ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απομακρύνονται οι τράπεζες από μη βασικές εργασίες

Στα 80 δις. ευρώ οι πωλήσεις μη βασικών δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη

Οι πωλήσεις μη βασικών (non-core) δανειακών χαρτοφυλακίων των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να ανέλθουν το 2014 σε 80 δις. ευρώ, σε σύγκριση με 64 δισ. ευρώ το 2013, σύμφωνα με την τελευταία ανασκόπηση της τραπεζικής αγοράς που έδωσε στη δημοσιότητα η PwC.

Τα αυξημένα επίπεδα συναλλαγών οφείλονται κυρίως στη σχετική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, καθώς και στην Ισπανία και τη Γερμανία.

«Αναμένουμε ότι το 2014 θα είναι μια ακόμη χρονιά-ρεκόρ για την ευρωπαϊκή αγορά μη βασικών δανειακών χαρτοφυλακίων, καθώς τα επίπεδα δραστηριότητας προβλέπεται να καταγράψουν μία άνευ προηγούμενου αύξηση, φθάνοντας τα €80 περίπου δις. Με βάση τους υπολογισμούς μας, έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης  πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων συνολικής αγοραστικής αξίας πέραν των €30 δις», σχολιάζει ο Στέλιος Κωνσταντίνου, υπεύθυνος συνέταιρος για τον τραπεζικό τομέα στην PwC Κύπρου.

Η σχετική δραστηριότητα τροφοδοτείται από την ανάγκη πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών να μειώσουν το μέγεθος του ισολογισμού τους και να αναδιαρθρώσουν τις εργασίες τους. Η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα συνεχιστεί τα τουλάχιστον επόμενα πέντε χρόνια, ενώ αναμένεται να εντατικοποιηθεί με βάση τα πορίσματα των ελέγχων ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) που βρίσκονται σήμερα υπό εξέλιξη σε ολόκληρη της Ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς της PwC, τραπεζικοί οργανισμοί σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους δανειακά περιουσιακά στοιχεία ύψους €2,4 τρις τα οποία θεωρούν ως μη βασικά. Ενώ μεγάλος αριθμός τραπεζών προβαίνει σε σημαντικές ενέργειες για μείωση της έκθεσης στα ανεπιθύμητα αυτά στοιχεία, η συνεχής επαναξιολόγηση των ισολογισμών οδηγεί στον εντοπισμό πρόσθετων τέτοιων στοιχείων.

Οι πιο δραστήριοι αγοραστές το 2013 ήταν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds) και τα αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds). Αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2014, λόγω των σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν εξασφαλιστεί αλλά και της διαθέσιμης χρηματοδότησης χρέους, ιδιαίτερα για τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου.

«Είμαστε σε επαφή με περισσότερους από 150 επενδυτικούς ομίλους που επιθυμούν να επενδύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Το 2014 αναμένουμε ότι η δανειοδότηση με εξασφάλιση ακίνητης ιδιοκτησίας θα παραμείνει η πιο δραστήρια κατηγορία στοιχείων ενεργητικού», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου.

Βασικά ευρήματα:

-Τη μεγαλύτερη δραστηριότητα διαπραγμάτευσης καταγράφουν τα μη βασικά δανειακά χαρτοφυλάκια που αφορούν εμπορικά ακίνητα (€18 δις) και μη εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής (€15 δις)

-Το 2014, η εν λόγω δραστηριότητα στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει τα €80 περίπου δις

-Έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους μη βασικά δανειακά χαρτοφυλάκια ύψους €2,4 τρισεκατομμυρίων

-Οι τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσονται πρώτες στις συναλλαγές των δανειακών αυτών χαρτοφυλακίων για το 2013 με καταγεγραμμένες συμφωνίες ύψους €23,5 δις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση