ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι συμβαίνει με τη Γενική Εισαγγελία και ποινικές υποθέσεις;

Η συνεχιζόμενη δικαστική αστοχία δημιουργεί τεράστια ερωτήματα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η τελευταία απόφαση του μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στην πολύκροτη υπόθεση Focus με την οποία δυο εκ των οκτώ κατηγορουμένων απηλλάγησαν των κατηγοριών, έρχεται να προστεθεί στις συνεχιζόμενες αστοχίες της Κατηγορούσας Αρχής (Νομική Υπηρεσία), σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις μετά το 2013. Ασχέτως αντίδρασης του Γενικού Εισαγγελέα να εφεσιβάλει τη συγκεκριμένη απόφαση, τα ερωτήματα που προκαλούνται είναι τεράστια αν ληφθεί υπόψη πως το ταμείο που γίνεται για τη Νομική Υπηρεσία είναι αρνητικό. Μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράζονται κατά καιρούς, δημόσια, για ατιμωρησία προσώπων σε υποθέσεις οικονομικής φύσεως, με έντονες αποχρώσεις διαφθοράς. Ένα δεύτερο στοιχείο που εντείνει τα ερωτήματα που προκαλούνται έχει να κάνει με τα κατά καιρούς σχόλια των Δικαστηρίων για το έργο της Κατηγορούσας Αρχής, τα οποία συνόδευαν τις αθωωτικές αποφάσεις. Το δεύτερο στοιχείο είναι το πλέον ανησυχητικό αφού παραπέμπει ευθέως στο επιτελούμενο έργο από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας.

Οι αστοχίες

Από το σύνολο των σοβαρών ποινικών υποθέσεων που καταχωρήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, από τον Σεπτέμβριο του 2013 και εντεύθεν και είχαν αποχρώσεις οικονομικού εγκλήματος, σε καμία από αυτές η Νομική Υπηρεσία δεν κατάφερε να πετύχει καταδίκη των προσώπων που προσήχθησαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μοναδική εξαίρεση ήταν η καταδίκη του Ανδρέα Ηλιάδη, στην πρώτη ποινική υπόθεση της τράπεζας Κύπρου, με 2,5 χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο στις 12/09/2018, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, αθωώνοντας τον κ. Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου που επίσης είχε καταδικασθεί. Η μόνη υπόθεση που επί του παρόντος καταγράφεται στα θετικά της Νομικής Υπηρεσίας, είναι αυτή της πρώην Λαϊκής τράπεζας. Εδώ το Δικαστήριο έκρινε ενόχους τα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν, επιβάλλοντας χρηματικές ποινές. Ωστόσο η υπόθεση δεν έχει κλείσει αφού εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκηθεί κατά της πρωτόδικης απόφασης. Οι υπόλοιπες δυο ποινικές υποθέσεις της τράπεζας Κύπρου έκλεισαν με απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Τα ερωτήματα

Οι υποθέσεις εκείνες που δεν είχαν την κατάληξη που επιθυμούσε η κατηγορούσα αρχή στο σκεπτικό τους, διατύπωναν και σοβαρά ζητήματα που αγγίζουν το έργο που επιτελείται στη Νομική Υπηρεσία. Π.χ στην τελευταία απόφαση, για την απαλλαγή των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε, οι τρείς Δικαστές Λ. Καλογήρου, Πρόεδρος, Στ. Σταύρου και Ε. Γεωργίου-Αντωνίου μέλη, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η δίωξη των κατηγορουμένων , Ζολώτα και Φόλε, θεωρώντας πως η δίωξή τους «άρχισε, κατά παράβαση Συνταγματικού δικαιώματος των κατηγορουμένων, με την υποχρέωση και τον εξαναγκασμό τους να εμφανιστούν ενώπιον του Δικαστηρίου, διά των ακυρωθέντων από την Ολομέλεια ενταλμάτων σύλληψης». Το Δικαστήριο δεν περιορίστηκε μόνο στην απόφαση του. Διατύπωσε και χαρακτηρισμούς κατά της Κατηγορούσας Αρχής, κάνοντας λόγω για παρανομία που της εξασφαλίσε πλεονέκτημα εις βάρος των κατηγορουμένων «αφού εξασφάλισε την παρουσία τους στο Δικαστήριο, πετυχαίνοντας, κατ’ αυτό τον αθέμιτο τρόπο, την έναρξη της δίκης, ενώ υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα ήταν δυνατό να αρχίσει η δίκη σε σχέση με τους Ζολώτα και Φόλε». Η επισήμανση των Δικαστών στην ουσία είναι ευθεία αναφορά στο έργο που επιτελέστηκε από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο προετοιμασίας και καταχώρησης της συγκεκριμένης υπόθεσης στο Δικαστήριο. Κάτι παρόμοιο, μπορεί να θεωρηθεί ότι έγινε και με άλλες αποφάσεις, όπου τα σχόλια των Δικαστών δεν ήταν και τόσο κολακευτικά για την Κατηγορούσα Αρχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X