ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είχαν άλλες προτεραιότητες οι δύο ηγέτες

Αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών λόγω βεβαρημένου προγράμματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το βεβαρημένο τους πρόγραμμα επικαλέστηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για να απορρίψουν τελικώς την πρόσκληση της Ειδικής Αντιπροσώπου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για να παραστούν στην δεξίωση που έδωσε στο Λήδρα Πάλας το βράδυ της Τρίτης. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τους δύο ηγέτες ξεχωριστά ούτως ώστε να παρευρεθούν.

Τι μεσολάβησε ώστε να αρνηθούν οι δύο ηγέτες να παρευρεθούν στην εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών ήταν το ζήτημα που επικράτησε και στα πολιτικά και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια το πρωί της Τρίτης, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προλάβει να κοινοποιήσει τη Δευτέρα πως θα παρευρεθεί στην εκδήλωση μαζί με τον Τ/κ ηγέτη. Πολιτικοί κύκλοι είχαν διερωτηθεί κατά πόσο η άρνηση των δύο ηγετών συνδέεται με τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν, η αλήθεια ωστόσο είναι πως και οι δύο ηγέτες είχαν άλλες προτεραιότητες.

Ο ένας διακαναλική και ο άλλος εκδηλώσεις

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αρνήθηκε τελικώς να παραστεί καθώς, όπως λένε διπλωματικές πηγές, ήθελε να προετοιμαστεί καταλλήλως για την διακαναλική που έχει την Τετάρτη και κατά την οποία θα συζητηθεί η συνάντηση στο Βερολίνο. Από πλευράς του Προέδρου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως έχει ανειλημμένο βεβαρημένο πρόγραμμα, καθώς θα παραστεί σε δύο εκδηλώσεις και την επόμενη μέρα ταξιδεύει για Βρυξέλλες. Βάσει βεβαίως του προγράμματος που κοινοποιείται στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε να παραστεί μόνο σε μία εκδήλωση το απόγευμα και συγκεκριμένα στην παρουσίαση του βιβλίου του Φώτου Φωτιάδη «Απόσταγμα Ζωής. Επιστολές-Κείμενα- Αρθρογραφία» η οποία δεν συμπίπτει με την ώρα της εκδήλωσης των Ηνωμένων Εθνών.

Έσπευσαν για διευκρινίσεις

Ο θόρυβος ωστόσο που προκάλεσε η ακύρωση του Προέδρου, ανάγκασε το Προεδρικό να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση για τους λόγους της ακύρωσης και το τι προηγήθηκε. Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε εξαρχής σκοπό να πάει δεδομένου και του βεβαρημένου προγράμματός του, όμως αποδέχθηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί στην εκδήλωση όταν πληροφορήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα παρευρίσκετο ο Τουρκοκύπριος Ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί. «Όταν ενημερώθηκε η Προεδρία της Δημοκρατίας ότι ο κ. Μουσταφά Ακκιντζί δεν θα παρευρίσκετο τελικά στην εκδήλωση εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων που έχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα παραστεί και ο ίδιος για να εκπληρώσει το δικό του ανειλημμένο βεβαρημένο πρόγραμμα».

Πρωτοβουλία από Σπέχαρ

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευκαιρία του τέλους του έτους, από την Ειδική Αντιπρόσωπο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και σε αυτή είχαν προσκληθεί, εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, πολιτικοί και άλλες προσωπικότητες και από τις δυο κοινότητες της Κύπρου, καθώς και ξένοι διπλωμάτες. Σύμφωνα πάντως με διπλωματικούς κύκλους, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είχε εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για παρουσία και των δύο ηγετών καθώς θα ήταν μία ευκαιρία να έρθουν οι δύο πλευρές πιο κοντά μετά την πρόοδο που καταγράφηκε στο Βερολίνο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Νίκο Αναστασιάδη για να τον ενημερώσει πως ο κ. Ακιντζί θα είναι παρών στην εκδήλωση και να τον προτρέψει να παρευρεθεί και ο ίδιος. Τ/κ πηγές σημειώνουν βεβαίως πως το ίδιο έπραξε και με τον Τ/κ ηγέτη, ενημερώνοντάς τον πως θα ήταν καλή ιδέα να παρευρεθεί δεδομένου ότι θα παρευρεθεί και ο Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσκληση που όχι μόνο δεν καρποφόρησε στην προσπάθεια να έρθουν οι δύο πλευρές κοντά, αλλά προκάλεσε περαιτέρω προβλήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πριν από μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να επιτύχουν μια διευθέτηση βασισμένη σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος του 1991 και συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού μέσα σε ένα προβλέψιμο χρονικό ορίζοντα, είναι υψίστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία και των δύο κοινοτήτων και ότι το υφιστάμενο status quo είναι μη βιώσιμo.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X