ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η συχνή κατανάλωση αυγών αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Οι άνθρωποι που τρώνε τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι πολλές ομελέτες μάλλον δεν είναι καλή ιδέα, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και κατά συνέπεια για πρόωρο θάνατο.

Οι άνθρωποι που τρώνε τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά.

Ο "ένοχος" φαίνεται πως είναι η χοληστερίνη που περιέχουν τα αυγά. Η κατανάλωση 300 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερίνης τη μέρα σχετίζεται με αύξηση κατά 17% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 18% πρόωρου θανάτου. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Νορίνα `Αλεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ανέλυσαν στοιχεία από έξι μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας.

Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις τελευταίες συστάσεις που έκαναν τα υπουργεία Υγείας και Γεωργίας των ΗΠΑ το 2015, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να ανησυχούν για την κατανάλωση περισσότερων αυγών λόγω αύξησης της χοληστερίνης.

Η νέα μελέτη, αντίθετα, υποστηρίζει ότι πρέπει κανείς να περιορίσει την κατανάλωση αυγών και χοληστερίνης, συνεπώς οι οδηγίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Το ζήτημα των αυγών έχει δημιουργήσει μια σύγχυση στους επιστήμονες και στο κοινό.

Παρόλο που ορισμένες παλαιότερες μελέτες είχαν αποτύχει να βρουν κάποια σχέση ανάμεσα στα αυγά (και άλλες τροφές με χοληστερόλη) και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, η νέα μελέτη βρήκε σαφώς μια τέτοια συσχέτιση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι δεν είναι ανάγκη να εξοβελίσει κανείς τελείως τα αυγά από τη διατροφή του, αρκεί να τα περιορίσει και να προτιμά το ασπράδι από τον κρόκο. Η περισσότερη χοληστερίνη βρίσκεται στον κρόκο του αυγού και όχι στο ασπράδι. Ο κρόκος είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές χοληστερόλης μεταξύ όλων των τροφών.

Ενα μεγάλο αυγό περιέχει 186 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερόλης στον κρόκο του. `Αλλα ζωικά προϊόντα με υψηλή χοληστερόλη είναι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλατος κ.α.).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Άσπονδοι φίλοι ή περιπαίζουν μας ούλλους;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  20:16

Τα τετράμηνα οδηγούν στα φροντιστήρια

«ενω πριν τα τετραμηνα οι γονεις και οι μαθητες δεν ειχαν ξανακουσει για φροντιστηρια. »
αντζελα  |  12:44

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Δεν είναι λίγες οι φορές που η φύση της δουλειάς μας και οι υπόλοιπες δραστηριότητές μας, δεν μας επιτρέπουν να ακολουθήσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή του… γραφείου

Η επιστροφή πίσω στη δουλειά και τη ρουτίνα μας τις περισσότερες φορές είναι μια καλή αφορμή να οργανώσουμε εκ νέου την ...
Newsroom K
 |  ΥΓΕΙΑ
X