ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε: Προέχει η υγεία των πολιτών και η παροχή ιατρικού εξοπλισμού

«Αν πετύχουμε να περιορίσουμε το ρυθμό μετάδοσης θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας», δήλωσε ο νωρίτερα στο διάγγελμα του πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Περιορισμούς και αυστηρότατους ελέγχους στα εξωτερικά αλλά και εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε για τις επόμενες 30 μέρες αλλά με τρόπο που θα επιτρέπει την λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, καθώς και την ενίσχυση των μέτρων για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών αλλά και τρόπους για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στον «ένα και μοναδικό αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό» περιορίζοντας όσο γίνεται την εξάπλωση του όπως δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εκτός από τους 27 αρχηγούς Κρατών συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη επίσης οι Πρόεδροι του Γιούρογκρουπ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώνοντας τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης και ενίσχυσης της έρευνας για την εξεύρεση του εμβολίου παρουσιάσθηκε αισιόδοξη μάλιστα απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε «να επιτευχθεί μέχρι το φθινόπωρο». Υπάρχουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες εργάζονται πάνω σε μία πατέντα σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την ομόφωνη υποστήριξη στις προτάσεις που είχε υιοθετήσει νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αποφασίσαμε να εργασθούμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης και των συνεπειών της», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Σάρλ Μισέλ και πρόσθεσε:

«Στις προτεραιότητες που δόθηκαν η πρώτη είναι ο περιορισμός της επέκτασης του ιού και η μόλυνση του υιοθετώντας τις προτάσεις της Κομισιόν στα σύνορα για την διευκόλυνση της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού και παραγωγής και διακίνησης ιατρικών συστημάτων ενώ οι συμπολίτες μας να μπορούν να επαναπατριστούν. Για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της νόσου αποφασίσαμε στα εξωτερικά σύνορα για 30 ημέρες να μην γίνονται μη απαραίτητα ταξίδια.»

Τόσο ο Σάρλ Μισέλ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσαν ικανοποιημένοι για την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών να ενισχύσουν οικονομικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας. «Είναι, τονίσθηκε, πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί πρόοδος σε αυτό το θέμα».

Σχετικά με την έρευνα «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους επιστήμονες ερευνητές για αντιμετώπιση του COVID-19 και την πρόοδο για την εξεύρεση εμβολίου και καλούμε την Κομισιόν να ενίσχυσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες προς αυτό τον σκοπό».

Το τέταρτο σημείο των μέτρων αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών καλώντας το Eurogroup να εξειδικεύσει τα μέτρα με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν ώστε να αντιμετωπισθούν σοβαρές συνέπειες σε κλάδους της οικονομίας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η ανάγκη «ευέλικτων μορφών εργασίας και προσαρμογή στην νέα κατάσταση με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Παράλληλα οι 27 τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης από κοινού των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών ώστε να δοθούν λύσεις και μέσα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Επίσης θα δοθούν κατευθύνσεις σε διπλωματικό επίπεδο στις τρίτες χώρες ώστε να επαναπατρισθούν το γρηγορότερο και να ξεπερασθούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες των ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Εκεί όπου χρειάζεται θα χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί της πολιτικής ευρωπαϊκής προστασίας, ενώ θα αποδεσμευθούν οι κατάλληλοι πόροι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι μια δεύτερη τηλεδιάσκεψη κορυφής πρόκειται να πραγματοποιηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα στη θέση της προγραμματισμένης για Πέμπτη και Παρασκευή συνάντησης των αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες.

Μετά από τις τρείς ώρες συνεδρίασης, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, το μήνυμα είναι ότι σφίγγουμε τη θηλιά σε μια σοβαρή και κρίσιμη κρίση πρωτόγνωρη για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Κοινό Ανακοινωθέν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν ότι «προτεραιότητα είναι η υγεία των ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να εργασθούμε μαζί και να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της».

Τα μέτρα προτεραιότητας είναι:

Ο περιορισμός επέκτασης του ιού.
2. Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού
3. Η προώθηση της Έρευνας
4.Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών
5. Ο Επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων στις τρίτες χώρες.

>> Τελευταίες Ειδήσεις
>> Δείκτες Συναλλαγών
>> Προηγούμενες Μέρες


Ελλάδα:
- Επιβεβαιωμένα Κρούσματα: 387
- Αποθεραπεύτηκαν: 10
- Κατέληξαν: 5

Βαλκάνια & Ανατολική Μεσόγειος:
Αίγυπτος: 196 (Κατέληξαν: 6)
Αλβανία: 55 (Κατέληξαν: 1)
Β. Μακεδονία: 31 (Κατέληξαν: 0)
Βουλγαρία: 81 (Κατέληξαν: 2)
Ισραήλ: 337 (Κατέληξαν: 0)
Λίβανος: 124 (Κατέληξαν: 3)
Τουρκία: 98 (Κατέληξαν: 1)

Παγκοσμίως (JHU CSSE):
- Επιβεβαιωμένα Κρούσματα: 196.639
- Αποθεραπεύτηκαν: 80.840
- Κατέληξαν: 7.893
- Ώρα: 23:59


[23:00] Τουρκία: Πρώτος νεκρός από κορωνοϊο.
Κατέληξε ο πρώτος νοσούντας από τον νέο κορωνοϊό στην Τουρκία, σε ηλικία 89 ετών. Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα με τον νέο απολογισμό της μέρας, ανέρχονται στα  98.

[22:40] Ολλανδία: Κλείνει τα σύνορα σε μη Ευρωπαίους ταξιδιώτες
Η Ολλανδία θα απαγορεύσει σε όλους τους μη Ευρωπαίους ταξιδιώτες να εισέλθουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μια ξεχωριστή κίνηση, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών συνέστησε σε όλους τους Ολλανδούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο.

[22:30] Επιτροπή σοφών επιστημών ενεργοποιεί η ΕΕ εναντίον του ιού
H Επιτροπή συστήνει ευρωπαϊκή ομάδα επιστημόνων για να ενισχύσει τον συντονισμό και την ιατρική απόκριση της ΕΕ.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε μια συμβουλευτική επιτροπή για τη νόσο COVID-19, αποτελούμενη από επιδημιολόγους και ιολόγους από διάφορα κράτη μέλη, η οποία θα καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για βασιζόμενα στην επιστήμη και συντονισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνου. Πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε βάσει εντολής των κρατών μελών, θα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπρόεδρος η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

[21:50] Βέλγιο: Σε καραντίνα από αύριο
Το Βέλγιο θα τεθεί σε καραντίνα, από αύριο Τετάρτη, στις 13.00 ώρα Ελλάδας έως τις 5 Απριλίου, με τις αρχές να περιορίζουν τις μετακινήσεις των πολιτών, προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Οι μετακινήσεις των Βέλγων θα περιοριστούν στις επισκέψεις τους σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι συναθροίσεις θα απαγορεύονται, ωστόσο θα επιτρέπεται η σωματική δραστηριότητα έξω, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πολιτών.

Η αστυνομία θα εγγυάται την επιβολή της καραντίνας, μετέδωσε το RTBF.

[21:30] Κλείνουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. για 30 ημέρες
Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, η ΕΕ θα «συντονίσει» την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό.

[19:49] Ιταλία: 345 νεκροί σε μία ημέρα
Tα συνολικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 31.506. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.503 ενώ 2.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Τη Δευτέρα, τα κρούσματα ήταν 27.980, ενώ συνολικά είχαν χάσει την ζωή τους 2.158 ασθενείς. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 345 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.526 νέα κρούσματα.

[19:20] Ισπανία: Πακέτο 200 δισ. για την αντιμετώπιση της κρίσης
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ένα «άνευ προηγουμένου» πακέτο βοήθειας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και τη μείωση των επιπτώσεων της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην οικονομία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο Σάντσεθ επισήμανε ότι η κρίση φρέναρε την ισπανική οικονομία και η κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταρτίσει έναν νέο «προϋπολογισμό ανασυγκρότησης».

[18:00] Ελλάδα: Πέμπτος Νεκρός και συνολικά 387
Τον πέμπτο νεκρό από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 35 νέα κρούσματα, ο αριθμός των οποίων ανεβάζει το συνολικό νούμερο στα 387. Ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 68 έτη.

[17:40] Ηνωμένο Βασίλειο: Εκτίμηση για 20.000 θανάτους και για 55.000 υπάρχοντα κρούσματα 
Η συγκράτηση του αριθμού των θανάτων από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από τις 20.000 «θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς.

Παράλληλα με την κατάθεσή του στην επιτροπή, ανακοινώθηκε ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 407 σε 24 ώρες, φτάνοντας πλέον τα 1.950. Οι θάνατοι έχουν ανεβεί στους 56, αν και αναμένεται ανανέωση του απολογισμού εντός του απογεύματος. Τα άτομα που έχουν εξεταστεί είναι 50.442.

Ο σερ Πάτρικ παραδέχθηκε, πάντως, ότι με βάση τα καταγεγραμμένα ποσοστά θνησιμότητας του νέου κορωνοϊού θα ήταν μία ακριβής εκτίμηση να πει κανείς ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή είναι περίπου 55.000.

[17:25] Ιράν: Προειδοποιεί ότι ο ιός θα μπορούσε να σκοτώσει «εκατομμύρια» στην Ισλαμική Δημοκρατία
Η χώρα εξέδωσε την πιο «άσχημη» προειδοποίησή της μέχρι στιγμής σχετικά με το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, COVID-19, υποδεικνύοντας ότι «εκατομμύρια» πολίτες θα μπορούσαν να πεθάνουν στην Ισλαμική Δημοκρατία, εάν το κοινό συνεχίσει να ταξιδεύει και αγνοεί τις οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera, δημοσιογράφος κρατικής τηλεόρασης του Ιράν, ο οποίος είναι επίσης ιατρός, έδωσε την προειδοποίηση μόνο λίγες ώρες μετά, αφότου σκληροπυρηνικοί-Σιίτες το προηγούμενο βράδυ, κατάφεραν να εισέλθουν στις αυλές δύο μεγάλων ιερών, τα οποία η κυβέρνηση της χώρας είχε κλείσει λόγω φόβων για περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Παράλληλα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, εξέδωσε θρησκευτική απόφαση η οποία απαγορεύει τα «περιττά» και «μη ουσιόδη» ταξίδια στη χώρα.

[17:00] Ελλάδα / Διάγγελμα Πρωθυπουργού: «Είμαστε σε πόλεμο, ο εχθρός δεν είναι ανίκητος»
Στους πολίτες απηύθυνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης για το σοβαρό πρόβλημα του κορωνοϊού. Οπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού το τηλεοπτικό μήνυμα άρχισε στις 17:00, της Τρίτης, 17 Μαρτίου.

«Είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Αν πετύχουμε να περιορίσουμε το ρυθμό μετάδοσης θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του.

Όπως εξήγησε τρεις είναι οι στόχοι της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης:
• Ο περιορισμός της διάδοσης του ιού
• Η ενίσχυση του συστήματος υγείας
• Στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα δοθούν 2 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθηθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα στον τζίρο και γίνονται ενέργειες για να αποτραπεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

«Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα βοηθήσουν την ρευστότητα. Αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον υγειονομικό τομέα υπογράμμισε ότι ήδη 2.000 γιατροί και νοσηλευτές οδεύουν στις θέσεις τους. Το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και το κτίριο Άττικα του Θριασίου θα λειτουργούν αποκλειστικά για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Έτσι προστέθηκαν στο σύστημα υγείας επιπλέον 1.900 κλίνες. «Εύχομαι να μην της χρειαστούμε όλες. Είμαστε στην αρχή της μάχης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

[16:40] Γερμανία: Καταγγελίες για ελλείψεις υγειονομικού υλικού
Για ελλείψεις στον κλάδο των φαρμακευτικών ειδών λόγω της διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων κυρίως στην Κίνα, κατηγορούν την κυβέρνηση γιατροί και παράγοντες της αγοράς.

«Υπάρχουν ελλείψεις, αλλά οφείλονται και στο γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες πωλήθηκαν στην Κίνα και σε άλλες περιοχές, ενώ η παραγωγή δεν έχει καταφέρει ώς τώρα να ανταποκριθεί στην ζήτηση», δήλωσε στο ιστολόγιο «Steingart's Morning Briefing» ο καθηγητής Έντβιν Κολ, επικεφαλής της kohlpharma, της μεγαλύτερης εταιρίας εισαγωγής φαρμακευτικών ειδών της Γερμανίας.

[16:20] Π.Ο.Υ: Οι ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα «πλέον τολμηρά» μέτρα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα «πλέον τολμηρά» μέτρα, δήλωσε σήμερα στην Κοπεγχάγη ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη είναι «το επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Κάθε χώρα, χωρίς εξαιρέσεις, οφείλει τα λάβει το πλέον τολμηρά μέτρα για την ανάσχεση ή την επιβράδυνση της απειλής του ιού», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Ο ΠΟΥ-Ευρώπη περιλαμβάνει 53 χώρες, τόσο ετερόκλητες όσο η Ρωσία και η Ανδόρα, η Γερμανία και το Τατζικιστάν.

[16:00] Ρωσία: Οκτώ άνθρωποι ανάρρωσαν από τον ιό
Ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό και πήραν εξιτήριο έφθασε τους οκτώ, αναφέρεται στην ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης stopkoronovarius.rf, την οποία έχει δημιουργήσει η ρωσική κυβέρνηση για να ενημερώνεται ο κόσμος για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα με τον κορωνοϊό.

«Οκτώ άτομα ανέρρωσαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα, στην οποία διευκρινίζεται ότι μεταξύ των οκτώ αυτών ατόμων είναι τρία, τα οποία είχαν μεταφερθεί στην Ρωσία από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, στο οποίο υπήρξε έξαρση του κορωνοϊού. Και τα τρία αυτά άτομα πήραν εξιτήριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στην Ρωσία έχουν καταγραφεί 93 κρούσματα. Η πλειοψηφία των ασθενών παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

[15:50] Ολλανδία: Στα 1.705 τα κρούσματα - 43 οι θάνατοι
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ολλανδία είναι 1.705, ανακοίνωσαν σήμερα υγειονομικοί αξιωματούχοι, ενώ 43 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της νόσου.

«Δεκαεννέα ασθενείς πέθαναν από την Covid-19 μετά την προηγούμενη επικαιροποίηση» που έγινε χθες, Δευτέρα, αναφέρει σε δήλωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM). Προσθέτει πως οι άνθρωποι που πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν ηλικίας μεταξύ 63 και 94 ετών.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 292 κρούσματα από τα 1.413 που ήταν μια μέρα πριν.

[15:40] Al Jazeera: Γραφικό για την απόσταση εκτός σπιτιού
[15:40] Γερμανία: Θετικός στον κορωνοϊό ο υποψήφιος πρόεδρος του CDU Φρίντριχ Μερτς
Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Φρίντριχ Μερτς.

«Το τεστ που έκανα την Κυριακή είναι θετικό. Θα μείνω μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στο σπίτι, σε καραντίνα», δήλωσε ο κ. Μερτς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

[15:00] Κόντε: «Ποτέ όσο σήμερα η Ιταλία δεν χρειάστηκε να μείνει ενωμένη»
Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιδιώκει να εμψυχώσει τους Ιταλούς και υπογραμμίζει:

«Πριν από 159 χρόνια η Ιταλία ενώθηκε. Από τότε η χώρα μας αντιμετώπισε χίλιες δυσκολίες. Δυο παγκοσμίους πολέμους, τον φασισμό. Αλλά οι Ιταλοί, με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα, κατάφεραν πάντα να ξανασηκωθούν και να ξεκινήσουν μια νέα πορεία. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια νέα, ιδιαίτερα δύσκολη δοκιμασία. Πολλοί Ιταλοί τις ώρες αυτές θρηνούν τον χαμό αγαπημένων τους προσώπων, αγωνιούν για την εισαγωγή συγγενών τους στο νοσοκομείο, υποφέρουν διότι είναι μακριά από την οικογένειά τους, για την εμπορική τους δραστηριότητα που είναι κλειστή και για το μέλλον, το οποίο είναι αβέβαιο».

[14:45] Φιλιππίνες: Ακόμοι δύο ασθενείς κατέληξαν στη χώρα
Το υπουργείο Υγείας της χώρας, ανέφερε δύο ακόμη θανάτους λόγω του κορωνοϊού, φέρνοντας το σύνολο των νεκρών σε 14.

[14:25] Βρυξέλλες / Ε.Ε.:  Ο επαναπατρισμός πολιτών και η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού υπό την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συζητήθηκαν ο επαναπατρισμός πολιτών της ΕΕ, τα επόμενα βήματα για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, η εντατικοποίηση παραγωγής ιατρικών συσκευών, η εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών για τα σύνορα και η προοπτική λήψης οικονομικών μέτρων.

[14:00] Γαλλία: 67 εκατ. άνθρωποι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους
Ο γενικός περιορισμός του γαλλικού πληθυσμού, τον οποίο επέβαλε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την επιδημία του κορωνοϊού, ξεκίνησε σήμερα στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Κύπρου), ένα μέτρο εντελώς πρωτόγνωρο στην ιστορία της χώρας.

Για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες, περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις --για ανεφοδιασμό, λόγους υγείας-- κινδυνεύοντας με επιβολή προστίμου αν δεν το κάνουν, στο πλαίσιο του «πολέμου» που κήρυξε εναντίον αυτής της παγκόσμιας επιδημίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

[13:50] Κίνα: Εγκρίνεται εμβόλιο για κλινικές δοκιμές
Η κυβέρνηση της χώρας έχει εγκρίνει κλινικές δοκιμές σχετικά με το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με μια αναφορά στην κυβερνητική Ημέρα του Κομμουνιστικού Κόμματος, από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ερευνητές καθοδηγούνται από τον Chen Wei, μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας.

[13:40] Π.Ο.Υ: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στην έδρα του Οργανισμού
Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της υπηρεσίας που ηγείται της διεθνούς μάχης κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο εργαζόμενοί του έχουν προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2.

Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στον ΠΟΥ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, μετά την ανακοίνωση ενός κρούσματος στην έδρα του ΟΗΕ στην ίδια πόλη της Ελβετίας καθώς και ενός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την προηγούμενη εβδομάδα.

«Οι εργαζόμενοι είχαν αποχωρήσει από τα γραφεία και άρχισαν να έχουν συμπτώματα όταν ήταν σπίτι τους. Έγιναν τεστ και επιβεβαιώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από την covid-19», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ εκπρόσωπος του ΠΟΥ στους δημοσιογράφους

[13:10] Ισπανία: 2.000 τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
Περί τα 2.000 νέα κρούσματα της επιδημίας COVID-19 καταγράφηκαν στην Ισπανία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα ανέρχεται σε 11.178, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Χθες, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 9.161. Ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 491.

[13:00] Ιράν: Στα 988 τα θύματα του ιού
Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Υγείας τηε χώρας, ακόμη 135 άτομα έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανούντων στη χώρα να φτάνει σχεδόν τους 1000.

[12:45] Ηνωμένο Βασίλειο / Τζόνσον: Αλλάζει στρατηγική μετά από πρόβλεψη για πάνω από 500.000 θανάτους
Μία μελέτη της ομάδας του κορυφαίου επιδημιολόγου Νιλ Φέργκιουσον στο Imperial College London που προβλέπει καταστροφικές επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεισε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας στην χώρα.Η μελέτη προβλέπει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και ένα εθνικό σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης.

Σε μία αιφνίδια μεταστροφή της μέχρι σήμερα στρατηγικής της, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έδωσε χθες οδηγίες για περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές επαφές και απομόνωση των ατόμων άνω των 70 ετών.

[12:30] Συναγερμός στην Ασία από την εισαγωγή φορέων του ιού από Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή
Αναβλήθηκε η σύνοδος μεταξύ ΕΕ και Κίνας που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κίνα δεν είχε ανακοινώσει ποτέ δημοσίως την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όμως Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν δηλώσει πως είχε συμφωνηθεί η 30ή και η 31η Μαρτίου για τη διεξαγωγή της συνόδου.

[12:10] Ιταλία / Βένετο: Αποφασίσθηκε μαζική ανίχνευση του ιού
Ο περιφερειάρχης του Βένετο Λούκα Τζάια αποφάσισε να ζητήσει την πραγματοποίηση μαζικής ανίχνευσης του ιού στους κατοίκους της περιφέρειάς του. «Θα πάρουμε τροχόσπιτα και θα κάνουμε τεστ σε όλους», δήλωσε ο Τζάια. Ο στόχος του είναι να πραγματοποιήσουν οι αρχές της περιφέρειας μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα για να εντοπισθούν οι πολίτες που είναι θετικοί στον ιό, αλλά δεν έχουν εμφανή συμπτώματα.

Το αποτέλεσμα των τεστ αυτών θα προκύπτει το πολύ τέσσερις ώρες μετά την πραγματοποίησή τους. Το μοντέλο στο οποίο αναφέρεται ο Τζάια είναι αυτό της κωμόπολης Βο Εουγκάνεο, στην οποία έγινε διπλό τεστ ανίχνευσης του ιού σε όλο τον πληθυσμό. Το δεύτερο τεστ πραγματοποιήθηκε δεκαπέντε ημέρες μετά το πρώτο. Την δεύτερη φορά εντοπίσθηκαν 84 επιπλέον θετικοί στον κορωνοϊό και ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.

[11:55] Ιταλία / Μπερλουκόνι: €10 εκ. για μετατροπή σε νοσοκομειακή πτέρυγα 400 κλινών
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έκανε γνωστό ότι είναι έτοιμος να δωρίσει 10 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μετατραπεί άμεσα ένα τμήμα του, της πρώην Έκθεσης του Μιλάνου, σε νοσοκομειακή πτέρυγα για τους ασθενείς του κορωνοϊού.

Θα έχει χωρητικότητα τετρακοσίων κλινών και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας με δέκα ημερών.

[11:30] Αναβάλλεται η σύνοδος Κίνας- ΕΕ
Αναβλήθηκε μια σύνοδος μεταξύ ΕΕ και Κίνας που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κίνα δεν είχε ανακοινώσει ποτέ δημοσίως την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όμως Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν δηλώσει πως είχε συμφωνηθεί η 30ή και η 31η Μαρτίου για τη διεξαγωγή της συνόδου.

[11:10] Κινεζική αγανάκτηση για tweet του Τραμπ
Η Κίνα εξέφρασε σήμερα «την έντονη αγανάκτησή της» για την ανάρτηση που έκανε χθες Δευτέρα στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τον νέο κορωνοϊό «κινέζικο ιό».

Τόσο η διπλωματία όσο και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης είναι αγανακτισμένα από τη χρήση από την Ουάσινγκτον αυτής της έκφρασης, η οποία εκτιμούν ότι στιγματίζει την Κίνα.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε στο Twitter: «Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν ενεργά τις βιομηχανίες αυτές, όπως τις αεροπορικές εταιρείες και άλλες, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον Κινεζικό Ιό. Θα είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ!».

[10:30] Γερμανία: Ο ΥΠΟΙΚ αναμένει ότι η κρίση θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο RTL ότι αναμένει η κρίση του κορωνοϊού να διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου.

«Αναμένω ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες για όλο τον μήνα Απρίλιο και όλο τον μήνα Μάιο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει «σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων» κατά την περίοδο αυτή. «Άρα δεν θα συμβούλευα κανένα να υπολογίζει ότι αυτό θα τελειώσει σε οκτώ ημέρες», δήλωσε ο Αλτμάιερ.

[10:00] Ελβετία: Ενδέχεται να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία λόγω του ιού
Τα ελβετικά νοσοκομεία ίσως καταρρεύσουν, αν η επιδημία του νέου κορωνοϊού εξακολουθήσει να εξαπλώνεται γρήγορα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του τομέα μολυσματικών ασθενειών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας της Ελβετίας, ο Ντάνιελ Κοχ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SRF.

«Ο ιός είναι μεταξύ μας, τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί και, αν αυτό συνεχιστεί, τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν», υπογράμμισε.

Οι αρχές της Ελβετίας κινητοποίησαν έως και 8.000 μέλη του στρατού χθες, Δευτέρα, και απαγόρευσαν όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις αφού κήρυξαν την επιδημία COVID-19 «εξαιρετική» κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την οποία απαιτούνται ριζικά μέτρα. Περισσότεροι από 2.330 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 μέχρι στιγμής στην Ελβετία και τουλάχιστον 14 έχουν πεθάνει.

[09:30] Λευκός Οίκος: Νέες οδηγίες για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού
Ο Λευκός Οίκος προχώρησε χθες στη δημοσιοποίηση ενός νέου πακέτου οδηγιών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, προειδοποιώντας τους Αμερικάνους να περιορίσουν τις κοινωνικές συναθροίσεις τους στα δέκα ή λιγότερα άτομα.

Παράλληλα, συνέστησε στα εστιατόρια, στα μπαρ, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις όπου συχνάζουν πολλά άτομα, να παύσουν τη λειτουργία τους στις Πολιτείες όπου έχει παρατηρηθεί μετάδοση του ιού μεταξύ των μελών των τοπικών κοινωνιών.

[09:15] Ρουμανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται για 30 ημέρες η Ρουμανία λόγω κορωνοϊού. «Από σήμερα (χθες), ισχύει καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε όλη τη Ρουμανία για μια περίοδο 30 ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος, ο οποίος είχε προαναγγείλει όσα ανακοίνωσε χθες κατά μετά την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Λούντοβιτς Όρμπαν, το περασμένο Σάββατο, κάλεσε τους πολίτες να ακούνε τα μηνύματα των αρχών, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που τους δίνονται και να περιορίσουν κατά το μέγιστο δυνατό τις μετακινήσεις τους προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

[08:50] Ταϊλάνδη: Τριάντα νέα κρούσματα
Οι αρχές της Ταϊλάνδης κατέγραψαν 30 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα, γεγονός που αύξησε σε 177 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, γνωστοποίησε ο Σουχούμ Καντσαναπιμάι, στέλεχος του ταϊλανδικού υπουργείου Υγείας.

[08:30] Τουρκία: 47 κρούσματα κορωνοϊού - Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Ερντογαν 
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι απαγορεύει τις συναθροίσεις σε χώρους λατρείας, διατάσσει να κλείσουν καφέ, σινεμά, θέατρα, νυχτερινά κέντρα και πολιτιστικοί χώροι, ενώ αναστέλλει τις αεροπορικές συνδέσεις και με άλλες χώρες, καθώς εντείνει την προσπάθειά της να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, η οποία επιταχύνεται στη χώρα, όπου πλέον καταμετρώνται σχεδόν πενήντα κρούσματα.

[07:50] Κολομβία: Κλείνει τα σύνορα έως την 30ή Μαΐου
Η κυβέρνηση της Κολομβίας αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα από σήμερα Τρίτη ως την 30ή Μαΐου, για να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

«Έλαβα την απόφαση να κλείσουν, τα μεσάνυχτα, όλα τα χερσαία, θαλάσσια και ποτάμια σύνορα της χώρας από τη 17η Μαρτίου 2020 ως την 30ή Μαΐου», ανέφερε μέσω Twitter ο αρχηγός του κράτους των Άνδεων. Στην Κολομβία έχουν επιβεβαιωθεί 54 κρούσματα του κορωνοϊού.

[07:35] Γερμανία: 13 νεκροί και πάνω από 6.000 κρούσματα
Ξεπέρασαν τα 6.000, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Γερμανία, με 1.174 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται μέσα στο περασμένο 24ωρο, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές της ασθένειας COVID-19 ανέρχονται σε 13. Στα 7.100 ανεβάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ.

[07:20] Κίνα: 13 νεκροί και 21 νέα κρούσματα
Μόνο ένα νέο κρούσμα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε την Δευτέρα, 16 Μαρτίου, στην ηπειρωτική Κίνα, στην επαρχία Χουμπέι, ανακοίνωσαν η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αλλά το σύνολο των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά συνολικά 21 στη χώρα, αφού αφίχθησαν από το εξωτερικό 20 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί.

[07:10] Ν.Κορέα: Δύο νεκροί και 84 νέα κρούσματα σε 24 ώρες
Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 84 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, λιγότερα από 100 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι στη χώρα της Ασίας που έχει χτυπηθεί πιο βαριά από κάθε άλλη πλην Κίνας η εξάπλωση της νόσου COVID-19 ενδέχεται να επιβραδύνεται.

[06:30] Ιρλανδία: Φόβοι για 15.000 κρούσματα ως τα τέλη Μαρτίου
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού θα αυξηθεί εκθετικά, φθάνοντας τα περίπου 15.000 μέχρι τα τέλη του Μαρτίου από 223 σήμερα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ενώ οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν όλα τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα.

[01:20] Γαλλία: Αναπτύσσει 100.000 αστυνομικούς για την επιβολή των αυστηρών περιορισμών
H χώρα θα αναπτύξει 100.000 αστυνομικούς για την επιβολή των μέτρων αυστηρού περιορισμού που διέταξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, τονίζοντας πως θα συσταθούν σταθερά σημεία ελέγχου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Μείνετε σπίτι», δήλωσε ο Καστανέρ, προσθέτοντας ότι πρόστιμα ύψους έως και 135 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους αψηφούν τους αυστηρούς περιορισμούς. Για διάστημα 15 ημερών, οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν έξω μονάχα για τα απαραίτητα.

[00:30] Αίγυπτος: Στα 150 τα κρούσματα κορωνοϊού
Με την καταγραφή 24 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, τα άτομα στην Αίγυπτο που νόσησαν ανέρχονται σε 150 εκ των οποίων οι 80 είναι Αιγύπτιοι και οι 70 αλλοδαποί, ενώ καταγράφονται και τρεις θάνατοι.

Εν τω μεταξύ το Κάιρο απαγόρευσε σήμερα την χρήση ναργιλέ στα καφενεία και τους δημόσιος χώρους ως ένα προληπτικό μέτρο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.


[10:50] Οι αγορές προσπαθούν να ανακάμψουν
Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ύστερα από το μαζικό ξεπούλημα στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω του πανικού για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και τη ζημιά που προκαλεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

[09:30] Δεν πείθεται η Wall Street
Αντιδρώντας στο πακέτο δραστικών μέτρων της Fed στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, τα αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν νέα πτώση χθες, Δευτέρα, με τον δείκτη S&P 500 να χάνει το 12% της αξίας του.


 

Ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7.007 ανθρώπους παγκοσμίως, μετά την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον απολογισμό που κατήρτισε το Γαλλικό Πρακτορείο, έως την Δευτέρα στις 19.00 ώρα Κύπρου.

Περισσότερα από 175.530 κρούσματα έχουν καταμετρηθεί σε 145 χώρες από την έναρξη της επιδημίας.

Σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό, την Κυριακή, 15 Μαρτίου, στις 19.00 ώρα Κύπρου, 587 νέοι θάνατοι και 11.597 νέα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως. Οι χώρες, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι νέοι θάνατοι, σε διάστημα 24 ωρών, είναι η Ιταλία με 349 επιπλέον νεκρούς, το Ιράν με 129 και η Γαλλία με 36. Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) καταμετρά συνολικά 80.860 κρούσματα, εκ των οποίων 3.213 θάνατοι, ενώ 67.490 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί. 16 νέα κρούσματα και 14 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας.

Αλλού στον κόσμο έχουν καταγραφεί έως τις 19.00 ώρα Κύπρου συνολικά 3.794 θάνατοι (537 νέοι) εκ των 94.676 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (11.581 νέα). Οι πλέον πληγείσες χώρες μετά την Κίνα είναι η Ιταλία με 2.158 νεκρούς εκ των 27.980 κρουσμάτων, το Ιράν με 853 νεκρούς εκ των 14.991 κρουσμάτων, η Ισπανία με 309 νεκρούς εκ των 9.191 κρουσμάτων και η Γαλλία με 127 θανάτους εκ των 5.423 κρουσμάτων.

Από την Κυριακή, 15 Μαρτίου, στις 19.00 ώρα Κύπρου, η Πορτογαλία, το Μπαχρέιν, η Ουγγαρία, η Γουατεμάλα και το Λουξεμβούργο ανακοίνωσαν τους πρώτους θανάτους που συνδέονται με τον Covid-19. Η Λιβερία, η Σομαλία, η Τανζανία και η Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα.

Στην Ασία έχουν καταγραφεί έως την Δευτέρα στις 19.00 ώρα Κύπρου 92.260 κρούσματα (3.337 θάνατοι), στην Ευρώπη 61.073 κρούσματα (2.711 θάνατοι), στη Μέση Ανατολή 16.530 κρούσματα (869 θάνατοι), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 4.126 κρούσματα (70 θάνατοι), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 815 κρούσματα (7 θάνατοι), στην Αφρική 374 κρούσματα (8 θάνατοι) και στην Ωκεανία 358 κρούσματα (5 θάνατοι).


16 Μαρτίου 2020: Δευτέρα
15 Μαρτίου 2020: Κυριακή
14 Μαρτίου 2020: Σαββατο
13 Μαρτίου 2020: Παρασκευή

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση