ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:19
 

Καρκινογόνος η τακτική κατανάλωση σακχαρούχων ποτών

Τέτοια ποτά έχουν ήδη συνδεθεί με αυξημένη παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνων

Newsroom Κ, Αθήνα

Καρκίνο φαίνεται πως προκαλεί η τακτική κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών αλλά και χυμών φρούτων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη, με δείγμα 100.000 ενηλίκων και διάρκεια εννέα χρόνων.

Η κατανάλωση σακχαρούχων ανά τον κόσμο αυξήθηκε στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Τέτοια ποτά έχουν ήδη συνδεθεί με αυξημένη παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνων. Ερευνητές στη Γαλλία θέλησαν να υπολογίσουν τη σύνδεση, η οποία έως τώρα δεν είχε μελετηθεί αρκετά, μεταξύ σακχαρούχων ποτών και εμφάνισης καρκίνων.

«Διαπιστώσαμε πως μια αύξηση της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών συνδέεται θετικά με τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και ειδικότερα καρκίνου του μαστού», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The British Medical Journal (BMJ). «Μια απλή αύξηση κατά 100 ml την ημέρα –κατά μέσον όρο– της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποτήρι ή σχεδόν στο ένα τρίτο του συνηθισμένου κουτιού (33 cl), συνδέεται με αύξηση κατά 18% του κινδύνου να εμφανιστεί καρκίνος», αναφέρει η δρ Ματίλντ Τουβιέ, διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας Eren (Inserm/Cnam, Παρίσι). Η αύξηση φθάνει ώς το 22% για καρκίνο του μαστού.

Ο κίνδυνος είναι παρόμοιος είτε πρόκειται για σακχαρούχα αναψυκτικά είτε για χυμούς φρούτων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα συστατικά. Αυτοί οι δύο τύποι ποτών συνδέονται με έναν πιο αυξημένο κίνδυνο καρκίνου γενικώς, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση 30% στη διάγνωση «όλων των καρκίνων» στην ομάδα που κατανάλωνε τα περισσότερα σακχαρούχα αναψυκτικά, σε σύγκριση με εκείνη που κατανάλωνε τα λιγότερα. Παρότι η έρευνα δεν επιτρέπει να καταδειχθεί κάποια αιτιώδης σχέση, δείχνει έναν «σημαντικό συσχετισμό», εξηγεί η ερευνήτρια στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι παράγοντες (ηλικία, τρόπος ζωής, σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ελήφθησαν υπόψη.

Η ζάχαρη φαίνεται να διαδραματίζει τον κύριο ρόλο στη σύνδεση με τον καρκίνο – η οποία σύνδεση δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά με βάση την αύξηση βάρους των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα. Αντιθέτως, στην έρευνα δεν εντοπίστηκε κανένας συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες –για παράδειγμα αναψυκτικά διαίτης με μηδενικές θερμίδες– και τον κίνδυνο καρκίνου.

Η στατιστική ισχύς της ανάλυσης στο σημείο αυτό είναι περιορισμένη, πιθανώς λόγω της σχετικά χαμηλής κατανάλωσης αυτού του τύπου ποτών στον συγκεκριμένο πληθυσμό. Με άλλα λόγια, το ότι δεν βρέθηκε κάποια σύνδεση κατά τη διάρκεια της έρευνας, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος, εξηγεί η ερευνήτρια. «Οι γλυκαντικές ουσίες δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή και σαφώς δεν συνιστώνται μακροπρόθεσμα», προσθέτει η Τουβιέ. Είναι συνεπώς καλύτερα «να μειωθεί η ζάχαρη σε λιγότερο από ένα μικρό ποτήρι χυμό φρούτων την ημέρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Δεν είναι λίγες οι φορές που η φύση της δουλειάς μας και οι υπόλοιπες δραστηριότητές μας, δεν μας επιτρέπουν να ακολουθήσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή του… γραφείου

Η επιστροφή πίσω στη δουλειά και τη ρουτίνα μας τις περισσότερες φορές είναι μια καλή αφορμή να οργανώσουμε εκ νέου την ...
Newsroom K
 |  ΥΓΕΙΑ
X