ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο: Ο μαραθώνιος που έγινε εκατοστάρι

Ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων αναμένεται να λάβει η χώρα μας

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σε αγώνα δρόμου εκατό μέτρων φαίνεται ότι μετατρέπεται ο μαραθώνιος για την εξεύρεση θεραπείας κατά της νόσου COVID-19 μετά και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Τον περασμένο Απρίλιο αρκετοί αναλυτές σημείωναν ότι η ομαλότητα αναμένεται να μην επιστρέψει στις ζωές μας πριν από το τέλος του 2022, καθώς οι μέχρι τότε προσπάθειες για την θεραπεία ασθενών που έπασχαν από τον νέο κορωνοϊό ήσαν άκαρπες, ή ακόμη και επικίνδυνες, λόγω και των παρενεργειών που επέφεραν οι πειραματικές διαδικασίες.

Παρόλα αυτά, οι ανακοινώσεις των εταιρειών AstraZeneca, Pfizer και Moderna, φέρουν μαζί τους ελπίδες ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, την ίδια στιγμή όπου οι νεκροί στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 250 χιλιάδες και η επιστροφή στην κανονικότητα, τουλάχιστο κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, να είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Σε ανακοίνωση του νωρίτερα μέσα στη μέρα, το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας, σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. αναμένεται να λάβει 600.000 δόσεις (2 ανά άτομο) του εμβολίου της AstraZeneca, 200.000 δόσεις (1 ανά άτομο) του εμβολίου της Johnson & Johnson και 200.000 δόσεις (2 ανά άτομο) του εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Πότε αναμένονται τα πρώτα εμβόλια

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά στο SkyNews την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020, η έναρξη της διανομής των 20 εκατ. δόσεων του εμβολίου της εταιρείας, θα είναι «ζήτημα ωρών» από τη στιγμή που αυτό θα τύχει έγκρισης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Όπως σημείωσε, «το δεύτερο μισό του 2021 αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικό» αφού πρόσθεσε πως τώρα «βλέπουμε τo φως στην άκρη του τούνελ». Το εμβόλιο της συνεργασίας των Pfizer και BioNTech σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών του δοκιμών, έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 95%. Επίσης, αναμένεται να κοστίζει περίπου 40 δολ. (και οι δύο δόσεις του), ενώ αυτές θα πρέπει να χορηγούνται με διάστημα 21 ημερών.

Σε ότι αφορά το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το τελικό στάδιο των δοκιμών της, έδειξε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της να φτάνει το 94,5%. Η εταιρεία, σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για χρήση του εμβολίου εντός των επόμενων εβδομάδων. Το εμβόλιο αναμένεται να είναι ακριβότερο σε σχέση με αυτό των άλλων εταιρειών, με τις δύο δόσεις του να κοστίζουν συνολικά, από 64 έως και 74 δολάρια. Η Moderna αναμένει ότι περίπου 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου θα είναι έτοιμες για να διατεθούν στην αμερικανική αγορά έως τα τέλη του έτους, ενώ προγραμματίζεται η παραγωγή 500 εκατ. έως 1 δισ. δόσεων, που θα διατεθούν παγκοσμίως το 2021. Όπως και το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, θα πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις, οι οποίες θα έχουν χρονική απόσταση των 4 εβδομάδων.

Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει από κοινού με την AstraZeneca, έχει παράξει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κατά την διάρκεια του δεύτερου σταδίου των κλινικών μελετών. Ακόμη, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, Άντριου Πόλαρντ, τα τελικά αποτελέσματα θα έχουν «οπωσδήποτε» γίνει γνωστά πριν από τα Χριστούγεννα. Όπως γνωστοποίησαν οι Financial Times, το εμβόλιο της εταιρείας αναμένεται και αυτό να γίνεται σε δύο δόσεις, με το κόστος τους να ανέρχεται στα 3-4 δολάρια, και την τιμή του να ενδέχεται αυξηθεί μετά τον Ιούλιο του 2021.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής επιστημονικού αξιωματούχου της Johnson & Johnson, Δρ. Πολ Στόφελς, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η εταιρεία αναμένεται να έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την έγκριση του εμβολίου της, έως και τον Φεβρουάριο του 2021. Παρά το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές της εταιρείας έχουν ήδη δώσει στην δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών τους, το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα γίνεται σε μια μόνο δόση, με το αμερικανικό δίκτυο CNBC να έχει αναφέρει ότι θα κοστίζει μόλις 10 δολάρια.

Ταυτόχρονη η διανομή του εμβολίου στην Ε.Ε.

Η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, σε ομιλία της στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της Ε.Ε. καμία ανισότητα ως προς τον τρόπο και τον χρόνο κατανομής των εμβολίων», ενώ υπογράμμισε ότι αυτά «θα διατεθούν ταυτόχρονα στα 27 Κράτη-Μέλη της Ένωσης».

Όπως ανέφερε η κα Κυριακίδου, η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις AstraZeneca, Johnson & Johnson και Sanofi, ενώ αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί και η συμφωνία με την Pfizer. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις μεταξύ της Κομισιόν με τις εταιρείες CureVac και Moderna.

Αναλυτικά, η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής την παραλαβή 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BioNTech και 200 εκατ. δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της Johnson & Johnson. Η Επίτροπος Κυριακίδου κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνος για την παραγωγή, διανομή και τον εμβολιασμό των πολιτών, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση στο θέμα της ασφάλειας των εμβολίων.

Φωτογραφίες: ΚΥ.Π.Ε.
Με Πληροφορίες: BBC, CNN, CNBC, Financial Times, New York Times, Καθημερινή, ΚΥ.Π.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση