ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικό 100% στους εφήβους

Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει τον Ιούνιο αίτηση για αδειοδότηση της χρήσης του εμβολίου και στους εφήβους

Kathimerini.gr

H Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιό της, που προς το παρόν έχει αδειοδοτηθεί μόνο για ενηλίκους, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και στις ηλικίες 12 έως 17 ετών.

Ως εκ τούτου η Μoderna σχεδιάζει να υποβάλει τον Ιούνιο αίτηση προς τον αμερικανικό οργανισμό Τροφίμου και Φαρμάκων (FDA) για αδειοδότηση της χρήσης του εμβολίου και στους εφήβους.

Εφόσον εγκριθεί θα είναι το δεύτερο εμβόλιο που θα καταστεί διαθέσιμο στους εφήβους στις ΗΠΑ, μετά από αυτό των Pfizer-BioNTech που έχει πάρει άδεια χρήσης για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Τα αποτελέσματα της Moderna βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 3.732 άνθρωποι ηλικίας 12 έως 17 ετών. Στους πλήρως εμβολιασθέντες δεν υπήρξαν συμπτώματα ανέφερε η εταιρία, γεγονός που μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα 100%, το ίδιο δηλαδή ποσοστό με αυτό της Pfizer και BioNTech στην κλινική δοκιμή των ηλικιών 12 έως 15 ετών.

Η Moderna ανακοίνωσε επίσης ότι μία δόση του εμβολίου της είχε αποτελεσματικότητα 93% έναντι της συμπτωματικής ασθένειας.

«Οι περιπτώσεις μολύνσεων που συνέβησαν μεταξύ των δύο δόσεων ήταν ήπιες, γεγονός επίσης που αποτελεί καλή ένδειξη προστασίας έναντι της ασθένειας», επισημαίνει ο Σάσκια Ποπέσκου, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο George Mason University.
Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ανάλογες εκείνων στους ενηλίκους. Πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση, μυαλγίες και ρίγη. «Δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί ανησυχίες ασφαλείας μέχρι στιγμής», ανακοίνωσε η εταιρία.

Οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη θα παρακολουθούνται για διάστημα ενός έτους μετά τη δεύτερη δόση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Εμβόλια  |  ΗΠΑ  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση