ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με αιχμές στο κυπριακό τα 100 χρόνια Κληρίδη

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπεραμύνθηκε των νέων ιδεών από το βήμα της εκδήλωσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε κλίμα προεκλογικό πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη, το οποίο πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης. Δίδοντας έμφαση στην πολιτική του πορεία, τις προσπάθειές του για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε αλλά και το όραμά του για μία Κύπρο επανενωμένη, οι ομιλητές της εκδήλωσης υπογράμμισαν τον πολιτικό του ρεαλισμό και την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προτού να είναι πολύ αργά. Τοποθετήσεις οι οποίες έστειλαν μήνυμα ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος κατά την ομιλία του υπεραμύνθηκε των νέων ιδεών που καταθέτει, παραδεχόμενος στην ουσία αναθεώρηση προτάσεων και πολιτικών.

Για τον Γλαύκο Κληρίδη μίλησε πρώτος ο στενός του συνεργάτης και φίλος Παντελής Κούρος ο οποίος έκανε αναφορά στη δημιουργία του Δημοκρατικού Συναγερμού και τις δύο θητείες διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη. Μιλώντας για το κυπριακό, έστειλε το μήνυμα ανάγκης επίλυσης του κυπριακού. «Πιστεύω είναι καιρός, κυρίως για όλους τους πολιτικούς ηγέτες, να συνειδοποιήσουν, την τραγικότητα της όλης κατάστασης, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να καθίσουν να βρουν μεταξύ τους, μια υπό τις συνθήκες συμπεφωνημένη πρόταση, την οποία να προωθήσουν προς τα Ηνωμένα Έθνη, για επίλυση του κυπριακού. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα, για τη σωτηρία της Ιδιαίτερης Πατρίδα μας. Και όχι μόνο το οφείλουμε προς τους εαυτούς μας, αλλά κυρίως, το οφείλουμε, προς τις γενεές που έφυγαν, και κυρίως, προς τις γενεές που θα ρθουν….» σημείωσε ο κ. Κούρος.

Ο ΔΗΣΥ είναι ο Κληρίδης

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας πως ο ΔΗΣΥ είναι ο Κληρίδης. Όπως είπε ο Γλαύκος Κληρίδης μπορούσε να διακρίνει το ποδοβολητό της Ιστορίας. «Ο ηγέτης που μετάφρασε το πνεύμα της εποχής του και το μετουσίωσε σε πολιτική. Που διάκρινε με παραδειγματική διορατικότητα τους σκοπέλους, αποφεύγοντας την πλάνη του λαϊκισμού, και καθοδήγησε το λαό με ορθοφροσύνη στο δρόμο του εθνικού συμφέροντος. Ένας πραγματικός ηγέτης για τον οποίο η πατρίδα ήταν λόγος ύπαρξης» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή την πολιτική κληρονομιά κουβαλούμε. Την πολιτική κληρονομιά του ιδρυτή μας Γλαύκου Κληρίδη.  Για εμάς, ήταν ο πολιτικός πατέρας που καθόρισε την πολιτική μας σκέψη. Μας εμπέδωσε την μετριοπάθεια, το διάλογο, την συναίνεση, την εξωστρέφεια. Την προσήλωση στα υψηλά οράματα» σημείωσε υπογραμμίζοντας πως με την ίδρυση του ΔΗΣΥ άνοιξε μία νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου. Όπως είππε δεν δημιούργησε απλώς ένα κόμμα αλλά μετασχημάτισε ολόκληρη παράταξη «που κουβαλούσε μια αγωνιστική εθνικόφρονα παράδοση,  μια παράταξη που βίωσε όπως όλη η Κύπρος, το διχασμό».

«Ο Γλαύκος Κληρίδης πέτυχε να εντάξει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ήταν ο στρατηγικός του στόχος. Μα πάνω απ’ όλα, αυτό που θα ήθελε να δει περισσότερο ο Γλαύκος Κληρίδης, θα ήταν το όραμα του για μια επανενωμένη Κύπρο να γίνεται πραγματικότητα». Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη παραμένει για τον ΔΗΣΥ ιστορική υποχρέωση και οφειλή.

Η ένταξη στην Ε.Ε

Για την σχέση του Γλαύκου Κληρίδη με την Αθήνα και τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης. Όπως είπε παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους, συνεργάστηκαν βασιζόμενοι σε κοινές αξίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Όπως είπε θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε χωρίς προηγουμένως την επίλυση του κυπριακού ωστόσο έγινε κατορθωτό εξαιτίας και της στενής συνεργασίας Αθήνας Λευκωσίας. Χαρακτηρίζοντας τον Γλαύκο Κληρίδη ως αξιόπιστο ηγέτη, επεσήμανε πως μετά από 22 χρόνια διαπραγμάτευσης χρειαζόταν να μπουν στο τραπέζι νέες ιδέες, καθώς στην πολιτική δεν πρέπει να μοιρολογείς αλλά να δημιουργείς ευκαιρίες. Όπως είπε στόχος του κ. Κληρίδη ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε και η επίλυση του κυπριακού, με το τελευταίο να ανακόπτεται λόγω της λήξης της θητείας του.

Το δημοψήφισμα και ο Νικόλας

Ο κ. Σημίτης έκανε αναφορά και στο Σχέδιο Ανάν εκφράζοντας την εκτίμηση πως τα δημοψηφίσματα δεν είναι πάντοτε η σοφότερη λύση δίδοντας ως παράδειγμα το δημοψήφισμα της Ελλάδας αλλά και το Brexit. Η εν λόγω αναφορά προκάλεσε την ενόχληση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος παρευρίσκετο στην αίθουσα και ο οποίος μέσω ανάρτησης στο twitter τον χαρακτήρισε αδιόρθωτο.

Υπεραμύνθηκε των νέων ιδεών

Τελευταίος στο βήμα βγήκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος έκανε λόγο για ρεαλισμό, τόλμη και αποφασιστικότητα του Γλαύκου Κληρίδη και τον χαρακτήρισε ως τον πολιτικό του μέντορα.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Νίκου Ανασασιάδη στις νέες ιδέες και προτάσεις που καταθέτει. Αναφορά που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως απάντηση στις αιχμές που δέχεται τελευταίως και εντός ΔΗΣΥ για τη στάση του στο κυπριακό.

«Τιμώντας τη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσω να πολιτεύομαι στη βάση των όσων μας άφησε ως παρακαταθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαιώνοντας πως απόλυτη έγνοια του είναι να πραγματοποιηθεί το όραμα όλων.

«Τολμώ πολλές φορές να εισηγούμαι νέες προτάσεις για έξοδο από το αδιέξοδο, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε λειτουργική, βιώσιμη, διαρκή λύση και όχι την όποια λύση που θα μας οδηγήσει την επομένη σε κατάρρευση, γιατί εν τέλει θα υποστούμε τα χειρότερα, εκείνα που θέλουμε να αποφύγουμε. Για αυτό και πρέπει, πιστεύω, να μη διστάζουμε, όταν απαιτείται, να ξεφύγουμε από στερεότυπα, ή να παραμένουμε αγκυλωμένοι σε κάποιες απόψεις που έχουν εκφραστεί προ 45 χρόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για την αποκέντρωση εξουσιών αλλά και την πρόταση για κοινοβουλευτική δημοκρατία.

«Αυτό που ξέρω είναι πως η όλη ζωή του Γλαύκου Κληρίδη ήταν γεμάτη από παραδείγματα τόλμης και αποφασιστικότητας. Ο Κυπριακός Ελληνισμός έδωσε αγώνα για την Ένωση. Όμως, την ώρα που οι συνθήκες, η αδήριτη ανάγκη επέβαλλε την ανεξαρτησία, για το καλό της πατρίδας υποστήριξε την ανεξαρτησία.

Όταν μετά την εισβολή κανένας δεν τολμούσε να διανοηθεί ότι θα ήταν δυνατόν να συζητείται ή να διαπραγματεύεται η οποιαδήποτε άλλη βάση λύσης εκτός του ενιαίου κράτους, τόλμησε μήνες ελάχιστους μετά την εισβολή να μιλήσει για την πολυπεριφερειακή ομοσπονδία. Και τι δεν άκουσε! Ότι, πόσο προδότης υπήρξε. Για να περάσουν δύο χρόνια μετά να δεχθούμε την περιφερειακή διζωνική ομοσπονδία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «ήταν ο άνθρωπος που, πολύ σωστά λέχθηκε, είχε τη δύναμη να μετρά σωστά, να προβλέπει ορθότερα, αλλά και να αποφασίζει και να αναλαμβάνει το βάρος των ευθυνών. Για αυτό και διακρίθηκε για αυτό και παρέμεινε για αυτό και δεν τον παράκαμψε η Ιστορία».

«Αυτή την πορεία - πρέπει να πω υπήρξε ότι ο πολιτικός μου μέντορας - δεν μπορώ να εγκαταλείψω» κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X