ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέσω εμπειρογνωμόνων η διάνοιξη οδοφραγμάτων

Διαβουλεύεται η τεχνική επιτροπή για την υγεία και μέλη της επιδημιολογικής ομάδας για τα διαδικαστικά και τις λεπτομέρειες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί η δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την υγεία, μαζί με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, ούτως ώστε να συζητήσουν τα διαδικαστικά γύρω από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και ξεκαθάρισε πως η πρώτη φάση διέλευσης που θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες (εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές, φοιτητές, μαθητές, ασθενείς κ.ο.κ) θα γίνει την 8η Ιουνίου, ενώ η διέλευση όλων των ομάδων αναμένεται την 15η Ιουνίου.

Βεβαιώσεις και δηλώσεις

Η συνάντηση της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία μαζί με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, έχει ως στόχο να δει διεξοδικά τις λεπτομέρειες και τα διαδικαστικά. Αν δηλαδή θα χρειάζεται βεβαίωση για τους λόγους διέλευσης ή υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο, βεβαίωση από τον εργοδότη του ή βεβαίωση φοίτησης. Στη συνάντηση αναμένεται να ανοίξει και το κεφάλαιο των αεροδρομίων. Στην κυβέρνηση, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις πτήσεις μέσω Τουρκίας, δεδομένου ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα. Σε αυτό το επίπεδο και με δεδομένο ότι μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες για πτήσεις από χώρες υψηλού κινδύνου όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και Σκανδιναβικές χώρες, θεωρείται πως θα διαβιβαστούν οι ανησυχίες υπογραμμίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο να αποφύγει την διασπορά του ιού, έχει αποκλείσει προορισμούς που αποτελούσαν οικονομικό πνεύμονα για τη χώρα, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης διασποράς. Ενδεχομένως να ζητηθεί συνεπώς κάποιος περιορισμός στις πτήσεις από και προς Τουρκία, για την αποφυγή διασποράς του ιού στα Κατεχόμενα. Το βάρος των διαδικαστικών μεταφέρεται πλέον στους εμπειρογνώμονες, αφενός για να μην δοθεί η όποια πολιτική χροιά, σκοπιμότητα και ανάγνωση στο ζήτημα των οδοφραγμάτων και αφετέρου για να σιγήσουν τις αντιδράσεις των Τατάρ και Οζερσάι γύρω από το διαδικαστικό του διανοίγματος των σημείων προσέλευσης.

Η ανησυχία για την έκθεση

Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είχε προκαλέσει τεράστιες προεκτάσεις, με τον Μουσταφά Ακιντζί να καταγγέλλει σε επιστολές του προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και την Πρόεδρο της Κομισιόν το «μονομερές κλείσιμο» των οδοφραγμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τότε σε επιστολή του ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση που αφορά την υγεία στο νησί, αναμένει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συμφωνήσουν σε ρυθμίσεις για το εκ νέου άνοιγμα των σημείων διέλευσης.

Το κεφάλαιο των οδοφραγμάτων είχε μπει σε δεύτερο πλάνο με την εξάπλωση του ιού, ωστόσο η ανησυχία για τις προεκτάσεις που ενδεχομένως να είχε στο κυπριακό, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο, ιδιαίτερα με την χαλάρωση των μέτρων. Ζήτημα ανοίγματος των οδοφραγμάτων έθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με την πλειοψηφία των μελών να θεωρούν πως δεν ήταν της παρούσης. Όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, μετά και την απόφαση για άνοιγμα των αεροδρομίων, επανέφερε το θέμα το υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ετοιμάζει σημείωμα για διάνοιγμα, το πρώτο και δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη. Την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβίβασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Τ/κ ηγέτη την περασμένη Πέμπτη.

Η αλήθεια είναι πως η Λευκωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για μία ενδεχομένως κακή αναφορά στην έκθεση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και αυτός είναι ο κύριος λόγος της πρόσφατης απόφασης. Δεν ήταν μόνο η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων εκφράζοντας ανησυχία «για την αναστάτωση που η απόφαση αυτή προκαλεί στους πολίτες και των δύο πλευρών» και η ενόχληση του Προέδρου ο οποίος θεώρησε την παρέμβαση ατυχή. Ήταν και η περιβόητη παράγραφος στο ψήφισμα του περασμένου Γενάρη που έστελνε το μήνυμα ομαλοποίησης του στάτους κβο, περνώντας σταδιακά από το «παράνομο» στο «μη αναγνωρισμένο». Στο κείμενο έμπαινε το ζήτημα των απευθείας επαφών των δύο πλευρών για όλα τα ζητήματα χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Η παράγραφος μπορεί να απαλείφθηκε, ωστόσο το θέμα σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους δεν εξαφανίζεται δια μαγείας και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Λευκωσία ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι η ίδια ανέλαβε πρωτοβουλία για διευθέτηση του όλου ζητήματος. Είχε μάλιστα συναντήσεις με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών τους οποίους ενημέρωσε για τις προθέσεις της.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση