
Harvard Health Publishing
Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είδαν τη δημοφιλία τους να αυξάνεται στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, εν μέρει επειδή τα κρούσματα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος έκαναν κάποια προϊόντα πιο δυσεύρετα.
Εάν είστε μία από αυτούς που συμπεριλαμβάνουν περισσότερες φυτικές επιλογές στη διατροφή τους, μπορείτε να ωφελήσετε την καρδιά σας επιλέγοντας πιάτα που περιέχουν τόφου ή άλλες τροφές πλούσιες στις λεγόμενες ισοφλαβόνες (οι οποίες υπάρχουν στη σόγια και σε άλλα όσπρια).
Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020 στην ιατρική επιθεώρηση Circulation διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μία μερίδα από τόφου ή άλλη τροφή η οποία περιέχει ισοφλαβόνες είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν αυτές τις τροφές λιγότερο συχνά από μία φορά τον μήνα. Οι τροφές αυτές αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευεργετικές για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τις γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση αλλά δεν χρησιμοποιούσαν ορμονοθεραπεία.
Προηγούμενες έρευνες, μεταξύ των οποίων και μελέτες διατροφής, έχουν δείξει ότι οι ισοφλαβόνες μπορούν να βελτιώσουν τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη. «Όλα αυτά είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια», δηλώνει ο δρ Qi Sun, κύριος ερευνητής στη νέα μελέτη και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διατροφολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. Επιπλέον, προσθέτει, οι ισοφλαβόνες μπορεί να βοηθούν στην προαγωγή των υγιεινών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
«Το τόφου είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και περιέχει πολλά βασικά αμινοξέα», συμπληρώνει ο δρ Sun. Ιδανικά, οι γυναίκες θα πρέπει να προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις λιγότερο υγιεινές επιλογές πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας, με τροφές πλούσιες σε ισοφλαβόνες.
Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τις ισοφλαβόνες
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από τρεις μεγάλες προγενέστερες μελέτες, οι οποίες συνολικά περιλάμβαναν περίπου 200.000 άτομα (168.474 εκ των οποίων γυναίκες). Οι ερευνητές συνέκριναν τις τροφές που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ότι κατανάλωναν με τα ποσοστά εμφάνισης σοβαρών καρδιακών προβλημάτων και ανακάλυψαν το όφελος για την καρδιά στα άτομα που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες ισοφλαβονών, ιδίως από τόφου.
Παρά τα ευρήματα, ορισμένες γυναίκες μπορεί να διστάζουν να φάνε περισσότερο τόφου ή άλλες πηγές ισοφλαβονών, διότι πιστεύουν ορισμένους από τους μύθους που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με τις τροφές από σόγια τα τελευταία χρόνια. Οι ισοφλαβόνες είναι φυτοοιστρογόνα, το οποίο σημαίνει ότι μιμούνται τη δράση του ανθρώπινου οιστρογόνου, μιας γυναικείας ορμόνης.
«Υπάρχει ο μύθος ότι οι ισοφλαβόνες θηλυκοποιούν τους άνδρες ή ότι παχαίνουν τους ανθρώπους λόγω της οιστρογονικής τους δράσης, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο», δηλώνει ο δρ Sun.
Οι ειδικοί έχουν επίσης καταρρίψει την ιδέα ότι η σόγια μπορεί να τροφοδοτεί τον καρκίνο του μαστού.
Παρά την παραπληροφόρηση σχετικά με τις ισοφλαβόνες, οι Αμερικανοί σήμερα έχουν αρχίσει να τρώνε περισσότερες τροφές που περιέχουν ισοφλαβόνη, ιδίως προϊόντα σόγιας, σε σχέση με το παρελθόν, αναφέρει ο δρ Sun. Οι τροφές αυτές βρίσκονται εύκολα στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ.
«Πιστεύω ότι με τον καιρό όλο και περισσότεροι Αμερικανοί θα αρχίσουν να αντικαθιστούν το κρέας με τόφου και άλλα προϊόντα σόγιας, για καλύτερη υγεία», καταλήγει ο δρ Sun.
Προσθέστε το τόφου στη διατροφή σας
Θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία στο τόφου; Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσετε, δηλώνει ο δρ Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διατροφολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. Το τόφου είναι μια τροφή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. «Κατ’ αρχάς, υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα τα οποία μπορούν γενικά να θεωρηθούν τόφου. Ο κόσμος μπορεί να επιλέξει το προϊόν που ταιριάζει περισσότερο στη συνήθη διατροφή του», προσθέτει ο δρ Sun.
Ορισμένες εύκολες επιλογές είναι οι εξής: Προσθέστε λεπτές φέτες αποξηραμένου τόφου σε μια σαλάτα για να ενισχύσετε την υφή και τη γεύση ή σοτάρετε κομματάκια τόφου μαζί με τα αγαπημένα σας λαχανικά και προσθέστε μια σος. Μπορείτε να τηγανίσετε το τόφου (κατά προτίμηση με μη κορεσμένο φυτικό λάδι), να το ψήσετε ή να ρίξετε κυβάκια τόφου σε μια σούπα.
«Τα προϊόντα τόφου που πωλούνται στις ΗΠΑ συνήθως δεν έχουν έντονη γεύση από μόνα τους και έτσι είναι πολύ εύκολο να συμπεριλάβετε το τόφου στη διατροφή σας», σχολιάζει ο δρ Sun. «Ανάλογα με τα προϊόντα, η υφή ποικίλλει επίσης πολύ. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές συνταγές για να μαγειρέψετε το τόφου. Επιλέξτε μία και δοκιμάστε το».