ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη σκιά του Συνεργατισμού το καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ

Χωρίς φιέστα τα 42χρονα ΔΗΣΥ και με εμφανές το ενδεχόμενο απουσίας του Αβέρωφ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στη σκιά των εξελίξεων του Συνεργατισμού πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης το καταστατικό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και οι εορτασμοί των 42 χρόνων ίδρυσης του κόμματος της Δεξιάς.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έχει διαμηνύσει πως το καταστατικό συνέδριο ενδεχομένως να διεξαχθεί στην απουσία του καθώς προεδρεύει της επιτροπής οικονομικών η οποία μελετά τις τελευταίες μέρες τα νομοσχέδια που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ούτως ώστε να ψηφιστούν μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις την Παρασκευή στην ολομέλεια της βουλής. Ήδη συναγερμικά στελέχη αναφέρουν πως έχουν πέσει οι τόνοι αναφορικά με τους εορτασμούς που προτίθετο να γίνουν για τα 42 χρόνια ίδρυσης του κόμματος. Σε αυτούς αναμένεται να παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Περιορισμός θητειών και κήρυξη εσωκομματικών εκλογών

Ποιες είναι όμως οι κύριες αλλαγές που προωθούνται; Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν η «Κ», κύρια καταστατική αλλαγή είναι ο περιορισμός των πολιτειακών αξιωμάτων σε τρεις συνεχόμενες θητείες, αλλά και περιορισμός στα κομματικά αξιώματα. Πρόνοια που για τις βουλευτικές εκλογές θα ισχύσει από το 2026. Η εν λόγω πρόνοια αποτελούσε και κύρια θέση της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ). Σημαντική και η αλλαγή αποτελεί και η πρόνοια όπου ο Πρόεδρος του κόμματος ο οποίος δια μέσου του καταστατικού παίρνει το χρίσμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν εκλεγεί, θα πρέπει να προκηρύξει αμέσως εσωκομματικές εκλογές.

Στις εκλογές για την πρόεδρο της γυναικείας οργάνωσης του ΔΗΣΥ (ΓΟΔΗΣΥ) δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που είναι γυναίκες ενώ επιχειρείται και σύντμηση των εκλογικών διαδικασιών καθώς η ανάδειξη της ηγεσίας, των μελών του πολιτικού γραφείου, του προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ αλλά και των επαρχιακών γραμματειών θα γίνεται σε μία εκλογική διαδικασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις καταστατικές αλλαγές προωθείται και η πρόνοια όπου ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος θα έχει την ευχέρεια να δημιουργεί και να καταργεί Διευθύνσεις του κόμματος, χωρίς να απαιτούνται καταστατικές αλλαγές, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X