ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζητήματα εκτροπής Γενικού Ελεγκτή και από Κ. Κληρίδη

Στα ίδια συμπεράσματα για τη στάση του Οδ. Μιχαηλίδη απέναντι στο Γ. Εισαγγελέα είχε καταλήξει και ο προκάτοχος του Γ. Σαββίδη το 2014

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα ζητήματα που ήγειρε την περασμένη Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης και αφορούν τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους δυο ανεξάρτητους θεσμούς, που θα χρειασθεί χρόνος και καλή διάθεση για να σμικρυνθεί. Οι χαρακτηρισμοί Σαββίδη αποκάλυψαν ένα έντονο παρασκήνιο που βρισκόταν σε εξέλιξη, ευθύς αμέσως με την αλλαγή φρουράς στη Νομική Υπηρεσία, το περασμένο καλοκαίρι και που στην ουσία έχει να κάνει με το πλαίσιο αρμοδιοτήτων που φαίνεται να διεκδικεί ο Γενικός Ελεγκτής. Ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι καινούργιο και όπως φαίνεται από στοιχεία που έχει στην κατοχή της η «Κ» υπάρχει τουλάχιστον από το 2014. Το πιο ανησυχητικό όμως για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή είναι τα όσα είχε αναφέρει, έξι χρόνια πριν ο προκάτοχος του νυν Γενικού Εισαγγελέα, Κώστας Κληρίδης, τα οποία στο γενικό πνεύμα ταυτίζονται απόλυτα με τα όσα διατύπωσε δημόσια ο Γιώργος Σαββίδης. Εν αντιθέσει με σήμερα, οι αντιδράσεις του Κώστα Κληρίδη τότε δεν πήραν δημόσια διάσταση παρά μόνο περιορίστηκαν σε μια τουλάχιστον επιστολή του τέως Γενικού Εισαγγελέα προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, την οποία έχει στην κατοχή της η «Κ». Και τότε ο κ. Κληρίδη, με αφορμή ένα διαφορετικό θέμα, εντόπιζε προσπάθεια εμπλοκής σε ζητήματα που δεν άπτονται των καθηκόντων του τα οποία σύμφωνα με την τότε άποψη του Κώστα Κληρίδη «εγείρουν ένα τεράστιο θέμα τάξης» για τον Γενικό Ελεγκτή.

Η επιστολή

Η επιστολή του τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είναι ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2014 και αποτελεί απάντηση σε επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, προς το Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού αναφορικά με το θέμα του επιδόματος περιοδείας σε ωρομίσθιους υπάλληλους. Στην επιστολή ο Κ. Κληρίδης μέμφεται ουσιαστικά την προσπάθεια εμπλοκής του Γενικού Ελεγκτή χρησιμοποιώντας όχι και τόσο κομψούς χαρακτηρισμούς. Τι αναφέρει ο Κώστας Κληρίδης ως γενικό σχόλιο; «Κατ’ αρχάς θα πρέπει να εντοπίσω το άτοπο τους πράγματος, του να ασχολείται δηλαδή η επιστολή σας αποκλειστικά με θέματα που προκύπτουν από Γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και να κοινοποιείται στους πιο πάνω φορείς και στον τύπο, όπου δημοσιεύθηκαν αυτούσια αποσπάσματα, και να μη λαμβάνει γνώση και ο Γενικός Εισαγγελέας».

Έντονη ενόχληση

Στην επιστολή του ο Κώστας Κληρίδης επικεντρώνεται σε άλλα τρία ζητήματα τα οποία παρουσιάζονται ως πολύ σοβαρά και έχουν να κάνουν με τον Γενικό Ελεγκτή. Στο πρώτο ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζει «έτι σοβαρότερο» από το γενικό σχόλιο της επιστολής του, δεν κρύβει την έντονη ενόχλησή του για τον Γενικό Ελεγκτή. «Αναφέρεστε στην επιστολή σας σε δυο θέματα τα οποία προκύπτουν από τη δοθείσα γνωμάτευση, με μια έκδηλη τάση διαφωνίας, επιφυλάξεων και ειρωνείας χρησιμοποιώντας ακόμα και θαυμαστικό». Στο δεύτερο ζήτημα της επιστολής ο Κώστας Κληρίδης, το 2014, ξεκάθαρα του υποδεικνύει πως οι απόψεις που εκφράζει στην επιστολή δεν είναι της αρμοδιότητάς του. «Κοινοποιείτε τις απόψεις και διαφωνίες σας στους ποιο πάνω φορείς κατά τρόπο ο οποίος αποδίδει μόνο τις δικές σας εμφανώς διαφορετικές ερμηνείες του Νόμου και τις νομικές απόψεις σας, χωρίς αρμοδιότητα». Θέμα τάξης Στην επιστολή του Κώστα Κληρίδη εντοπίζονται δυο ζητήματα που ηγέρθησαν και από τον νυν Γενικό Εισαγγελέα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 6 χρόνια. Ο Κώστας Κληρίδης σαφέστατα διατυπώνει αυτό το οποίο υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, ότι δηλαδή ο κ. Μιχαηλίδης με τη συμπεριφορά του αγνοεί τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Κώστας Κληρίδης αναφέρει συγκεκριμένα. «Καλείτε ουσιαστικά τον Διευθυντή ενός Τμήματος της Δημόσιας Υπηρεσίας να μη ενεργήσει στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας επισείοντας του επιπτώσεις τις οποίες θα έχει». Και ο τότε Γενικός Εισαγγελέας καταλήγει στο ίδιο θέμα που έθιξε και ο διάδοχός του, αναφέροντας στο καταληκτικό σημείο της επιστολής του. «Επειδή όλα τα πιο πάνω σημεία, φαίνονται να εγείρουν ένα τεράστιο θέμα τάξεως και σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, παρακαλώ όπως, προτού προβώ σε οποιαδήποτε άλλα σχόλια και/ή προβώ σε οποιαδήποτε άλλα διαβήματα έχω άμεσα τις απόψεις σας».

Το κατηγορώ Σαββίδη

Οι διαπιστώσεις του Κώστα Κληρίδη το 2014 ουσιαστικά ταυτίζονται με τα όσα υποστηρίζει ο Γιώργος Σαββίδης για το ρόλο που επιδιώκει ο ίδιος στο ερευνητικό κομμάτι των πολιτογραφήσεων μεσούσης της έρευνας που διεξάγεται από την ανεξάρτητη επιτροπή. «Η εργολαβική προσπάθεια του Γενικού Ελεγκτή να αποδομεί και να αμφισβητεί τους πάντες αλλά ιδίως τον Γενικό Εισαγγελέα και την Ερευνητική Επιτροπή που ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε, δεν χωρεί, κατά την γνώμη μου, αμφιβολία ότι πρόκειται για εκτροπή την οποία δεν μπορώ ως Γενικός Εισαγγελέας να δεχθώ».

Ο Γενικός Εισαγγελέας έκανε λόγο για 37 «απαράδεκτες» δημόσιες τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή στα ΜΜΕ που τον ανάγκασαν να απευθυνθεί στον ίδιο με επιστολή στην οποία όπως ανάφερε χαρακτηριστικά «υπέδειξα κατ’ ιδίαν την εκτροπή, και τον κάλεσα να παύσει να ενεργεί κατ’ αυτόν τον ανάρμοστο τρόπο». Ωστόσο, όπως σημείωσε, η υπόδειξη του δεν είχε αποτέλεσμα. Επί της ουσίας του ζητήματος που έχει προκύψει ο Γενικός Εισαγγελέας επικαλούμενος πέντε λόγους, μεταξύ των οποίων, το τι ζήτησε η Ε.Ε, την εξέταση του συνόλου των φακέλων πολιτογραφήσεων, είπε νέο όχι στην εμπλοκή Γενικού Ελεγκτή. «.. έκρινα ότι, επί του παρόντος, δεν θα εξεταστούν από την Ελεγκτική Υπηρεσία τα όποια επιμέρους θέματα, για τα οποία ζητά να διενεργήσει έλεγχο στο πλαίσιο των καθηκόντων της, αφ’ ής στιγμής αυτά αποτελούν μέρος της ευρύτερης και πληρέστερης έρευνας που διεξάγει η Ερευνητική Επιτροπή».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση