ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάπττυξη 3,5% προβλέπουν για το τρέχον έτος οι Τούρκοι βιομήχανοι

Η οικονομία το τρίτο τρίμηνο εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,9% σε ετήσια βάση, ενώ το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε 1,6% και 2,3% το πρώτο

Kathimerini.gr

Υψηλότερη ανάπτυξη 3,5% αναμένεται να εμφανίσει φέτος η τουρκική οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του επικεφαλής της ένωσης τουρκικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ένωσης στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρός της, Σιμόν Κασλόβσκι, «τα συστατικά στοιχεία αυτής της πρόβλεψης για την οικονομία σχετίζονται με την αύξηση στις δημόσιες δαπάνες και ειδικότερα στην επέκταση των ισολογισμών των δημοσίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Εντούτοις, δεν επαρκούν ως εργαλεία για να περισταλεί η ανεργία. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Οκτωβρίου του 2019, η ανεργία στην Τουρκία έφθανε το 13,4%.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι η γειτονική χώρα επανήλθε στη οδό της ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 χάρις στα μέτρα σταθεροποίησης και τις επεμβάσεις για να αποκρουστούν οι επιθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η οικονομία το τρίτο τρίμηνο εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,9% σε ετήσια βάση, ενώ το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε 1,6% και 2,3% το πρώτο. Ακόμα ο Σιμόν Κασλόβσκι διευκρίνισε ότι ενώ το 2019 είχε παρατηρηθεί περιστολή της εγχώριας ζήτησης, από τις αρχές της φετινής χρονιάς υπάρχει ελαφρά ανάκαμψη. «Βέβαια», όπως προσέθεσε, «ειδικά σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπου η ζήτηση επλήγη περισσότερο, όπως συνέβη στον κατασκευαστικό, η ανάκαμψη θα χρειαστεί κάπως περισσότερο χρόνο». Κατά τις προβλέψεις της ένωσης τουρκικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων, το τρέχον έτος το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας θα εμφανίσει αύξηση 3,5%, ενώ σε ένα βαθμό στη θετική εξέλιξη αυτή θα συνδράμει η νομισματική πολιτική της τράπεζας της Τουρκίας. Ο δε πληθωρισμός θα παραμείνει διψήφιος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ένωσης.

Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης του πληθωρισμού επιταχύνθηκε στο 12,15%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Ηταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο σημείωσε άνοδο. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι τουρκικές αρχές είχαν κατορθώσει να χαλιναγωγήσουν αποτελεσματικά τον πληθωρισμό. Το καλοκαίρι του 2018 είχε εκτιναχθεί στα επίπεδα του 25% εξαιτίας μιας σοβαρότατης οικονομικής κρίσης, η οποία είχε καταβυθίσει τη λίρα έναντι του δολαρίου. Για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα οι τουρκικές τράπεζες του δημοσίου τομέα έχουν κυριολεκτικά πλημμυρίσει με δολάρια την αγορά, σε μία περίοδο, που το αμερικανικό νόμισμα δείχνει έντονη αστάθεια. Οι κινήσεις αυτές έκαναν τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings να καταχωρίσει την Τουρκία και τη νομισματική της πολιτική στην κατηγορία «διακύμανση υπό διαχείριση». Επιπλέον, την περασμένη χρονιά, προκλήθηκε στην Τουρκία τεχνητή έλλειψη ρευστότητας, ώστε να αποτραπούν οι ξένοι επενδυτές από το να κάνουν μαζικές πωλήσεις τουρκικών ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της γείτονος έχει αναλάβει ρόλο δανειστή του κράτους, διότι αγοράζει μαζικά κρατικά ομόλογα, αυτά, δηλαδή, τα οποία εν συνόλω αποχωρίζονται οι ξένοι, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού τεχνητά αποκλιμακώνεται. Από την πλευρά τους, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι πολιτικές επιλογές της τράπεζας είναι αβέβαιες και υπερβολικές. Από την αρχή της χρονιάς έχει αποκτήσει τουρκικά ομόλογα τουλάχιστον 1,9 δισ. τουρκικών λιρών/290 εκατ. ευρώ, ποσόν το οποίο αντιστοιχεί στο σχεδόν 1/3 του συνόλου των ομολόγων που αγοράστηκαν όλο το 2019.

Τέλος, ο Ερκίν Ισίν, οικονομολόγος της τράπεζας QNB Finansbank στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνει πως «η πολιτική αυτή αφενός ρυθμίζει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αφετέρου επηρεάζει την ίδια την εθνική οικονομία, όπως ακριβώς κάνουν εν γένει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση