό το πνεύμα η Roisin φέρνει το πρόγραμμα I Have a Seat in the Abandoned Theatre στην Αθήνα, στο TAVROS Art Space, για πέντε προβολές (14, 16, 19, 21 και 23 Μαΐου) και μιλά στην Ελίνα Δημητριάδη για τη δράση της. «Υπάρχουν τόσοι τρόποι να μιλήσει κανείς για τις γυναίκες και τον κινηματογράφο και, σε αυτό το πρόγραμμα, βλέπουμε πώς οι ίδιες οι γυναίκες χτίζουν συλλογικά τις δικές τους ιστορίες», τονίζει.

Τέλος, ο Αργεντίνος σχεδιαστής και νέος creative director του οίκου Moschino Adrian Appiolaza μιλά στον Filep Motwary για μια συνεργασία που ήρθε στη ζωή του τη σωστή στιγμή. «Γενικά, μου αρέσει να διατηρώ τον έλεγχο και να είμαι ενήμερος. Από αυτή την άποψη, η πρώτη μου σεζόν στη νέα μου θέση με δίδαξε πολλά. Όταν ξεκίνησα, είχα λιγότερο από δύο μήνες για να ετοιμάσω τη συλλογή και την επίδειξη. Το αντιλαμβάνεσαι; Μέσα από την πίεση χρόνου έμαθα να αφήνομαι, επιτέλους, στο ένστικτό μου και να ενεργώ γρήγορα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου με προσέγγισαν και άλλοι οίκοι μόδας, αλλά επειδή είμαι ντροπαλός δεν έκανα το μεγάλο βήμα, ένιωθα πιο άνετα δουλεύοντας στα παρασκήνια. Πέρυσι αποφάσισα τελικά να αντιμετωπίσω τις φοβίες μου και, όταν με προσέγγισε ο Moschino, ήμουν έτοιμος. Η φιλοσοφία του οίκου ταιριάζει με τη δική μου — το στιλ για μένα σχετίζεται με την ειρωνεία και το χιούμορ, η διασκέδαση μέσα από το ρούχο είναι σημαντική», λέει γελώντας.

Μη χάσετε τη Vogue Greece Μαΐου που κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Μαΐου με την «Καθημερινή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση

X