ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παπαδήμας: Η εκκρεμότητα για το χαλλούμι αποδυναμώνει την Κύπρο

Προσπάθεια αλλαγής του φακέλου για το παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου εντοπίζει ο Φ. Παπαδήμας επίκουρος καθηγητής του ΤΕΠΑΚ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εντοπίζονται πίσω από την ακύρωση του εμπορικού σήματος για το χαλλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κινήσεις που καταγράφονται, όπως πιστεύεται, αποσκοπούν στη διαφοροποίηση του φακέλου που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου το παραδοσιακό προϊόν να καταχωρηθεί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Βασικό ρόλο στο όλο θέμα φαίνεται να διαδραματίζουν οι αγελαδοτρόφοι.

Ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕ.ΠΑ.Κ. Φώτης Παπαδήμας μιλάει στην «Κ» για το σκηνικό που έχει στηθεί, εξηγώντας γιατί δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις των αγελαδοτρόφων για τις ποσοστώσεις.

–Πού αποδίδετε τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού στη Βρετανία;

–Ο βαθμός έντασης οφείλεται γιατί αφορά την Αγγλία που παραδοσιακά είναι μια μεγάλη αγορά για το προϊόν της Κύπρου. Υπάρχουν εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων και ενδεχομένως, κάποιοι να θέλουν να παρασκευάσουν χαλλούμι με χώρα κατασκευής τη Βρετανία. Η εκκρεμότητα που υπάρχει στις Βρυξέλλες με τον φάκελο που έχει κατατεθεί για να καταχωρηθεί το χαλλούμι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), αποδυναμώνει τη θέση της Κύπρου. Πρέπει να θυμίσω ότι το ίδιο έγινε και με τη φέτα μέχρι τελικά να χαρακτηριστεί προϊόν με ΠΟΠ.

–Ο θόρυβος αφορά τη διασφάλιση του χαλλουμιού ως παραδοσιακού προϊόντος ή της εμπορευσιμότητάς του;

–Είναι δύσκολο να πούμε ότι έχει να κάνει με το παραδοσιακό προϊόν, γιατί την ίδια στιγμή υπάρχουν προϊόντα που παράγονται από κύπριους παραγωγούς, τα οποία δεν συνάδουν με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του χαλουμιού, και δεν μιλώ μόνο για τις ποσοστώσεις γάλακτος παρασκευής χαλλουμιού. Φυσικά, η μεγάλη ποσότητα που παράγεται σήμερα είναι 80% αγελαδινό και 20% αιγοπρόβειο γάλα.

–Αυτό είναι παραδοσιακό;

–Εδώ σηκώνει συζήτηση. Το παραδοσιακό προϊόν είναι το αιγοπρόβειο χαλλούμι. Το αγελαδινό είναι τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αν θεωρούμε παράδοση τα τελευταία 40 χρόνια τότε είναι και αυτό παραδοσιακό. Ωστόσο, ουδείς είπε ποια θα είναι η αναλογία. Ακόμα και το πρότυπο του 1984, το άφηνε ασαφές. Έλεγε, με ή χωρίς την προσθήκη αγελαδινού γάλακτος. Ήταν ανοιχτό σε ερμηνείες και ενδεχομένως να παρέμεινε ανοιχτό, εντέχνως. Θέλαμε να πουλήσουμε χαλλούμι μετά την εισβολή. Η παρασκευή με 100% αιγοπρόβειο ισοδυναμούσε με καταστροφή των εξαγωγών. Έτσι καταλήξαμε στη φόρμουλα του 51% αιγοπρόβειο και 49% αγελαδινό που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήταν η μέση λύση, κανείς δεν ήταν ευχαριστημένος. Η πρόταση αυτή για τους μεγαλέμπορους στο εξωτερικό δεν τους συμφέρει. Θέλουν να πουλούν προϊόντα που να μοιάζουν με χαλλούμι. Δεν μπορεί κάποιος να έρχεται να ζητάει αλλαγές στις προδιαγραφές, γιατί αυτό κάνει η εταιρεία John & Paschalis, για να ενσωματώσει μέσα στις προδιαγραφές, προϊόντα που παράγονται τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου. Να γίνουν νέα προϊόντα, δεν μπορούν όμως να ονομαστούν χαλλούμι.

–Η ποσόστωση 51% αιγοπρόβειο και 49% αγελαδινό αποτελεί ένα έντιμο συμβιβασμό;

–Νοουμένου ότι θα αυξηθεί η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος και για αυτό έχουμε δεκάχρονη περίοδο χάριτος. Διαφορετικά δεν μπορούν να καλυφθούν οι σημερινές ποσότητες εξαγωγών. Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα συμβόλαια σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Δεν μπορείς π.χ. να πας και να αυξήσεις την τιμή του χαλλουμιού, επειδή θα παρασκευάζεις χαλλούμι με 51% αιγοπρόβειο γάλα.

–Χαλλούμι με 100% αγελαδινό μπορεί να παρασκευαστεί και να είναι παραδοσιακό;

–Όχι. Απαγορεύεται. Το μόνο που απαγορεύει το πρότυπο του 1984 είναι χαλλούμι με 100% αγελαδινό.

–Άρα τι μπορεί να γίνει;

–Αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαλλούμι ως προϊόν, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το αιγοπρόβειο γάλα σε ποσοστό δεν μπορεί να είναι κάτω του 51%. Για να κρατήσουμε το όνομα πρέπει το αιγοπρόβειο να είναι η μεγαλύτερη ποσότητα. Η αύξηση παραγωγής αιγοπρόβειου είναι μονόδρομος για αυτό και αγελαδοτρόφοι επεκτείνονται στον τομέα των αιγοπροβάτων.

–Πιστεύετε τα περί ύπαρξης καρτέλ στον χώρο γάλατος;

–Αυτό που πιστεύω είναι ότι οι αγελαδοτρόφοι εκ των πραγμάτων έχουν τεράστια δύναμη. –Στην ιστορία με το εμπορικό σήμα στη Βρετανία εντοπίζεται δάκτυλο από το εσωτερικό; –Δεν το ξέρω, ωστόσο η εταιρεία John & Paschalis αγοράζει χαλλούμια από την Κύπρο ,ε, ποιοι κάνουν τις μεγάλες εξαγωγές από την Κύπρο. Τρία με τέσσερα τυροκομεία μεγάλα. Οι αγελαδοτρόφοι έχουν και δικό τους τυροκομείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X