ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σ. Κυριακίδου: Έκκληση για εναρμόνιση κριτηρίων μετακινήσεων εντός ΕΕ

Έκκληση Επιτρόπου Κυριακίδου προς τους Υπουργούς Υγείας για εναρμόνιση κριτηρίων μετακινήσεων εντός ΕΕ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Έκκληση στους 27 Υπουργούς Υγείας της ΕΕ να καταλήξουν σε εναρμόνιση των κριτηρίων που διέπουν τα ταξίδια εντός της ΕΕ βάσει πρότασης της Κομισιόν, αλλά και χρηματικής ενίσχυσης του μέσου έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την αγορά όλων των απαραίτητων εμβολίων, όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, απηύθυνε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Το καλοκαίρι αυτό, ήταν μια συνεχής υπενθύμιση ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, σε ότι αφορά την πανδημία» και «η κάθε μέρα και η κάθε πράξη έχει τη σημασία της», δήλωσε συγκεκριμένα η Επίτροπος για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, κατά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, την πρώτη μετά τις διακοπές για την αποτίμηση της κατάστασης της πανδημίας.

Απευθυνόμενη στους Υπουργούς, η Επίτροπος έθιξε μάλιστα το θέμα των διασυνοριακών μετακινήσεων, τη σημασία που έχει ο συντονισμός και «τη σύγχυση και την δυσφορία που είχε προκληθεί, εκεί που δεν υπήρχε, στους πολίτες».

Η Επίτροπος ζήτησε "να εργαστούμε από κοινού ώστε να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση". Όπως δήλωσε "η εμπειρία της Άνοιξης έχει δώσει σε όλους μας μαθήματα. Το αναφαίρετο δικαίωμα σας, να επιβάλετε περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση για λόγους δημόσιας υγείας, είναι δεδομένο και δεν αμφισβητείται για κανένα λόγο. Όμως δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να εμφανίζεται κατακερματισμένη σε ότι αφορά την προσέγγιση στη μετακίνηση. Οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ξεκάθαρο τοπίο. Είναι απαραίτητο όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την προστασία των πολιτών έναντι στον ιό, να είναι και κατ’ αναλογία και χωρίς διακρίσεις", εξήγησε η Επίτροπος. Σημείωσε μάλιστα ότι "πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αναταράξεις στις ήδη εύθραυστες οικονομίες" και να σταματήσει να προστίθεται "αβεβαιότητα στους πολίτες οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεγάλες θυσίες".

Η Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν προτείνει "μια καλά συντονισμένη σταθερή και διαφανή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στην ελευθερία της μετακίνησης", ώστε οι 27 να καταλήξουν "σε συμφωνία, βάσει κοινών κριτηρίων που θα καθορίζουν τα επιδημιολογικά ρίσκα, θα περιλαμβάνουν ένα κοινό κωδικό σύστημα, μέσω χρωμάτων, σχετικά με τα ρίσκα που εμφανίζει κάθε περιοχή, καθώς και κοινή προσέγγιση στα μέτρα που θα λαμβάνονται κατά την επιστροφή από ταξίδια".

Σας καλώ όλους να συνεργαστείτε με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων ώστε να καταλήξουμε σε κοινής αποδοχής κριτήρια τα οποία θα αφορούν τους περιορισμούς στη διακίνηση, ή σε ταξιδιωτικά μέτρα.

Ξεκαθάρισε δε ότι "δεν επιζητούμε την εναρμόνιση, αλλά τον συντονισμό". "Ώστε να υπάρξει ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει καλύτερο προγραμματισμό των ταξιδιών. Με ξεκάθαρες και κατανοητές πληροφορίες προς τους πολίτες. Αλλά πάνω απ’ όλα, χωρίς διακρίσεις", τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

"Ένα κοινό πλαίσιο σε ότι αφορά την καραντίνα και τα διαγνωστικά τεστ, θα είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα πολύτιμο".

"Παρομοίως με ανησυχούν οι μεγάλες παραλλαγές που οι χώρες εμφανίζουν στον τρόπο προσέγγισης αλλά και των δυνατοτήτων σε ότι αφορά την ιχνηλάτιση, αλλά και των διαγνωστικών τεστ. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για μια κοινή προσέγγιση σε ότι αφορά τα διαγνωστικά τεστ στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας που να βασίζεται σε κοινές αρχές και υπάρχουσες πρακτικές. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Covid-19 ώστε να ελεγχθεί η μετάδοση. Για το λόγο αυτό σας καλώ να υπογραμμίσετε στους ειδικούς των χωρών σας τη σημασία να καταλήξουμε σε συμφωνία, σε ένα κοινό πλαίσιο", τόνισε στους Υπουργούς.

Η Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι "η οριστική λύση για την πανδημία θα υπάρξει όπως όλα δείχνουν με την κυκλοφορία ενός εμβολίου".

"Για το λόγο αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι όλοι συμμετέχετε στην κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολίων και ότι αυτή η πραγματικά ευρωπαϊκή προσέγγιση για την προαγορά των εμβολίων έχει αποδώσει καρπούς στη διάρκεια του καλοκαιριού. Έχουμε αυτή τη στιγμή σχεδόν ολοκληρώσει έξι πακέτα τέτοιων συμφωνιών, που αφορούν υποσχόμενα εμβόλια. Η διαφορετικότητα στις επιλογές που περιλαμβάνονται στο πακέτο αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μας ώστε να επιτύχουμε πρόσβαση σε ένα ασφαλές και δραστικό εμβόλιο", τόνισε απευθυνόμενη στους Υπουργούς.

"Η συμφωνία προαγοράς με την AstraZeneca που υπογράψαμε στις 27 Αυγούστου, ήταν ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο μας εξασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτό που αναμένεται να είναι το πρώτο εμβόλιο. Έχουμε επίσης καταλήξει με τις διερευνητικές συνομιλίες με τις εταιρείες Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac and Moderna. Βρισκόμαστε επίσης κοντά να καταλήξουμε και με την BioNTech", ενημέρωσε τους 27.

Ζήτησε δε την χρηματική ενίσχυση του μέσου έκτακτης ανάγκης, το οποίο όπως εξήγησε δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες. "Με την περαιτέρω χρηματοδότηση μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι και άλλα υποσχόμενα εμβόλια μπορούν να περιληφθούν στο Ευρωπαϊκό πακέτο. Εάν συμφωνήσουμε για την ενίσχυση μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα υποσχόμενα εμβόλια μπορούν να ενταχθούν στο πακέτο. Σας καλώ να παραμείνουμε ενωμένοι στο πακέτο για τα εμβόλια που διαπραγματευόμαστε και να προχωρήσετε με τις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού για να εξασφαλίσετε τη δίκαιη πρόσβαση και εφαρμογή του εμβολίου σε εύθετο χρόνο, όταν αυτό υπάρξει.Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον συντονισμό και να ενισχύουμε τις προσπάθειές μας σε πνεύμα αλληλεγγύης. Θα συνεχίσω να εργάζομαι, μαζί με την ομάδα μου ολόκληρο το εικοσιτετράωρο ώστε να διασφαλίσω την παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Παντού και όλους όσους τα χρειάζονται", κατέληξε η Επίτροπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  |  Ευρώπη  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση