ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεύτερο μέρος για το Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Αξιοθέας

Φθινοπωρινές καλλιτεχνικές αποδράσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο του Παν. Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με το τέλος του καλοκαιριού, η Αξιοθέα ανοίγει τις πύλες της και πάλι για να χαρίσει στο αφοσιωμένο κοινό της μιαν απόδραση απ’ την καθημερινότητα με ένα ισορροπημένο και προσεγμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, προτιμήσεων, εποχών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου, οι φίλοι του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θέατρο, παραδοσιακή, κλασική και έντεχνη μουσική, εικαστικές τέχνες και χορό σε δεκαοκτώ δρώμενα αυθεντικής και ποιοτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Κλασική μουσική
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ανοίγει το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου με ένα μοναδικό κοντσέρτο για έγχορδα και πιάνο από τους Melina Harrer (βιολί), Aische Wirsig (κοντραμπάσο), Petru Iuga (κοντραμπάσο), Μενέλαο Μενελάου (βιολί), Nikolas Alessandro Dante (βιολί) και Jana Drhova (πιάνο), οι οποίοι προσφέρουν το ταλέντο, την εμπειρογνωμοσύνη και την αγάπη τους για την κλασική μουσική ως καθηγητές στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Θα ακουστούν έργα των Paganini, Schubert, Ysaye, Haydn, Saint-Saens κ.α.

Η ομάδα Cyprus Young Strings Soloists που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του πρωτοπόρου αυτού προγράμματος υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του διάσημου Κύπριου βιολονίστα και μουσικοπαιδαγωγού, καθηγητή Ματθαίου Καριόλου, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, με ένα απαιτητικό ρεπερτόριο από έργα των Handel, Vivaldi, Sarasate, Schubert, Paganini κ.α. Σολίστ: Κλειώ Καρπασίτη, Άννα Οικονόμου, Αννήσια Ιακώβου, Φοίβος Σταύρου, Νικολέττα Δημοσθένους.

Τις σύγχρονες αναζητήσεις στον χώρο τις κλασικής μουσικής θα εκπροσωπήσει ο καταξιωμένος συνθέτης Χρήστος Πήττας σε μια συναυλία με τίτλο «Έρως ανίκατε μάχαν» (Σάββατο, 11 Οκτωβρίου), στηριγμένη σε παλαιότερη και νέα δουλειά του, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία. Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών σε ερωτική ποίηση από τη Σαπφώ στον Κορνάρο και επιλεγμένα Κυπριακά Ερωτικά του 16ου αιώνα. Ερμηνεύουν: Μαργαρίτα Συγγενιώτου – μετζοσοπράνο, Παντελής Σταματέλος – βιολί, Αντώνης Χατζηνικολάου – κιθάρα.

World music
Οι φετινές συναυλίες στον πλούσιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο χώρο της world music η οποία πάντα είχε μια ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Φεστιβάλ της Αξιοθέας, καλύπτουν μια ευρεία γεωγραφική περιοχή με έντονη διαπολιτισμική δυναμική και ξεχωριστή καλλιτεχνική όσμωση ανά τους αιώνες.

Την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, ο Ισραηλινός συνθέτης και δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας και του μπαγλαμά Mark Eliyahu, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς του world music στη σύγχρονη σκηνή του Ισραήλ, με σημαντικές συνεργασίες και εμφανίσεις σ’ όλο τον κόσμο, θα μεταφέρει επί σκηνής την πανάρχαια μουσική παράδοση της Κεντρικής Ασίας, της Περσίας και της Μέσης Ανατολής. Συμπράττει στο πιάνο ο επιφανής πιανίστας Adi Rennert.

Ο τολμηρός αλλά και στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης, ο ανεπανάληπτος Ψαραντώνης θα χαρίσει στο φανατικό κοινό του, την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, άλλη μια επαφή με την απαράμιλλη τέχνη του, που εντελώς πρόσφατα περιλαμβάνει και μιαν αναμέτρηση με υψηλής ποιότητας στίχους από την παγκόσμια ποίηση, ερμηνεύοντας σε μουσική του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη, ποίηση κορυφαίων ποιητών όπως ο μεσαιωνικός Οθωμανός Αμπντάλ, ο Μπωντλαίρ, ο Πούσκιν, ο Ρίλκε, ο Λόρκα και ο Μπόρχες. Δίπλα του θα σταθούν και πάλι τα παιδιά του, που έχουν κατακτήσει τη δική τους κορυφή ως καλλιτέχνες: η Νίκη Ξυλούρη στα κρουστά και στην ερμηνεία, ο Γιώργης Ξυλούρης στο λαγούτο και στην ερμηνεία επίσης και ο Λάμπης Ξυλούρη στο ούτι.

Το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, οι Καφέ Μπαλκάν (Αλέξανδρος Γαγάτσης: βιμπράφωνο, Βασίλης Κομματάς: κλαρίνο, Γλαύκος Κοντεμενιώτης: πιάνο, Ιωάννης Βαφέας: τύμπανα, Cahit Kutrafali: ηλεκτρικό μπάσο, Μαρία Ψειροπούλου: τραγούδι) θα αναζητήσουν τις ρίζες της μουσικής τους ταυτότητας, ακροβατώντας ανάμεσα στον παραδοσιακό και τον σύγχρονο ήχο, σε μια συναυλία με έντονα στοιχεία τζαζ αυτοσχεδιασμού, βασισμένη σε διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών και παραδοσιακών σκοπών από τη Μεσόγειο και τη Χερσόνησο του Αίμου.

Μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα θα δημιουργήσει και πάλι η ταλαντούχα και καθιερωμένη πλέον τραγουδοποιός Βάκια Σταύρου, η οποία θα παρουσιάσει την Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου, ένα μέρος από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά «ΑΝΕΜόΕSSA» που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε εξολοκλήρου στο Παρίσι, αλλά και ολοκαίνουργιο υλικό από τον επερχόμενο δίσκο της «Μυστικά τραγούδια», καθώς και αγαπημένα της κομμάτια από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο. Μαζί της ο Βραζιλιάνος multi-instrumentalist και ενορχηστρωτής Κάρλος Μπερνάρντο, ο Ινόρ Σοτολόγκο στα κρουστά, και ο Στέλιος Πίττας στο βιολοντσέλο και την κιθάρα.

Τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, το String Theory Ensemble με πολύ χιούμορ θα δημιουργήσει «Έναν παράξενο κόσμο» μ’ έναν παράξενο συνδυασμό από στεριανό λαούτο (Μαρία Πλουμή), φλαούτο (Σταυρούλα Παυλίκου) και πιάνο (Γιώργος Πατεράκης), ένα παράξενο πρόγραμμα με σονάτες Σκαρλάτι, ηπειρώτικα μοιρολόγια, πορτογαλέζικα fados, τραγούδια του Χιώτη, τσάμικα και πολωνέζες του Σοπέν, και έναν παράξενο τραγουδιστή, τον Αργύρη Μπακιρτζή που θα τραγουδήσει μαζί τους κομμάτια των Χειμερινών Κολυμβητών.

Παραδοσιακή μουσική και χοροί
Από την αστείρευτη πηγή της ελληνικής παράδοσης θα αντλήσουν έμπνευση και πλούσιο υλικό δύο κυπριακοί θεσμοί με μακροχρόνια δράση στη διατήρηση και καλλιέργεια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών θα παρουσιάσει, Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, την παράσταση «Της γυναίκας η καρδιά», η οποία μέσα από θέατρο, μουσική και χορό, προσπαθεί να εξερευνήσει τους ρόλους που καλείται πολλές φορές να ενστερνιστεί η γυναίκα, ενώ την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού και παραδοσιακοί οργανοπαίκτες και ερμηνευτές από τον Μεσότοπο Μυτιλήνης και το χωριό Ασβεστάδες του Νομού Έβρου θα κάνουν μια περιδιάβαση στις Ακριτικές περιοχές του Ελληνισμού, αναδεικνύοντας τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις των διαφορετικών τοπικών παραδόσεων. Μαζί τους σε έκτακτη συμμετοχή και ο βιρτουόζος βιολιστής Κυριάκος Γκουβέντας,

Θέατρο
Στο θεατρικό μέρος του Φεστιβάλ, οι φίλοι της Αξιοθέας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερις αγαπημένες παραστάσεις από το ρεπερτόριο του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. και δύο ευρηματικές παραγωγές άλλων σχημάτων. Με αφορμή το Έτος Κώστα Μόντη και ανταποκρινόμενο στην αυξημένη απαίτηση του κοινού το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. παρουσιάζει ξανά τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο του μεγάλου Κύπριου ποιητή, δραματουργική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Μιχάλη Πιερή και μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη. Θα δοθούν δύο παραστάσεις, την Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου στο Αρχοντικό Αξιοθέας και την Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, οι οποίες αποσκοπούν στη διάδοση και προώθηση του έργου του σημαντικότερου σύγχρονου ποιητή της Κύπρου, γι’ αυτό και προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.

Την Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη σπονδυλωτή παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου», στηριγμένη στη μελέτη του «θεατρικού» Καβάφη, η οποία μετά την επιτυχημένη πορεία της στους Δελφούς, στη Ρώμη και την Αθήνα, θα ανεβεί τον ερχόμενο Οκτώβριο και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης.

Μια διαφορετική προσέγγιση στο πολυδιάστατο έργο του Καβάφη θα παρουσιάσει με το έργο «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» η θεατρική ομάδα Les Hypocrites από το Παρίσι, σε μια σύνθεση θεάτρου, μουσικής και εικόνας, εμπνευσμένη από την ποίηση του Αλεξανδρινού (Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου).

Την Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, με αφορμή την παρουσίασή της στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο και στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στην Αθήνα, το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. ανεβάζει ξανά την ιστορική παράστασή του «Χρονικό της Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά, με την οποία ξεκίνησε η δράση του το 1998. Πρόκειται για μια θεατρική προσαρμογή του σημαντικότερου αφηγηματικού (και δυνάμει δραματικού) κειμένου της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής γραμματείας «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου», η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας φιλολογικής και θεατρολογικής μελέτης του έργου του Μαχαιρά.

Το θεατρικό μέρος του Φεστιβάλ εμπλουτίζει η συναισθηματικά φορτισμένη παράσταση της Μαρινέλλας Βλαχάκη «Γυναίκες που γίναν ένα με τη γη» που αποτελείται από επτά λαϊκές αφηγήσεις γυναικών της Ηπείρου. Οι αφηγήσεις αυτές υποστηριγμένες με μουσική, ήχο και εικόνα χάρη στον Θοδωρή Παπαδουλάκη, τον Γιάννη Κρητικό και τον Λεωνίδα Μαριδάκη,  μιλούν με λόγο απέριττο, αληθινό, για μιαν άλλη Ελλάδα που σχεδόν έχουμε ξεχάσει (Σάββατο, 4 Οκτωβρίου).

Στοιχεία θεάτρου περιλαμβάνει και η Εικαστική Δράση Print Act (Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου) που αποτελεί μια πρωτοποριακή συνεργασία χαρακτών, μελών της εταιρείας «Κύπριοι Χαράκτες» (Κ.Χ.), με καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής, του κινηματογράφου, του θεάτρου και του χορού, για τη συν-δημιουργία ενός εικαστικού δρώμενου, εμπνευσμένου από ποιήματα Κυπρίων λογοτεχνών με κοινό θέμα τη Λευκωσία.

Η αυλαία του φετινού Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου θα κλείσει την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου, με μία από τις πιο αγαπημένες παραστάσεις του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., το «Το Άσμα του Γιοφυριού», στο οποίο η μουσική παίζεται ζωντανά επί σκηνής με τη συμμετοχή του συνθέτη Ευαγόρα Καραγιώργη. Το «Άσμα» συνεχίζει την εδώ και 11 χρόνια μοναδική διεθνή καριέρα του, έχοντας ήδη παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Αλβανία, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσσία. Φέτος θα παρουσιαστεί και στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Αγίας Νάπας, ενώ έχουν φτάσει προσκλήσεις για παρουσίασή του το 2015 σε δύο σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ (του Μονπελιέ και της Γρανάδας).

Το πλήρες πρόγραμμα του δεύτερου μέρους του 17ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, στον σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/cucentre/documents/Anankoinwseis/17thFestivalAxiohtea_9-10.2014.pdf

Info
λες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30. Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου: €40. Οι παραστάσεις της «Λυσιστράτης» στις 9 Σεπτεμβρίου στο Αρχοντικό Αξιοθέας και στις 11 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, προσφέρονται δωρεάν στο κοινό. Για πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 22894531-2.


 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ