ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοίγουν θέμα ταυτότητας στον ΔΗΣΥ

Τάσεις και υποομάδες διαμορφώνονται πριν από το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Ο ΔΗΣΥ μπορούσε ανέκαθεν να στεγάζει ειρηνικά και την εθνικόφρονα λαϊκή Δεξιά και την προοδευτική φιλελεύθερη τάση των αστικών κέντρων. Να εμπερικλείει πρόσωπα της φιλοσοφίας του Ανδρέα Θεμιστοκλέους μέχρι της σχολής σκέψης της Καίτης Κληρίδου. Να συνυπάρχουν συμφέροντα που κάλυπτε η ΣΕΚ μέχρι και εκπρόσωπων της ΟΕΒ και όλοι να είναι ευχαριστημένοι» έλεγαν προεκλογικά οι καλά γνωρίζοντες και του Συναγερμού αλλά και του πολιτικού παιχνιδιού.

Το ερώτημα είναι τώρα τι γίνεται και πόσοι εξακολουθούν να είναι ευχαριστημένοι από αυτό το παιχνίδι. Γιατί αν ο ΔΗΣΥ μπορούσε για χρόνια να σχοινοβατεί σε πολλαπλά πεδία (σε κυπριακό, οικονομία, κοινωνικά ζητήματα) επικαλούμενος την πολυφωνία του, το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που του έδωσε μεν την πρωτιά αλλά του πήρε σε σύγκριση με το 2014, 16193 ψήφους, ταρακούνησε πολλούς και ενίσχυσε την συναγερμική μουρμούρα. Ότι δηλαδή η λεγόμενη πολυφωνία του ΔΗΣΥ, μπορούσε να τύχει αποδοχής σε άλλες εποχές, όμως πλέον -και μετά την προεκλογική σκλήρυνση της θέσης του ΔΗΣΥ στο κυπριακό- ερμηνεύεται από μερίδα του ακροατηρίου και ως διγλωσσία με κύριο στόχο το κομματικό όφελος.

Η αρχή έγινε με τη δημόσια διαφοροποίηση του Μιχάλη Σοφοκλέους και της Ξένιας Κωνσταντίνου απέναντι στην τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου περί επίτευξης του στόχου. Κορυφώθηκε ωστόσο με τη συνέντευξη του Γιώργου Παμπορίδη στον «Φ» την περασμένη Κυριακή, όταν έθεσε θέμα ηγεσίας Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος βρίσκεται μακριά από τη συναγερμική βάση, θέμα απομάκρυνσης του ΔΗΣΥ από τις κληριδικές του αρχές και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Συνέντευξη που συζητήθηκε πολύ, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να ανταπαντά με διευρυμένο πολιτικό γραφείο τη Δευτέρα. Όπως λέγεται, όλα είναι βεβαίως ανοικτά για το τι θα γίνει στο Πολιτικό Γραφείο: από το να αποτελέσει μία ψυχοθεραπεία στελεχών μέχρι και να καταλήξουν σε συνέδριο επανακαθορισμού της ταυτότητας, των αρχών του ΔΗΣΥ, ίσως και κάποιων αλλαγών στην ανώτατη πυραμίδα.

Μέχρι τελικής πτώσεως;

Η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου θα πραγματοποιηθεί στις 6 και μισή το απόγευμα και όπως λέγεται, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένος να το πάρει μέχρι τελικής πτώσεως ούτως ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις. Στο Πολιτικό Γραφείο θα συμμετέχουν πρώην και νυν αξιωματούχοι της κυβέρνησης με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον τέως υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη που άνοιξε τη συζήτηση, τον Ιωάννη Κασουλίδη τον Χρίστο Πουργουρίδη αλλά και τον Αλέκο Μαρκίδη.

Ηγεσία και ιδεολογία

Σημειώνεται πως τη βδομάδα που πέρασε τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον ΔΗΣΥ, με στελέχη να τοποθετούνται δημοσίως για το τι πήγε λάθος και να διαφοροποιούνται καταδεικνύοντας πως υπάρχουν υποομάδες και διαφορετικές εκτιμήσεις του αποτελέσματος.

Μετά τον Γιώργο Παμπορίδη που έθεσε θέμα εκλογικού συνεδρίου, ενδεικτική της κατάστασης ήταν και η τοποθέτηση του Χρίστου Πουργουρίδη στον «Π» ότι ο ΔΗΣΥ γελοιοποιήθηκε για να κερδίσει ψήφους αλλά και η δήλωση του Αλέκου Μαρκίδη στο ίδιο μέσο, ότι ο κόσμος δεν δέχτηκε την αλλαγή φιλοσοφίας του ΔΗΣΥ. Τοποθετήσεις δηκτικές ως προς την αλλαγή στάσης της ηγεσίας του ΔΗΣΥ γύρω από το κυπριακό, με τα γνωστά ερωτήματα γύρω από την υποψηφιότητα Νιαζί αλλά και τις προειδοποιήσεις ότι μεγάλη αποχή Ε/κ στις εκλογές και μεγάλη συμμετοχή Τ/κ μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα ακόμη και τον νικητή.   Ερωτήματα εγείρονται για το αν τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα θα επαναλάβουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν δημοσίως, αν θα ζητήσουν αλλαγές ή αν θα επιλέξουν να τηρήσουν πιο χαμηλούς τόνους κατά το διευρυμένο πολιτικό συνέδριο.

Στο πλευρό Αβέρωφ

Αν και ο Αβέρωφ Νεοφύτου τήρησε σιγή ιχθύος μπροστά στις επικρίσεις, υπήρξαν στελέχη που υπερασπίστηκαν τον Συναγερμικό Πρόεδρο. Πρώτος ο υπεύθυνος δημοσίων Σχέσεων Αλέξανδρος Σίνκας και μετά ο επικεφαλής της διεύθυνσης κυπριακού του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Σταυρίδης ο οποίος μέσω tweet του, υπογράμμισε πως στηρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου γιατί βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρέλειψε να πει πως έστω κι αν έγιναν λάθη, όσοι ισχυρίζονται πως ο ΔΗΣΥ μετακινήθηκε εθνικιστικά λόγω του Συναγερμικού Προέδρου «στρουθοκαμηλίζουν συνειδητά». Πρόσθεσε δε με νόημα, πως αν η εθνικιστική τάση ισχύει «είναι αστείο να το αποδίδει κάποιος στον Αβέρωφ Νεοφύτου και ο νοών νοείτο». Τοποθέτηση που ερμηνεύτηκε ως τροχιοδεικτική βολή προς το Προεδρικό.

Βολές σε Προεδρικό

Υπάρχει άλλωστε η τάση εδώ και καιρό εντός συναγερμικών κύκλων ότι για την ροπή της Πινδάρου σε πιο συντηρητικά μονοπάτια στο κυπριακό, ευθύνεται η σκλήρυνση των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενδεικτικό ότι τα περί δανεικών ψήφων ξεκίνησαν πρώτα από τον Πρόεδρο και ακολούθησαν βέβαια σε ίδιο τόνο και ύφος από τον Συναγερμό. Όπως λένε οι συγκεκριμένες κομματικές πηγές, από τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος ακολουθούν αυτή τη στάση, το κυβερνών κόμμα εκ της θέσεώς του δε μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Το είχε άλλωστε πράξει το περασμένο Φθινόπωρο ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τις προειδοποιήσεις του για εθνικό τσουνάμι, οι οποίες προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του Προέδρου. Το αν αυτή η θέση θα καταγραφεί στο Πολιτικό Γραφείο θεωρείται πολύ πιθανό. Υπάρχουν βεβαίως και οι πολιτικοί κύκλοι που ανταπαντούν πως από το «εθνικό τσουνάμι» τα δείπνα με Τ/κ πολιτικούς και την παρουσία σε γάμους και κηδείες στα Κατεχόμενα, υπήρξε δραματική αλλαγή σε μικρό χρονικό διάστημα στη στάση και τις θέσεις του Συναγερμικού Προέδρου το οποίο έθεσε ζήτημα συνέπειας του κόμματος.

Η στάση Χάρη

Απέναντι στον Γιώργο Παμπορίδη τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος έχει εδώ και καιρό εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για επιστροφή στον ΔΗΣΥ επεσήμανε σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι πως οι όποιες κριτικές θα έπρεπε να γίνουν πριν τις εκλογές και όχι μετεκλογικά. Δήλωση που απαντήθηκε από τον Γιώργο Παμπορίδη με επισύναψη συνέντευξής του αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές. Το ποια στάση θα κρατήσει ο υπουργός Οικονομικών έχει το δικό της ενδιαφέρον σίγουρα δεδομένης και της φημολογίας που επικρατεί για επιστροφή του στην Πινδάρου.

Η μέση τάση

Υπάρχουν βεβαίως και στελέχη που δεν θα θέσουν ζήτημα ηγεσίας αλλά θα κινηθούν περισσότερο σε ζήτημα ταυτότητας και ιδεολογίας του ΔΗΣΥ. Πρώτος τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Σοφοκλέους αναλύοντας τέσσερα ζητήματα: ότι οι πολιτικές στοχεύσεις του ΔΗΣΥ σε κυπριακό, οικονομία, εσωτερική διακυβέρνηση κοινωνικά ζητήματα και μεταρρυθμίσεις δεν είναι ευδιάκριτες, ότι υπάρχει η εικόνα της κόπωσης, λανθασμένη προεκλογική στρατηγική αλλά και η ανάγκη ο ΔΗΣΥ να επανεύρει την αύρα του με τις παραγωγικές ομάδες, αλλιώς η παράταξη θα αργοπεθάνει.

Σε πλαίσιο περισσότερο ιδεολογικό παρά για τον προεκλογικό αναμένεται να σταθεί όπως όλα δείχνουν και η Ξένια Κωνσταντίνου. Η κα Κωνσταντίνου πρότεινε στροφή προς την Κεντροδεξιά και τη μετριοπάθεια και αυτό αναμένεται πως θα αναπτύξει κατά τη συνεδρία στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως και η βουλευτής της Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου σε συνέντευξή της στην «Κ» παραδέχτηκε πως έγιναν λάθος στην προεκλογική εκστρατεία σημειώνοντας πως «δεν υπήρξε ουσιαστική ευρωπαϊκή συζήτηση παρά μόνο κριτική ισοπέδωση, εθνικιστικό παραλήρημα και διγλωσσία». Το ποια θα είναι η πρότασή της στη συνεδρία του πολιτικού γραφείου θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Οι αλλαγές

Κομματικά στελέχη εκτιμούν πως θα υπάρξει αποτέλεσμα από το διευρυμένο πολιτικό γραφείο είτε με σημαντικές αλλαγές είτε με επουσιώδεις. Υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι η ηγεσία θα υποδείξει σε στελέχη να αναλάβουν να ασχοληθούν με συγκεκριμένες θέσεις στο κυπριακό και την οικονομία ούτως ώστε να οδηγηθούν προς επικύρωση σε ένα ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο. Υπάρχουν βεβαίως και στελέχη που αν και βλέπουν θετικά την προκήρυξη πολιτικού συνεδρίου, υπενθυμίζουν πως και μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2016, υπήρξε διάθεση αλλαγών η οποία περιορίστηκε σε ένα καταστατικό συνέδριο που αντί να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία, το απομόνωσε. Κάποιες πολιτικές πηγές, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο αλλαγών στην ανώτατη πυραμίδα του κόμματος στρέφοντας το βλέμμα στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Λευτέρη Χριστοφόρου ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες αλλά και τη θέση της αντιπροέδρου Στέλλας Κυριακίδου η οποία θα διοριστεί στη θέση της επιτρόπου. Θα πρέπει άλλωστε να σημειωθεί πως αλλαγές αναμένονται στην κοινοβουλευτική ομάδα εξαιτίας της αποχώρησης της κας Κυριακίδου και όχι μόνο, με την μετάβασή της στις Βρυξέλλες. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση