ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκά κονδύλια στη διάθεση επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση διευκολύνει την πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια

Δεδομένης της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών και της δυσκολίας στην εξεύρεση πόρων επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και όλων των εργαλείων που προσφέρονται από την Ε.Ε., ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπις, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σε ημερίδα για την σημερινή παρουσίαση  της Έναρξης λειτουργίας της Πύλης Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, που δημιουργήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε σημαντική αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Κύπρο τα οποία για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, τα  οποία ξεπερνούν τα 1.3 δις Ευρώ.

-Παραχώρηση 675 εκ, από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά κονδύλια, ενώ εξασφαλίστηκαν άλλα 200 εκ. Ευρώ για αναπτυξιακά κονδύλια.

-Σημαντική αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς της Ε.Ε στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από 50% σε 85%. Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ποσού συγχρηματοδότησης κατά 10% για χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο η Ευρωπαϊκή συνεισφορά ανέρχεται τώρα στο 95%, κάτι που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση όλων των έργων.

-Πέραν όμως των ποσών που κατανεμήθηκαν ειδικά στην Κύπρο, σε επίπεδο ΕΕ υπάρχουν και ευκαιρίες απορρόφησης από τα Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα. Για αυτά τα κονδύλια ανταγωνίζονται οι πολίτες και φορείς όλων των κρατών μελών και η Κύπρος μπορεί να αντλήσει άλλα 250-300 εκ.

-Συμφωνία με ΕΤΕ μέσω της οποίας θα παραχωρηθούν δάνεια ύψους 200 εκ.
 
Στις δύσκολες όμως οικονομικές συνθήκες που διανύουμε, που η οικονομία, οι επιχειρήσεις ‘διψούν’ για στήριξη, σε αυτή την μεταβατική για την οικονομία περίοδο, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τον αυξημένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη η χρηματοδότηση έργων, επιχειρήσεων κλπ., παρατήρησε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η πρόσφατη συμφωνία, συνέχισε, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναδιάρθρωσής και Ανάπτυξής προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω άντληση κονδυλίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση