ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ιώσεις προστατεύουν από τη λευχαιμία

«Το πρόβλημα αφορά την έλλειψη λοιμώξεων», λέει ο δρ Γκριβς

Newsroom Κ, Αθήνα

Τα καθαρά σύγχρονα σπίτια, τα αντιβακτηριακά μαντιλάκια και η πρόθεση των γονέων να προστατεύουν τα μωρά τους από κάθε λοίμωξη είναι μερικές από τις αιτίες εμφάνισης της κοινότερης μορφής παιδικού καρκίνου, αυτού της λευχαιμίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Μελ Γκριβς, η παιδική λευχαιμία δεν έχει τίποτα να κάνει με τα ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης ή τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, καθώς οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών μεταλλάξεων και στην έλλειψη παιδικών λοιμώξεων. Μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών από την ηλικία του ενός έτους σε παιδικούς σταθμούς.

Ο δρ Γκριβς, μέλος του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Λονδίνου, εκτιμά ότι η παιδική λεμφοβλαστική λευχαιμία μπορεί να προληφθεί. Η νόσος επηρεάζει σήμερα ένα σε κάθε 2.000 παιδιά, ενώ το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών υπερβαίνει το 90%. Η θνησιμότητα της νόσου τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όμως, ήταν της τάξεως του 95%.

Γενετική μετάλλαξη

Η έρευνα του δρος Γκριβς δείχνει ότι ένα σε κάθε 20 παιδιά γεννιέται με γενετική μετάλλαξη, η οποία τα κατατάσσει στην «κατηγορία κινδύνου». Τα παιδιά αυτά δεν θα νοσήσουν, όμως, εάν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε καλή κατάσταση και έχει αντιμετωπίσει αβλαβή βακτήρια και ιούς τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Οσων παιδιών το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί πλήρως, όμως, καθώς αυτά δεν έχουν εκτεθεί σε εξωγενείς μολυσματικούς παράγοντες, κινδυνεύουν να εμφανίσουν δεύτερη γενετική μετάλλαξη, που θα τα καταστήσει ευάλωτα στη συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ασθένειες, η παιδική λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφανίζει αύξηση στους πιο εύπορους πληθυσμούς του πλανήτη. «Το πρόβλημα αφορά την έλλειψη λοιμώξεων», λέει ο δρ Γκριβς.

Τα ποσοστά παιδικής λευχαιμίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι οικογένειες έχουν πολλά παιδιά και η μετάδοση λοιμώξεων είναι κοινή, είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Σημαντικά είναι έτσι η κοινωνικοποίηση των παιδιών από νεαρή ηλικία, ο θηλασμός και ο φυσικός τοκετός, σύμφωνα με την έρευνα του Βρετανού καθηγητή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

«Δεν ειναι μονο η αμερικη που πρεπει να παρει μετρα εναντιο της κινας αλλα και η ευρωπη η οποια κατεστρεψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  11:33

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X