ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δημοφιλές στους μαθητές

Συνδέεται με την αύξηση της δημοτικότητας του παραδοσιακού τσιγάρου

Kathimerini.gr

Αλματώδης δείχνει να είναι η διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μαθητές, καπνιστές και μη. Εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο φαντάζει, αν όχι θετικό, τουλάχιστον καθόλου αρνητικό. Αλλωστε, το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να εγκυμονεί σημαντικά μικρότερους κινδύνους υγείας σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο, περιέχοντας λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Κατόπιν συστηματικότερης μελέτης του φαινομένου αυτού, όμως, δείχνει να ελλοχεύει ένας αρκετά μεγαλύτερος κίνδυνος, ο οποίος είναι πάνω από όλα πνευματικός.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αύξηση της δημοτικότητας του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους μαθητές δείχνει να συνδέεται με την αύξηση της δημοτικότητας του παραδοσιακού τσιγάρου. Αυτό αρχικά μοιάζει παράδοξο. Δεν είναι δυνατόν κάτι το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει την υγιεινή εναλλακτική σε μια συνήθεια η οποία θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη να ωθεί νέους ανθρώπους αυτήν. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι μαθητές οι οποίοι είναι ατμιστές είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να γίνουν καπνιστές από συμμαθητές τους οι οποίοι δεν έχουν καμία επαφή με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο «απενοχοποιεί» το τσιγάρο σε ένα βαθμό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μαθητές οι οποίοι ατμίζουν τείνουν να «αγνοούν τους κινδύνους που αναντίρρητα ελλοχεύουν στο κάπνισμα». Ετσι όχι μόνον όλο και περισσότεροι μαθητές επιλέγουν να γίνουν καπνιστές, αλλά και όσοι έχουν σταματήσει ή χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ώστε να σταματήσουν, είναι πολύ πιθανό να ξαναρχίσουν να καπνίζουν. Ολες οι ενδείξεις, λοιπόν, συντείνουν προς μια ζοφερή διαπίστωση. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο όχι μόνο δεν βοηθάει τους νέους να σταματήσουν μια συνήθεια που είναι αναμφισβήτητα επιβλαβής, αλλά στρέφει και περισσότερους προς αυτήν. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τεράστια δημοτικότητά του, κυρίως λόγω των γεύσεων και του φαινομενικά χαμηλού κινδύνου, καθιστούν την ανάγκη προστασίας των μαθητών το λιγότερο επιτακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X