ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτός είναι ο πιο σοβαρός ιός «τον οποίο δεν έχουμε ακούσει ποτέ»

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα μεταπήδησε από τα πουλιά στους ανθρώπους κάποια στιγμή και εξελίχθηκε από εκεί

Τον περασμένο χειμώνα οι ιοί του αναπνευστικού έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους με έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), της γρίπης και του κορωνοϊού. Όταν άρχισαν να εξασθενούν, ένας ελάχιστα γνωστός ιός με πολλά ίδια συμπτωματα (βήχα, καταρροή, πονόλαιμο και πυρετό), εμφανίστηκε.

Τα κρούσματα του μεταπνευμονοϊoύ ή HMPV αυξήθηκαν την άνοιξη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Στο αποκορύφωμά του στα μέσα Μαρτίου, σχεδόν το 11% των δειγμάτων ήταν θετικά σε HMPV, αριθμός 36% υψηλότερος από τη μέση, προ-πανδημική εποχική αιχμή του 7% θετικότητας, όπως αναφέρει το CNN.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που κόλλησαν πιθανότατα δεν ήξεραν καν ότι το είχαν. Σε αντίθεση με τον Covid-19 και τη γρίπη, δεν υπάρχει εμβόλιο ή αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία του.

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ανακαλύφθηκε από Ολλανδούς γιατρούς το 2001. Είχαν 28 δείγματα από παιδιά στην Ολλανδία με ανεξήγητες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μερικά από τα παιδιά ήταν πολύ άρρωστα και χρειάζονταν μηχανική υποβοήθηση, αλλά δεν βρέθηκαν θετικά για κανένα γνωστό παθογόνο.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα δείγματα σε διάφορους τύπους κυττάρων από πιθήκους, κοτόπουλα και σκύλους και στη συνέχεια εξέτασαν τις καλλιέργειες. Είδαν κάτι που φαινόταν δομικά συγγενικό με την οικογένεια των paramyxoviridae, μια ομάδα ιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα γονίδια έδειξε έναν στενό συγγενή: τον μεταπνευμονοϊό των πτηνών, που μολύνει τα πουλιά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα μεταπήδησε από τα πουλιά στους ανθρώπους κάποια στιγμή και εξελίχθηκε από εκεί.

«Οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά σε όλο τον κόσμο και ο Νο1 λόγος που τα παιδιά νοσηλεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκαλεί ένα μεγάλο μέρος τους¬, λέει ο Δρ Τζον Ουίλιαμς, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ο οποίος πέρασε την καριέρα του ερευνώντας εμβόλια και θεραπείες για τον HMPV.

Ο Ουίλιαμς λέει ότι διεξήχθησαν σαρωτικές επιδημιολογικές μελέτες τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, που εξέταζαν τα αίτια των αναπνευστικών λοιμώξεων.

«Βασικά, μπορούσαν να αναγνωρίσουν έναν ιό σε ανθρώπους περίπου τις μισές φορές. Και έτσι η ερώτηση ήταν, “Εντάξει, τι γίνεται με αυτό το άλλο μισό;» ανέφερε.

Κανείς όμως δεν το γνωρίζει. Ο Ουίλιαμς τον αποκαλεί «ο πιο σημαντικός ιός για τον οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ».

«Αυτοί είναι οι τρεις κύριοι ιοί», είπε. «Αυτοί είναι οι τρεις πιο σημαντικοί σε παιδιά και ενήλικες, οι πιο πιθανό να βάλουν ανθρώπους στο νοσοκομείο και να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια, πιο πιθανό να σαρώσουν σε οίκους ευγηρίας και να αρρωστήσουν σοβαρά τους ηλικιωμένους, ακόμη και να τους σκοτώσουν».

Mε πληροφορίες από CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση